Απολογισμός Σχεδίου Δράσης ΖΕΠ 2011-12
Προς:
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ειδική υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (Μονάδα Β3)
ΖΕΠ Πλατείας Βάθη ? Εξαρχείων
Απολογισμός Σχεδίου δράσης
Σχολικού έτους 2011-2012
Με ΘΕΜΑ:
«Λογοτεχνία, Τέχνη και Πολιτισμός στην καθημερινή σχολική ζωή»
του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ |
Στο πλαίσιο της ένταξης των σχολείων στη ΖΕΠ, αναλάβαμε την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο: «Λογοτεχνία, Τέχνη και Πολιτισμός στην καθημερινή σχολική ζωή». Με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μαθήματα φιλαναγνωσίας, μουσικής, χορού, εικαστικών, Νέων Τεχνολογιών και θεατρικής αγωγής στο χώρο του σχολείου.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
Το μάθημα της φιλαναγνωσίας διδάχτηκε από τις δασκάλες των τάξεων και από τις δασκάλες του Ολοήμερου προγράμματος κ.κ. Ρουμελιωτάκη Ειρήνη και Χρονοπούλου Άννα. Στο μάθημα της φιλαναγνωσίας αλλά και σε όλες τις επιμέρους δράσεις του προγράμματος ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη των στόχων ήταν η συμβολή των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που εργάστηκαν στο σχολείο μας.
Το μάθημα της θεατρικής αγωγής διεξήχθη από την καθηγήτρια θεατρικής αγωγής κ. Δάγκα Ελένη.
Το μάθημα της μουσικής διεξήχθη από την καθηγήτρια μουσικής κ. Μάρκου Ιωάννα και τον κ. Χριστόπουλο Μάριο.
Το μάθημα των εικαστικών από την καθηγήτρια Εικαστικών κ. Βολιτάκη Μαρία.
Το μάθημα του χορού από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Λαφτσή Αποστολία και της Φυσικής Αγωγής από την καθηγήτρια Μπισμπίκη Σωτηρία.
Το μάθημα των Η/Υ από την καθηγήτρια κ. Κάζα Μήνα.
Τάξη Α΄- Κωνσταντοπούλου Γεωργία
Η δράση της Φιλαναγνωσίας που υλοποιήθηκε στην τάξη μας εφαρμόστηκε με πρωτοβουλία των μαθητών και σε συνεργασία με τη δασκάλα τους. Με αφόρμηση μέσα από τη συζήτηση, τα συναισθήματα των μαθητών, διαβάστηκαν πολλά βιβλία φιλίας, αγάπης, αλληλεγγύης, σεβασμού στη διαφορετικότητα και ηθικών αξιών.
«O Τριγωνοψαρούλης», «Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη», «Το ελεφαντάκι που αγαπούσε τη μαμά του» (βιβλίο αγάπης), «Θέλεις να είσαι φίλος μου;» (βιβλίο φιλίας), το βιβλίο αυτό επιλέχθηκε από τους μαθητές για την αφίσα της Φιλαναγνωσίας, «Το ψέμα και η συγγνώμη», «Η Δόνα Τερηδόνα», «Η Μίλι η Μόλι και ο Άλφ» (σεβασμός στη διαφορετικότητα), «Ρούντολφ το ελαφάκι» (Χριστουγεννιάτικο), «Το χιονισμένο όνειρο» (Χριστουγεννιάτικο), «Τα ζώα λένε τα κάλαντα» (Χριστουγεννιάτικο), «Βρες τη γαλάζια πεταλούδα», «Πού πάνε τα τζιτζίκια το χειμώνα;», «Η Σταχτοπούτα», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Αισώπου Μύθοι», «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», «Ο λαγός και η χελώνα».
Οι μαθητές με ενδιαφέρον παρακολούθησαν σε DVD τα παραμύθια «H Xιονάτη και οι 7 νάνοι» , « Η Σταχτοπούτα» και μέσα από το παιχνίδι ρόλων, την αφήγηση και τη δραματοποίηση έμαθαν την «Κολοκυθιά», από το Αλφαβητάριο της Α΄ Δημοτικού.
Επίσης, όταν κατέκτησαν το αναγνωστικό στάδιο, είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσουν μεταξύ τους βιβλία ευανάγνωστα όπως οι Μύθοι του Αισώπου. Έτσι συνέχιζαν τη Φιλαναγνωσία και στο σπίτι.
Η επιμέρους δράση 1.1. που προέβλεπε την παρακολούθηση της παράστασης: «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει?» στο θέατρο Βεάκη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αργοπορίας της έγκρισης του σχεδίου δράσης με συνέπεια να σταματήσουν οι παραστάσεις. Είχαμε όμως την τύχη να παρακολουθήσουμε μια παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο μικρός Πρίγκιπας» στο χώρο του σχολείου με χρηματοδότηση της Σχολικής Επιτροπής. Ευελπιστούμε στην έγκαιρη επικαιροποίηση της συγκεκριμένης επιμέρους δράσης έτσι ώστε να υλοποιηθεί τη νέα σχολική χρονιά.
Η επιμέρους δράση 7.1. που προέβλεπε την κατασκευή κούκλας με διάφορα υλικά υλοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2012 στο χώρο του σχολείου μας με τη συνεργασία του κουκλοπαίχτη κ. Μπρίτο Φρανσίσκο.
Έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται σε ψηφιακή μορφή.
Τάξη Β΄- Καραγιάννη Σοφία
Η ώρα της φιλαναγνωσίας διεξάγεται μέσα στην τάξη. Οι μαθητές κάθονται σε ημικύκλιο και ο δάσκαλος στο κέντρο. Αυτή η αλλαγή βοηθά στο να μην ταυτίζεται η συγκεκριμένη διδακτική ώρα με τις υπόλοιπες στις οποίες γίνεται η διδασκαλία σχολικών μαθημάτων. Έτσι, εντείνεται περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών.
Διαβάζαμε κάθε εβδομάδα ένα παραμύθι. Ξεκινήσαμε με λαϊκά παραμύθια «Η πούλια και ο αυγερινός», «Ο Δεκατρής» κ.α. και κατανοήσαμε τα βασικά γνωρίσματα των λαϊκών παραμυθιών. Συνεχίσαμε με σύγχρονα παραμύθια, αποσπάσματα των οποίων υπήρχαν στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας και του Ανθολογίου, όπως: «Η Σερενάτα και το Κανταδοχώρι», «Ο κύριος Αύριο Βράδυ» κ.α., παραμύθια που σχετίζονταν με τη συναισθηματική αγωγή, τον «Μικρό Πρίγκιπα» και τον «Τριγωνοψαρούλη σε όλες τις περιπέτειές του.
Αρχικά, η δασκάλα έκανε ανάγνωση της ενότητας πάνω στην οποία θα εργάζονταν οι μαθητές/τριες. Ο χρωματισμός της φωνής της βοηθούσε τους/τις μαθητές/τριες να καταλάβουν καλύτερα τόσο την ενότητα όσο και τα βασικά σημεία ? κλειδιά αυτής. Στη συνέχεια και για καλύτερη εμπέδωση ακολουθούσε ανάγνωση και από τους/τις μαθητές/τριες. Έπειτα, γινόταν επεξήγηση του άγνωστου λεξιλογίου προς τους/τις μαθητές/τριες και προφορικές ερωτήσεις κατανόησης κειμένου. Η διαδικασία ολοκληρωνόταν με γραπτές ερωτήσεις (ανοιχτού ? κλειστού τύπου, πολλαπλής επιλογής) που θα δίνονταν από την εκπαιδευτικό την επόμενη φορά. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχανόταν καλύτερα τόσο η επανάληψη όσο και η αφομοίωση όσων ειπώθηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα προτού γίνει μετάβαση στην επόμενη. Φυσικά, η επεξεργασία ? εμπέδωση της ενότητας μπορεί να ακολουθηθεί και από εναλλακτικές δραστηριότητες.
Για όλα τα παραμύθια τα παιδιά ζωγράφισαν, έκαναν κατασκευές και παιχνίδια και δραματοποίησαν μέρος ή όλο το παραμύθι. Κάθε εβδομάδα οι μαθητές και μαθήτριες δανείζονταν βιβλία από τη σχολική βιβλιοθήκη. Για τα βιβλία έγραψαν κριτικές που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του σχολείου μας «Οι φιλίες των παιδιών». Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες, π.χ. συγγραφή ιστοριών με εικόνες, εικονογράφηση παραμυθιών, διάκριση των παραμυθιών σε κατηγορίες, διαφημίσεις για την ανάγνωση και αφίσες με τα πιο περίεργα μέρη που μπορεί κανείς να διαβάσει.
Οι μαθητές ετοίμασαν ένα θεατρικό δρώμενο για τη γιορτή των Χριστουγέννων «Κάθε αστέρι μια ευχή», το οποίο παρουσίασαν στο υπόλοιπο σχολείο και στους γονείς τους. Σε συνεργασία με την καθηγήτρια της θεατρικής αγωγής στη γιορτή λήξης τα παιδιά παρουσίασαν δραματοποιημένα λαϊκά παραμύθια «Το κουτό αγόρι» και «Ο βιολιστής και οι νεράιδες».
Η επιμέρους δράση 1.1. που προέβλεπε την παρακολούθηση της παράστασης: «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει?» στο θέατρο Βεάκη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αργοπορίας της έγκρισης του σχεδίου δράσης με συνέπεια να σταματήσουν οι παραστάσεις. Είχαμε όμως την τύχη να παρακολουθήσουμε μια παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο μικρός Πρίγκιπας» στο χώρο του σχολείου μας με χρηματοδότηση της Σχολικής Επιτροπής. Ευελπιστούμε στην έγκαιρη επικαιροποίηση της συγκεκριμένης επιμέρους δράσης έτσι ώστε να υλοποιηθεί τη νέα σχολική χρονιά.
Η επιμέρους δράση 7.1. που προέβλεπε την κατασκευή κούκλας με διάφορα υλικά υλοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2012 στο χώρο του σχολείου μας με τη συνεργασία του κουκλοπαίχτη κ. Μπρίτο Φρανσίσκο.
Έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται σε ψηφιακή μορφή.
