Σχέδιο Δράσης 2011-12 9η Επιμέρους Δράση
-
Τίτλος 9ης Επιμέρους Δράσης:
Φεστιβάλ γευσιγνωσίας: «Διαπολιτισμικές συλλογικές κουζίνες».
ΤΑΞΗ*: Α΄ |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ*: 11 |
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ*:11 |
ΤΑΞΗ*: Β΄ |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ*: 17 |
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ*:17 |
ΤΑΞΗ*: Γ΄ |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ*: 13 |
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ*:13 |
ΤΑΞΗ*: Δ΄ |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ*: 24 |
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ*:24 |
ΤΑΞΗ*: Ε΄ |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ*: 13 |
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ*:13 |
ΤΑΞΗ*: ΣΤ΄ |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ*: 19 |
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ*:19 |
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ* |
Κωνσταντοπούλου Γεωργία Δασκάλα Α΄τάξης Καραγιάννη Σοφία Δασκάλα Β΄τάξης Καρανάση Αθηνά Δασκάλα Γ΄τάξης Μιχάλαινα Γεωργία Δασκάλα Δ΄τάξης Δάσου Ιωάννα Δασκάλα Ε΄τάξης Μπέτσα Βασιλική-Μαρίνα Δασκάλα ΣΤ΄τάξης Γεωργαντζής Ανάργυρος Δάσκαλος συνεκπαίδευσης Ρουμελιωτάκη Ειρήνη Δασκάλα Ολοήμερου Χρονοπούλου Άννα Δασκάλα συνεκπαίδευσης Μπανάρα Παναγιώτα Δασκάλα Ολοήμερου |
-
Συνοπτική Περιγραφή:
Η διατροφή αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο που κρατά τις οικογένειες και τους πολιτισμούς ενωμένους. Η επιλογή φαγητών καθορίζει οικογενειακές συγκεντρώσεις, γιορτές και ειδικές περιστάσεις όπως οι θρησκευτικές τελετές, γεννήσεις, γάμοι και κηδείες, σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας μια κοινή εμπειρία που δημιουργεί και διατηρεί δεσμούς σχέσης μεταξύ ανθρώπων ή ομάδων. Το πολυπολιτισμικό έργο του μαγειρέματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διασχίζουν τα πολιτισμικά εμπόδια και να μάθουν να εκτιμούν τις πολυποίκιλες παραδόσεις των διαφορετικών πολιτισμών.
Ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ γευσιγνωσίας θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες την εμπειρία του πολιτισμού μέσω των φαγητών. Θα κληθούν εθελοντές μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου να μαγειρέψουν τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας καταγωγής τους σε μαζικές ποσότητες.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτέλεσαν ενότητες των μαθημάτων της Μελέτης Περιβάλλοντος και του Γλωσσικού μαθήματος με θέμα τη διατροφή.
-
Παιδαγωγικοί Στόχοι:
-
Να γνωρίσουν βιωματικά τις διατροφικές συνήθειες διαφορετικών πολιτισμών.
-
Να κατανοήσουν την έννοια του πολιτισμού, ως τρόπο ζωής που είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.
-
τα παιδιά θα λάβουν μέρος στη μέτρηση, τον τεμαχισμό, την πολτοποίηση, την παρασκευή
-
Άλλοι Στόχοι:
-
Να διαμορφώσουν τα δικά τους κριτήρια αισθητικής ποιότητας καθώς η Πολυπολιτισμική κουζίνα εκθέτει τα παιδιά σε διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές.
-
Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.
-
Να μάθουν να σέβονται τον πολιτισμό κάθε ανθρώπου και λαού.
-
Να καλλιεργήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα εκφράζοντάς τα δημιουργικά μέσα από τις μαγειρικές τους δημιουργίες..
-
Φαγητά από άλλους πολιτισμούς διευρύνουν την κατανόηση των παιδιών και τους βοηθήσει να αρχίσουν να εκτιμούν τις διαφορές
-
Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας:
Στην πολιτιστική ποικιλομορφία του πληθυσμού του σήμερα γενικότερα και του σχολείου μας ειδικότερα υπάρχει ανάγκη οι μαθητές να σέβονται και να εκτιμούν την πολυμορφία αυτή. Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι να τους βοηθήσουμε στην κατανόηση της διαφορετικότητας των ομάδων ανθρώπων. Ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να αναπτυχθεί η κατανόηση είναι να εκτεθούν σε φαγητά και διατροφικές συνήθειες μιας ποικιλίας πολιτισμών. Για να επιτευχθεί αυτή η κατανόηση θα επεξεργασθούμε διατροφικές συνήθειες πολιτισμών που διαφέρουν από την περιοχή μας.