Τάξη: Δ΄- Μιχάλαινα Γεωργία, Τάξη: Ε΄- Δάσου Ιωάννα, Τάξη: ΣΤ΄- Μπέτσα Βασιλική- Μαρίνα
Στο μάθημα της φιλαναγνωσίας με τη Δ΄, την Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη, στις πρώτες συναντήσεις που είχαμε με τους/τις μαθητές/τριες παίζαμε παιχνίδια για την ενδυνάμωση της ομάδας. Με τη διαδικασία αυτή δημιουργήσαμε όρους επικοινωνίας, γνωριμίας, συνεργασίας, συγχρονισμού και συγκέντρωσης του εαυτού στο εκάστοτε ζητούμενο. Επίσης επαναπροσδιορίσαμε το χώρο και τη σχέση των παιδιών με αυτόν, καταργώντας τα θρανία ως μοναδικό χώρο εργασίας και δημιουργίας. Αυτός ήταν ο πρώτος κύκλος των συναντήσεών μας από τον οποίο κρατήσαμε ένα παιχνίδι που μας ακολούθησε όλη τη χρονιά και που έγινε ο τρόπος μας για να συγκεντρωνόμαστε και για να επαναδημιουργούμε τους όρους της ομάδας όταν ήταν απαραίτητο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ο τρόπος μας για να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να συγχρονιζόμαστε και να «φιλιώνουμε» όταν το χρειαζόμαστε.
Στο δεύτερο κύκλο συναντήσεων (όπου τα μαθήματα τα ονομάζουμε συναντήσεις καθώς το ζητούμενο δεν ήταν η δασκάλα να διδάξει κάτι στα παιδιά αλλά να συναντηθούμε, να ανακαλύψουμε τη γνώση και να δημιουργήσουμε) οι μαθητές/τριες παρουσίασαν το βιβλίο της επιλογής τους. Ο/Η καθένας/μιά μόνος/η του/της παρουσίαζε το βιβλίο του/της κι έπειτα κάποιον ήρωα από αυτό. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, του/της έκαναν ερωτήσεις σε σχέση με τον ήρωα. Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις δεν μπορούσαν να απαντηθούν από το βιβλίο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί καλούνταν να απαντήσει, χρησιμοποιώντας τη φαντασία του και σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο τις πλευρές του ήρωα που ίσως να μη γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με αυτή τη διαδικασία ενισχύθηκε η υποκειμενικότητα, αναδείχτηκαν οι μαθητές/τριες ως μονάδες ενός συνόλου με κοινούς στόχους, ασκήθηκε η φαντασία τους και δημιούργησαν καινούριες εικόνες από κάτι που ήδη γνώριζαν (τα βιβλία που επέλεξαν).
Στον τρίτο κύκλο συναντήσεων έγινε η επιλογή του βιβλίου πάνω στο οποίο δουλέψαμε στο πρώτο τρίμηνο (11 Σεπτεμβρίου ? 11 Δεκεμβρίου 2011) το οποίο ήταν το βιβλίο της σπουδαίας συγγραφέα Άλκης Ζέη «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Στο δεύτερο τρίμηνο (11 Δεκεμβρίου- 11 Μαρτίου) επεξεργαστήκαμε το βιβλίο των Β. Ηλιόπουλου, Ελένης Δικαίου και Τζέμης Τσάκου «Μίλα μη φοβάσαι: 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο». Στο τρίτο τρίμηνο (11 Μαρτίου- 11 Ιουνίου) η Δ΄ τάξη επεξεργάστηκε το βιβλίο του Μιχαήλ Έντε «Η Μόμο».
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» οι μαθητές/τριες γνώρισαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής και ενεπλάκησαν συναισθηματικά με τα βιώματα του ήρωα του βιβλίου, του Πέτρου, ενός παιδιού της ίδιας ηλικίας με αυτά. Μέσα από τη μαγεία της εξαιρετικής αυτής απόδοσης του περιεχομένου του βιβλίου, τα παιδιά μπήκαν ακόμα πιο βαθιά στο κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής και αποτύπωσαν στο μυαλό τους σε εικόνες πια όλα αυτά που είχαν διαβάσει. Επιπλέον οι μαθητές/τριές μας εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, κατάφεραν μέσα από δραστηριότητες (κατασκευή αφίσας και κειμένου) να αναπτύξουν την επικοινωνιακή και συνεργατική τους ικανότητα, αλλά και να ανακαλύψουν τόσο τον κόσμο γύρω τους όσο και τους εαυτούς τους.
Η επιμέρους δράση 2.1, που αφορούσε στην παρακολούθηση της παράστασης «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», στην παιδική σκηνή του Εθνικού θεάτρου, υλοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2012.
Όσον αφορά την επεξεργασία του βιβλίου «Μίλα μη φοβάσαι?» ο ρόλος του ήταν καταλυτικός στην υλοποίηση της Επιμέρους δράσης 5 όπου θα δοθούν λεπτομέρειες.
Το βιβλίο του Μιχαήλ Έντε «Η Μόμο» έδωσε τη δυνατότητα να ανοιχτούν συζητήσεις σε νοήματα όπως: διεκδίκηση της ελευθερίας, αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, πίστη στη ζωή και κυρίως ελπίδα. Νοήματα που ειδικά στις συνθήκες που μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά οφείλουμε να τους τα υπενθυμίζουμε, να τα αναζητούμε μαζί τους και όσο μπορούμε να τους τα προσφέρουμε. Επίσης ανοίχτηκαν συζητήσεις σε σχέση με τον άλλο, τους τρόπους που μπορούμε να προσεγγίσουμε τον άλλο και σε σχέση με το χρόνο: το τι είναι ο χρόνος, πως τον αντιλαμβάνονται τα παιδιά, πως τον αντιλαμβάνονται οι ενήλικες και πως οι αντιλήψεις αυτές καθορίζουν τη ζωή μας αλλά και τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Όλη η ιστορία διαδραματίζεται γύρω από τη Μόμο και τους φίλους της γεγονός που λειτουργεί θετικά σε παιδιά αυτής της ηλικίας που συχνά αναζητούν γύρω τους πρότυπα. Η Μόμο θα λέγαμε είναι ιδανική ως πρότυπο καθώς ο τρόπος που ο Μιχαήλ Έντε την κατασκεύασε είχε ως αποτέλεσμα μια Μόμο άχρονη. Μπορείς να πεις ποια είναι αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να μην υπάρχει καν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Μόμο τελικά σύμφωνα με την ανάγνωση των παιδιών να μην είναι κάποιο πρόσωπο αλλά ένας τρόπος συμπεριφοράς.
Καθώς ο Μιχαήλ Έντε ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και στο φαντασιακό είναι μια ιστορία που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών και για αυτό και αγαπήθηκε από αυτά.
Διαβάζοντας τα παιδιά τη Μόμο, την κατασκεύαζαν, την ανακάλυπταν σιγά σιγά και δημιουργούσαν τη δική τους προσωπική Μόμο. Αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα από διάφορους τρόπους-δράσεις. Συνοπτικά θα αναφερθούν κάποιοι από αυτούς:
-
Μιλάω με τη Μόμο, την παρουσιάζω στην ομάδα
-
Γίνομαι η Μόμο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου παίρνουν συνέντευξη
-
Παραγωγή γραπτού κειμένου από όλα τα παιδιά σε διάφορα στάδια της διαδικασίας
-
Θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί πάνω σε κάποιες από τις περιπέτειες της Μόμο και των φίλων της. Κάποιους από τους οποίους τους κινηματογραφήσαμε.
-
Τα παιδιά έφερναν αντικείμενα που σχετίζονταν με τη Μόμο. Το κάθε παιδί παρουσίαζε στην ομάδα το αντικείμενο που έφερε, την ιστορία του, πως βρέθηκε στα χέρια της Μόμο και για λίγο γίνονταν ο/η ίδιος/α η Μόμο χρησιμοποιώντας το αντικείμενο αυτό με όποιον τρόπο ήθελε το ίδιο
-
Κατασκευή κούκλας από διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά: επιμέρους δράση 7.1. που προέβλεπε την κατασκευή κούκλας με διάφορα υλικά υλοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2012 στο χώρο του σχολείου μας με τη συνεργασία του κουκλοπαίχτη κ. Μπρίτο Φρανσίσκο.
-
Κατασκευή των ηρώων με πηλό
-
Κατασκευή της προσωπογραφίας της Μόμο (αφίσα)
-
Κατασκευή ρολογιών
-
Έφεραν ρούχα από το σπίτι τους για να «ντύσουν» τη Μόμο. Κατασκεύασαν τα κουστούμια των ηρώων με υλικά που αγοράστηκαν.
-
Συζητήσαμε για το χρόνο
-
Ηχογραφήθηκαν όλα τα παιδιά να μιλούν για την έννοια του χρόνου
-
Παίξαμε παιχνίδια προσεγγίζοντας το χρόνο
-
Κατασκευή της πόλης των γκρίζων κυρίων με χαρτόνια
-
Ονόμασαν κάποια χαρακτηριστικά της Μόμο και έφτιαξαν μια λίστα με αυτά
-
Έγραψαν κείμενα για το χρόνο
Από τις δράσεις αυτές άλλες γίνονταν από όλους ταυτόχρονα σε συγκεκριμένες συναντήσεις και άλλες γίνονταν σταδιακά στο χρόνο που χρειάζονταν το κάθε παιδί.
Σε όλες τις δράσεις δεν υπήρχε σωστό και λάθος, γεγονός που απελευθέρωσε τα παιδιά και τα οδήγησε σε μια συνεχή διαδικασία δημιουργίας και ουσιαστικής μάθησης. Ό ρόλος του εκπαιδευτικού ήταν να συντονίζει, να δίνει τα ερεθίσματα στους/στις μαθητές/τριες και να τους/τις εμψυχώνει όταν παρουσιάζονταν δυσκολίες.
Οι συναντήσεις γίνονταν σε μια αίθουσα που τη χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά για τις ανάγκες της Μόμο, οπότε είχαμε την ελευθερία να τη διαμορφώσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της διαδικασίας. Χωρίς θρανία-καρέκλες για να καθόμαστε αλλά με θρανία-πάγκους εργασίας και μια αίθουσα την οποία μπορούσαν οι μαθητές/τριες να τη μετατρέψουν στο σπίτι της Μόμο αφήνοντας μέσα της, στους τοίχους της, τα αποτυπώματα της αναζήτησης που έκαναν.
Έτσι προέκυψε η έκθεση «Μόμο» που παρουσίασαν οι μαθητές/τριες στις 13 Ιουνίου στη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς 2011-2012. Όλα τα παιδιά ανυπομονούσαν για την έκθεση, καθώς ήταν η ευκαιρία τους να επικοινωνήσουν με τους άλλους τα δημιουργήματά τους. Ένα μέρος της έκθεσης ήταν η προβολή μέσω προτζέκτορα όλων των μαθητών/τριών ξεχωριστά να μιλούν για το πώς τους επηρέασε η όλη διαδικασία και η επαφή με τη Μόμο.
Έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται σε ψηφιακή μορφή.
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στόχοι της δράσης ήταν να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών στη χρήση της γλώσσας, στην ποίηση, στην αφήγηση, στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την προσωπική έκφραση, την αντίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Πρώτιστος στόχος μας ήταν η εξοικείωση του/της μικρού/ής μαθητή/τριας με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του/της με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα το βοηθούσε να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του/της και την εφευρετικότητά του/της, να εμπλουτίσει την αισθητική του/της καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του/της νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο και εν κατακλείδι να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του/της.
Ο/Η εκπαιδευτικός σ΄αυτή την περίπτωση θα γινόταν αρωγός, εμπνευστής και εμψυχωτής της σχολικής ομάδας συνολικά αλλά και του/της κάθε μαθητή/τριας ατομικά στο αέναο ταξίδι του/της στον κόσμο της γνώσης αλλά και όχι μόνο. Λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο βιβλίο και το μαθητή, ενεργοποιώντας τη φιλαναγνωστική διάθεση του παιδιού και αξιοποιώντας πολυπλεύρως το λογοτεχνικό βιβλίο, θα βοηθούσε το/τη μαθητή/τρια να εισαχθεί στο γοητευτικό κόσμο της λογοτεχνίας και του παραμυθιού και σταδιακά να μυηθεί στο μαγευτικό κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Οι αρχικοί στόχοι επιτεύχθηκαν στο ακέραιο, καθώς τα αποτελέσματα της δράσης ήταν θετικά, όπως διαπιστώθηκε από την παιδαγωγική αξιοποίησή της στις τάξεις. Το προβλεπόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία και η αποτίμησή του υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα, επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι:
-
Καλλιέργεια της αναγνωστικής ικανότητας
-
Ανάπτυξη της δεξιότητας της προσεκτικής ακρόασης
-
Καλλιέργεια αναδιήγησης ιστορίας, συναισθημάτων ή καταστάσεων
-
Ανάπτυξη δυνατότητας κατανόησης κειμένου
-
Ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας
-
Ανάπτυξη αφηγηματικής ικανότητας
-
Δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη
-
Σεβασμός στην προσωπικότητα των άλλων
-
Βελτίωση προφορικού λόγου
-
Ανάπτυξη κριτικής ικανότητας και ενσυναίσθησης-Κατανόηση της θέσης του άλλου
-
Δημιουργία θετικών προτύπων
-
Ανάπτυξη προβληματισμών και διατύπωση απόψεων
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ |
Η δράση δημοσιεύτηκε μέσω της αφίσας που δημιουργήθηκε με ρητή αναφορά στο όνομα της πράξης και στη συγχρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση- ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο. Η αφίσα, στην οποία τυπώθηκε το λογότυπο του επιχειρησιακού προγράμματος, αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και στις αίθουσες.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης 1. |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 1: Παρακολούθηση της παράστασης «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει?» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου στην παιδική σκηνή του θεάτρου Βεάκη.
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στo πλαίσιο των Ζ.Ε.Π οι τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, οι υπεύθυνες δασκάλες των τμημάτων: Κωνσταντοπούλου Γεωργία, Καραγιάννη Σοφία και Καρανάση Αθηνά, πήραν την πρωτοβουλία να φέρουν τους/τις μαθητές/τριες σε επαφή με το ποιοτικό παιδικό θέατρο, μεταβαίνοντας στο φυσικό χώρο κάποιας έγκυρης και ποιοτικής παιδικής σκηνής. Βασικός στόχος της δράσης ήταν να ενισχυθεί η δημιουργική έκφραση των μαθητών/τριών σε όλους τους τομείς (συναισθηματικό, ψυχοκινητικό και γνωσιολογικό) μέσω της τέχνης καθώς η συγκεκριμένη δράση αποτελεί διδακτική παρέμβαση και ενσωματώνεται στη γενική εκπαιδευτική διαδικασία εφόσον είχε προηγηθεί η ανάγνωση και η επεξεργασία του αντίστοιχου παραμυθιού από τους/τις μαθητές/τριες των τάξεων με τις δασκάλες τους στην ώρα της φιλαναγνωσίας το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής ανάλυσης και στοχασμού.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
΄
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Οι μαθητές/τρις του σχολείου μας δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση: «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει?» στο θέατρο Βεάκη λόγω αργοπορίας της έγκρισης του σχεδίου δράσης που είχε ως συνέπεια να σταματήσουν οι παραστάσεις και έτσι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα:
-
να έρθουν σε επαφή με το ποιοτικό παιδικό θέατρο που είναι χώρος υψηλού παιδευτικού χαρακτήρα, και
-
να ενισχυθούν πολύπλευρα οι στάσεις και ικανότητες μάθησης παρέχοντας στους/στις μαθητές/τριες ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλους.
-
να επιτευχθεί το «άνοιγμα» του σχολείου στην κοινωνία καθώς αφορά: (α) τη μετάβαση του σχολείου σε χώρους που παρουσιάζουν υψηλό παιδευτικό ενδιαφέρον (β) τη συνεργασία με άτομα και φορείς που μπορούν στο πλαίσιο των δράσεων και πάντα με την παρουσία και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ευελπιστούμε στην επικαιροποίηση της συγκεκριμένης επιμέρους δράσης έτσι ώστε να υλοποιηθεί τη νέα σχολική χρονιά.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης 2. |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 2: Παρακολούθηση της παράστασης «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στην παιδική σκηνή του θεάτρου REX.