Πολλά παιδιά εισέρχονται σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως το σχολείο, με περιορισμένη έκθεση σε ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα. Αν είναι διαφορετικά από ό, τι οι συνομήλικοί τους, μερικά παιδιά μπορεί να αισθάνονται εκτός τόπου και να ανησυχούν ότι οι άλλοι δεν τα αποδέχονται. Η γνωριμία των παιδιών με τα φαγητά που απολαμβάνουν οι άνθρωποι από άλλους πολιτισμούς είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εξοικειωθούν με άλλους πολιτισμούς, τους ενθαρρύνει να είναι υπερήφανοι για την ταυτότητά τους και προωθεί την αποδοχή των ανθρώπινων διαφορών.
Η κατανόηση και συμπάθεια για τους άλλους είναι απαραίτητη στα παιδιά για να θεσπίσουν αποτελεσματικές, αρμονικές σχέσεις. Η τηλεόραση είναι ο πρωταρχικός τρόπος που τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν για τους κόσμους τους. Δυστυχώς, πολλές παραστάσεις απεικονίζουν χαρακτήρες, και ιδιαίτερα των μειονοτήτων, όπως τα στερεότυπα, και τα παιδιά απορροφούν αυτές τις εικόνες ως πραγματικότητα. Με τη δραστηριότητα της Πολυπολιτισμικής κουζίνας θα δείξουμε στα παιδιά ότι ο καθένας έχει κάτι κοινό με τους άλλους. Ανεξάρτητα από το πώς φαίνονται, από αυτό που φοράνε ή από πού προέρχονται, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να φάνε.
Εν κατακλείδι επιτελείται ο κύριος στόχος της διαπολιτισμικής προσέγγισης που είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την κοινωνία που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από οργανωμένες παρεμβάσεις για την άρση των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων, του ρατσισμού και των διακρίσεων, οι βασικές αρχές της οποίας, είναι οι ακόλουθες:
1) Εκπαίδευση για ενσυναίσθηση (empathy). Πρωταρχικός στόχος της εκπαίδευσης είναι να ενθαρρύνει το μαθητή να μπαίνει στη θέση του άλλου, να κατανοεί τα προβλήματά του και να αναγνωρίζει αλλά και να σέβεται τη διαφορετικότητα.
2) Εκπαίδευση για αλληλεγγύη. Προσπάθεια για ανάπτυξη συλλογικής συνείδησης πέρα από τα όρια των ομάδων, των φυλών και των κρατών και για παραμερισμό των κοινωνικών ανισοτήτων.
3) Εκπαίδευση για διαπολιτισμικό σεβασμό. Ο σεβασμός προς την πολιτισμική ετερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από το άνοιγμα προς τους άλλους πολιτισμούς, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόσκληση προς τους άλλους να συμμετέχουν στο δικό μας πολιτισμό.
4) Εκπαίδευση εναντίον του εθνικιστικού τρόπου σκέψης. Η εξάλειψη των εθνικών στερεοτύπων και των προκαταλήψεων μπορούν να καταστήσουν δυνατή την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών λαών και να προωθήσουν την αλληλεγγύη ανεξαρτήτως εθνικής, πολιτισμικής και άλλης προέλευσης.
-
Μεθοδολογία υλοποίησης (επιμέρους στάδια και δραστηριότητες):
Διοργάνωση:
- oΈχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου.
- oΥπεύθυνες ορίζονται οι δασκάλες των τάξεων. Έχουν προσφερθεί και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων (εικαστικών, πληροφορικής, θεατρικής αγωγής, μουσικής, χορού Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών)
Υλοποίηση:
- oΗ διάρκεια της δράσης προβλέπεται ότι θα έχει διάρκεια όλο το διδακτικό έτος και θα λάβει χώρα τόσο σε ώρες του Γλωσσικού μαθήματος και της Μελέτης Περιβάλλοντος για τις μικρές τάξεις όσο και σε ώρες των μαθημάτων ειδικότητας και της Ευέλικτης Ζώνης και του Ολοήμερου Προγράμματος.