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στo πλαίσιο των Ζ.Ε.Π οι τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, οι υπεύθυνοι δάσκαλοι των τμημάτων: Γεωργαντζής Ανάργυρος, Δάσου Ιωάννα και Μπέτσα Βασιλική-Μαρίνα, πήραν την πρωτοβουλία να αναλάβουν να φέρουν τους/τις μαθητές/τριες σε επαφή με το ποιοτικό παιδικό θέατρο, μεταβαίνοντας στο φυσικό χώρο κάποιας έγκυρης και ποιοτικής παιδικής σκηνής. Βασικός στόχος της δράσης ήταν να ενισχυθεί η δημιουργική έκφραση των μαθητών/τριών σε όλους τους τομείς (συναισθηματικό, ψυχοκινητικό και γνωσιολογικό) μέσω της τέχνης καθώς η συγκεκριμένη δράση αποτελεί διδακτική παρέμβαση και ενσωματώνεται στη γενική εκπαιδευτική διαδικασία εφόσον είχε προηγηθεί η ανάγνωση και η επεξεργασία του αντίστοιχου λογοτεχνικού βιβλίου από τους/τις μαθητές/τριες των τάξεων με τους δασκάλους τους στην ώρα της φιλαναγνωσίας το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής ανάλυσης και στοχασμού.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
Συντάχθηκε πρακτικό έγκρισης της συγκεκριμένης δράσης από το Σύλλογο διδασκόντων.
Εξασφαλίστηκε προσφορά του θεάτρου REX με τιμή εισιτηρίου 9,24? με Φ.Π.Α. 23%.
Ορίστηκε η ημερομηνία παρακολούθησης της παράστασης για τις 16 Μαΐου 2012
Εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνολικά 54 μαθητές.
Συνοδοί των μαθητών/τριών ορίστηκαν οι δάσκαλοι των τάξεων
Η μετακίνηση των μαθητών/τριών στο χώρο του θεάτρου έγινε με τα πόδια καθώς το θέατρο είναι πολύ κοντά στο σχολείο.
Συγκεντρώθηκαν οι άδειες συμμετοχής των μαθητών/τριών από τους γονείς και κηδεμόνες.
Ενημερώθηκε ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος.
Καταρτίστηκε υπογεγραμμένος κατάλογος με τους/τις μαθητές/τριες που παρακολούθησαν την παράσταση ο οποίος υπογράφτηκε από το/τη δάσκαλο/α της τάξης και συνυπογράφτηκε και σφραγίστηκε από τον εκπρόσωπο του θεάτρου κο Χουβαρδά.
΄
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Οι αρχικοί στόχοι επιτεύχθηκαν στο ακέραιο, καθώς τα αποτελέσματα της δράσης ήταν θετικά, όπως διαπιστώθηκε από την παιδαγωγική αξιοποίησή της στις τάξεις. Το προβλεπόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία και η αποτίμησή του υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα, επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι:
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας παρακολούθησαν την παράσταση Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου και ήρθαν σε επαφή με το ποιοτικό παιδικό θέατρο γνωρίζοντας με ευχάριστο και παραστατικό τρόπο ένα από τα πιο αγαπητά μυθιστορήματα της Άλκης Ζέη.
Εξοικειώθηκαν με την τέχνη αναπτύσσοντας ταυτόχρονα κριτική και δημιουργική σκέψη, διεύρυναν τη φαντασία τους, καλλιέργησαν με βιωματικό τρόπο τη γλωσσική τους έκφραση και την αφηγηματική τους ικανότητα και ανέπτυξαν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.
Επιπλέον οι μαθητές/τριες μας εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, κατάφεραν μέσα από δραστηριότητες (κατασκευή αφίσας και κειμένου) να αναπτύξουν την επικοινωνιακή και συνεργατική τους ικανότητα, αλλά και να ανακαλύψουν τόσο τον κόσμο γύρω τους όσο και τους εαυτούς τους.
Εμπλουτίστηκε η ζωή τους με αισθητικές εμπειρίες, συγκίνηση και απόλαυση.
Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση όλοι οι μαθητές/τριες των τάξεων αυτών ήρθαν σε επαφή με το θέατρο, που είναι χώρος υψηλού παιδευτικού χαρακτήρα, και ενισχύθηκαν πολύπλευρα οι στάσεις και ικανότητες μάθησης παρέχοντας στους μαθητές ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλους.
Αξιοποιήθηκε το «άνοιγμα» στην κοινωνία καθώς αφορά: (α) τη μετάβαση του σχολείου σε χώρους που παρουσιάζουν υψηλό παιδευτικό ενδιαφέρον (β) τη συνεργασία με άτομα και φορείς που μπορούν στο πλαίσιο των δράσεων και πάντα με την παρουσία και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης 3 |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 3: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο: περιήγηση στην έκθεση του μουσείου: «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία».
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στo πλαίσιο των Ζ.Ε.Π οι τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, οι υπεύθυνες δασκάλες των τμημάτων: Δάσου Ιωάννα, και Μπέτσα Βασιλική-Μαρίνα, πήραν την πρωτοβουλία να αναλάβουν δράση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα περιήγηση στην έκθεση του Βυζαντινού μουσείου: «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία».
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
΄
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Η συγκεκριμένη δράση δεν υλοποιήθηκε λόγω αργοπορίας της έγκρισης του σχεδίου δράσης (τέλη Μαρτίου 2012) που είχε ως συνέπεια ο χρόνος για την υλοποίηση όλων των επιμέρους δράσεων να μην είναι αρκετός και έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες:
-
να εξοικειωθούν με την έννοια του μουσείου και να εδραιωθεί σταδιακά μια φιλική σχέση με αυτό
-
να καλλιεργήσουν την αισθητική και πολιτιστική ευαισθησία τους
-
να βοηθηθούν να αντιλαμβάνονται την ιστορικότητα των αντικειμένων και τα κοινωνικοπολιτιστικά πλαίσια στα οποία εντάσσονται
-
να επιτευχθεί το «άνοιγμα» του σχολείου στην κοινωνία καθώς αφορά: (α) τη μετάβαση του σχολείου σε χώρους που παρουσιάζουν υψηλό παιδευτικό ενδιαφέρον (β) τη συνεργασία με άτομα και φορείς που μπορούν στο πλαίσιο των δράσεων και πάντα με την παρουσία και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ευελπιστούμε στην έγκαιρη επικαιροποίηση της συγκεκριμένης επιμέρους δράσης έτσι ώστε να υλοποιηθεί τη νέα σχολική χρονιά.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης 4 |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 4: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: παρακολούθηση της τρισδιάστατης ταινίας-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δαρβίνος το μυστήριο της φύσης».
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στo πλαίσιο των Ζ.Ε.Π οι τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με πρωτοβουλία των υπεύθυνων δασκάλων των τμημάτων: Κωνσταντοπούλου Γεωργία, Καραγιάννη Σοφία, Καρανάση Αθηνά, Μιχάλαινα Γεωργία, Δάσου Ιωάννα, και Μπέτσα Βασιλική-Μαρίνα, ανέλαβαν δράση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: παρακολούθηση της τρισδιάστατης ταινίας-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δαρβίνος το μυστήριο της φύσης».
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Η συγκεκριμένη δεν υλοποιήθηκε τόσο λόγω αργοπορίας της έγκρισης του σχεδίου δράσης (τέλη Μαρτίου 2012) που είχε ως συνέπεια ο χρόνος για την υλοποίηση όλων των επιμέρους δράσεων να μην είναι αρκετός αλλά και λόγω του ότι το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δεν δέχτηκε να συνεργαστεί εκδίδοντας πιστωτικό τιμολόγιο μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των σχεδίων δράσεων (η οποία δεν έχει γίνει ακόμη) και έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες:
-
να επιτευχθεί το «άνοιγμα» του σχολείου στην κοινωνία καθώς αφορά: (α) τη μετάβαση του σχολείου σε χώρους που παρουσιάζουν υψηλό παιδευτικό ενδιαφέρον (β) τη συνεργασία με άτομα και φορείς που μπορούν στο πλαίσιο των δράσεων και πάντα με την παρουσία και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ευελπιστούμε στην έγκαιρη επικαιροποίηση της συγκεκριμένης επιμέρους δράσης έτσι ώστε να υλοποιηθεί τη νέα σχολική χρονιά.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης 5 |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 5: ?STOP στην ενδοσχολική βία»
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στo πλαίσιο των Ζ.Ε.Π οι τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με τις υπεύθυνες δασκάλες των τμημάτων: Μιχάλαινα Γεωργία, Δάσου Ιωάννα, και Μπέτσα Βασιλική-Μαρίνα, και το δάσκαλο συνεκπαίδευσης Γεωργαντζή Ανάργυρο πήραν την πρωτοβουλία να αναλάβουν δράση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα ?STOP στην ενδοσχολική βία» με αφορμή το λογοτεχνικό βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι: 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» το οποίο επέλεξαν να επεξεργαστούν οι δασκάλες των τάξεων στην ώρα της λογοτεχνίας.
Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού στο σχολείο.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
Στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης και σε συνεργασία με την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. ασχοληθήκαμε από το Μάρτιο και ως το τέλος της σχολικής χρονιάς με το πρόγραμμα ?STOP στην ενδοσχολική βία».
Το πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε 11 εργαστήρια διάρκειας δύο ωρών.
Συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. για εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές παρεμβάσεις.
Οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα προηγουμένως είχαν συμμετάσχει σε βιωματικά σεμινάρια συνολικής διάρκειας 20 ωρών τα οποία είχε οργανώσει η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Οι αρχικοί στόχοι επιτεύχθηκαν στο ακέραιο, καθώς τα αποτελέσματα της δράσης ήταν θετικά, όπως διαπιστώθηκε από την παιδαγωγική αξιοποίησή της στις τάξεις. Το προβλεπόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία και η αποτίμησή του υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα:
Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν, συζήτησαν για περιστατικά εκφοβισμού αλλά και για την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο. Στη συνέχεια υπογράφηκε από όλους ένα συμβόλαιο συνεργασίας που βασιζόταν σε κανόνες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Στην πορεία όλων των εργαστηρίων προσπάθησαν να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες για να λειτουργήσει ομαλά η ομάδα και να συνεργαστούν όλοι μαζί αποτελεσματικά.