- Θα συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό.
Δραστηριότητες:
Ως προετοιμασία για το μάθημα, ο/η δάσκαλος/α μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές να του πουν ποια είναι τα αγαπημένα φαγητά τους και να συζητήσουν αν τρώνε ποτέ σούσι, πίτσα, κ.α με τις οικογένειές τους. Μπορεί να εισαγάγει στη συνέχεια την ιδέα των εθνικών φαγητών και να εξηγήσει ότι οι άνθρωποι μαγειρεύουν ό,τι παράγεται στην περιοχή τους. Μπορεί να φέρει σνακ από διαφορετικές κουλτούρες, γεγονός που καταδεικνύει π.χ. ότι τα ινδικά φαγητά είναι συχνά πικάντικα, το κινέζικο φαγητό περιλαμβάνει ρύζι και ούτω καθεξής. Οι μαθητές μπορούν να ερευνήσουν τα παραδοσιακά φαγητά από την εθνική κληρονομιά της οικογένειάς τους.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσουμε τα τρόφιμα σε δραστηριότητες που τιμούν τον πολιτισμό των παιδιών και των οικογενειών τους. Τα μενού, τις οικογένειες που μοιράζονται τις συνταγές, τις δραστηριότητες προετοιμασίας μαγειρέματος, καθώς και επισκέψεις σε καταστήματα τροφίμων, τις αγορές, αρτοποιεία, εστιατόρια, είναι άριστοι τρόποι να εισάγουν τα παιδιά στην πολιτιστικές πτυχές των τροφίμων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση σε αυθεντικές συνταγές, λόγω έλλειψης εξοπλισμού, οικονομικών πόρων, ή των συστατικών που απαιτούνται για μια δραστηριότητα. Υπάρχει μια ποικιλία από παιδικά βιβλία διαθέσιμα κατάλληλα για την πολυπολιτισμική εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με θέματα διατροφής από όπου μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες. Ακόμα μπορεί να αναζητηθούν πληροφορίες και μέσω διαδικτύου.
Παρασκευή φαγητών: Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες με τα χέρια τους. Επιλέγουμε συνταγές που επιτρέπουν στα παιδιά να λάβουν μέρος στην μέτρηση, τον τεμαχισμό, την πολτοποίηση ή την παρασκευή μέσα σε 10 ή 15 λεπτά, περίπου, ανώτερος χρόνος που μπορεί να διατηρηθεί η προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών. Για την διευκόλυνση της εποπτείας, χωρίζουμε τα παιδιά σε μικρές ομάδες.
Επιλέγουμε φαγητά που εκπροσωπούν όσο το δυνατό περισσότερους πολιτισμούς και βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά παίρνουν να δοκιμάσουν από όλα τα φαγητά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τρόφιμα από την Αφρική, την Κίνα, τη Ρωσία, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, βεβαιωνόμαστε ότι κανείς δεν μένει εκτός. Ζητάμε από τα παιδιά και τους γονείς τους να μοιραστούν τις αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές τους, τα φαγητά που τρώνε στο σπίτι και τα συστατικά.
Τα μεγαλύτερα παιδιά θα απολαμβάνουν την εκτέλεση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των συνεντεύξεων, καθώς και μια παρουσίαση σχετικά με τα φαγητά ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, σε συνδυασμό με δραστηριότητες παρασκευής τροφίμων για την ενίσχυση της μάθησης.
Διοργάνωση πολυπολιτισμικού φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο τέλος της χρονιάς στο προαύλιο του σχολείου. Κάνουμε μια λίστα με πιάτα από διάφορες χώρες που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε. Προσκαλούμε εθελοντές μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου να μαγειρέψουν τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας καταγωγής τους σε μαζικές ποσότητες. Διακοσμούμε τα τραπέζια με την παραδοσιακή διακόσμηση των χωρών των οποίων η κουζίνα έχει επιλεγεί. Ενθαρρύνουμε τους εθελοντές και τους συμμετέχοντες να ντυθούν με αυθεντικά κοστούμια του πολιτισμού τους. Αναπαραγωγή μουσικής - ζωντανά είτε μαγνητοσκοπημένα - που αντιπροσωπεύει τους πολιτισμούς για να δημιουργηθεί μια πραγματική πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα.
Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της παραδόσεις τροφίμων και τις προτιμήσεις της, που ορίζουν την υποκουλτούρα μέσα στην οικογένεια. Προσκαλούμε αρκετές οικογένειες να βοηθήσουν στο δείπνο φέρνοντας κάθε οικογένεια μερικά από τα αγαπημένα τους φαγητά και να τα μοιραστούν μαζί μας
Μετά δοκιμάζοντας όλες τις νόστιμες οικογενειακές και πολιτιστικές συνταγές, θα έχουμε σίγουρα κάποια που θα θέλαμε να θυμόμαστε και να προσπαθήσουμε να ξαναφτιάξουμε. Συγκεντρώνουμε τις αγαπημένες μας συνταγές σε ένα πολυπολιτισμικό βιβλίο μαγειρικής. Κάνουμε επιπλέον αντίγραφα να τα μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας και τους δασκάλους μας.
-
Ενδεικτική χρονική διάρκεια υλοποίησης:
Ενδεικτική έναρξη: 10ος/2011
Ενδεικτική λήξη: 6ος/2012
-
Συνεργασίες (Φορείς / Σχολεία / κρατικές ? δημοτικές δομές / πρόσωπα):
Με όλες τις τάξεις του σχολείου μας
Με σχετικές με το θέμα μας υπηρεσίες του Δήμου
Με άλλα γειτονικά σχολεία
Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
Σύλλογο διδασκόντων
Τοπική κοινωνία (αγορά, αρτοποιείο, μανάβικο, εστιατόρια?)
Με τις οικογένειες των εθελοντών μαθητών
Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων
Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας
Υπηρεσίες Δήμου Αθηναίων (παραχώρηση χώρων, δανεισμός μικροφωνικών εγκαταστάσεων κ.α.)
-
Προβλεπόμενες ενέργειες δημοσιότητας:
-
Η παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών θα γίνει για τα παιδιά γειτονικού Δημοτικού σχολείου, για τους γονείς και τους φίλους τους κατά τη διάρκεια της τελικής γιορτής του σχολείου μας.
-
Για την ενημέρωση πρόσκληση των καλεσμένων θα μοιραστούν προσκλήσεις.
-
Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει δείγματα από τη δουλειά που έγινε με τα παιδιά όλο το προηγούμενο διάστημα
Στη σχολική εφημερίδα
Σε τοπικό έντυπο τύπο
Σε Ηλεκτρονικό τύπο
-
Προϋπολογισμός 9ης Επιμέρους Δράσης ανά κατηγορία δαπάνης:
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ 9ης ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ |
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΜΕ ΦΠΑ) |
Φεστιβάλ γευσιγνωσίας: «Διαπολιτισμικές συλλογικές κουζίνες».
|
Είδη διατροφής |
300,00 |
Μικροφωνική εγκατάσταση |
300,00 |
|
Υλικά σκηνικών |
200,00 |
|
ΣΥΝΟΛΟ |
800,00? |
-
Παραδοτέα:
Θα συνταχθεί έκθεση πεπραγμένων- απολογισμού. Θα γίνει απολογισμός της δράσης τόσο σε επίπεδο διοργάνωσης, όσο και σε επίπεδο επίτευξης των αρχικών στόχων της εκδήλωσης, στο πλαίσιο της Πράξης των ΖΕΠ. Θα δοθεί βαρύτητα στο παιδαγωγικό-κοινωνικό αποτέλεσμα της δράσης. Θα παρουσιαστεί τυχόν υλικό (π.χ. εκθέσεις ή εργασίες των μαθητών) που προέκυψαν ως ανατροφοδότηση από την υλοποίηση ή προετοιμασία της δράσης. Τέλος θα υπάρχει ειδική αναφορά στις δράσεις ενημέρωσης και δημοσιότητας που υλοποιήθηκαν.
-
Συνημμένα:
- τιμολόγια
- ο κατάλογος μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη δράση
- έκθεση πεπραγμένων
- φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες της δράσης