Διάβασαν, παρακολούθησαν και δραματοποίησαν περιστατικά εκφοβισμού για να καταλάβουν καλύτερα τις επιπτώσεις που έχει η σχολική βία στους/στις μαθητές/τριες, αλλά και στο σύνολο της σχολικής κοινότητας. Διαπίστωσαν ακόμα τη δύναμη της διαφορετικότητας και πώς μπορεί να επιδράσει θετικά σε μια ομάδα. Αποδέχτηκαν τη διαφορετικότητα των συμμαθητών/τριών τους και κέρδισαν πολλά από αυτό. Διαπίστωσαν τη δύναμη και την αξία που έχει ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και την τεράστια και ανίκητη δύναμη της ομάδας. Αναγνώρισαν τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων σε ένα περιστατικό εκφοβισμού, δηλαδή το θύτη, το θύμα και τους παρατηρητές και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης του εκφοβισμού στα σχολεία. Μπήκαν στη θέση των εμπλεκόμενων και ένιωσαν τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.
Μέσα από πολλές βιωματικές και μη δραστηριότητες τα παιδιά κατάφεραν να ξεχωρίζουν το φαινόμενο του εκφοβισμού και να το αντιμετωπίζουν. Έμαθαν να έχουν εμπιστοσύνη ο/η ένας/μια στον/στην άλλο/η, εξέφρασαν τις απόψεις τους και περιέγραψαν προσωπικά βιώματά τους σχετικά με το θέμα.
Έτσι οι μαθητές/τριές μας ανέπτυξαν ταυτόχρονα την επικοινωνιακή και συνεργατική τους ικανότητα, υιοθέτησαν συλλογική στάση ενάντια στο φόβο και τη βία, οργάνωσαν στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου και μέσα από μικροπαρουσιάσεις ευαισθητοποιήθηκε ολόκληρη η σχολική κοινότητα στην αναγνώριση και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και εκφοβισμού στο σχολείο.
Παράλληλα με το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη στο Μουσείο Βορρέ με σκοπό την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των μαθητών σε θέματα τέχνης, ελληνικής ιστορίας, οικολογίας και κοινωνικής αλληλεγγύης όπου ο Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο: να δώσει φωνή και βήμα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες νέων, να ευαισθητοποιήσει όσους δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λειτούργησε ως πλατφόρμα επικοινωνίας, συνδέοντας παιδιά και νέους με αναπηρίες και νέους σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με μαθητές γενικής εκπαίδευσης. Μέσα από τις δράσεις των καλλιτεχνικών εργαστηρίων στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές/τριες όλες οι ομάδες νέων συνυπήρχαν, και επέτρεψαν στα παιδιά να προσεγγίσουν το ένα το άλλο και να ξεκλειδώσουν την αμηχανία της πρώτης επαφής με το διαφορετικό με στόχο να δημιουργηθεί μια κοινωνία όπου όλοι ανεξαιρέτως θα αισθάνονται χρήσιμοι.
Οι μαθητές/τριές μας όμως είχαν την τύχη να συναντηθούν και να παίξουν μαζί με παιδιά από άλλα σχολεία αλλά και με αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων. Η εμπειρία τους ήταν μοναδική. Τα παιδιά με αβίαστο και ευχάριστο τρόπο αποδέχτηκαν αμέσως τη διαφορετικότητα αυτών των ατόμων και λειτούργησαν πολύ ομαδικά. Τονίζεται αυτό το γεγονός καθώς μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά όχι μόνο ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το φαινόμενο του εκφοβισμού, αλλά δημιούργησαν μεταξύ τους ουσιαστικούς δεσμούς που βασίζονται στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στη δύναμη της ομάδας. Το πρόγραμμα έδρασε ιδιαίτερα εποικοδομητικά τόσο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, όσο και στη δημιουργία θετικού κλίματος στην τάξη.
Στο τέλος των εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με προσκεκλημένους τους γονείς των μαθητών/τριών για να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα, να τους «συστήσουμε» τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και να τους επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με πόσο σημαντικός και καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος τους στην αντιμετώπισή του.
Έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται σε ψηφιακή μορφή.
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ |
Η δράση δημοσιεύτηκε μέσω της αφίσας που δημιουργήθηκε με ρητή αναφορά στο όνομα της πράξης και στη συγχρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση- ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο. Η αφίσα, στην οποία τυπώθηκε το λογότυπο του επιχειρησιακού προγράμματος, αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και στις αίθουσες και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους γονείς των μαθητών/τριών και τους μαθητές/τριες των άλλων τάξεων.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης 6 |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 6: Μια τέχνη μέσα στο χρόνο και τους πολιτισμούς: Κατασκευή ψηφιδωτού.
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στo πλαίσιο των Ζ.Ε.Π οι τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με τις υπεύθυνες δασκάλες των τμημάτων: Δάσου Ιωάννα, και Μπέτσα Βασιλική-Μαρίνα, πήραν την πρωτοβουλία να αναλάβουν δράση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μια τέχνη μέσα στο χρόνο και τους πολιτισμούς: Κατασκευή ψηφιδωτού» στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής. Στόχος του προγράμματος ήταν να έρθουν οι μαθητές/τριες σε επαφή με την τέχνη του ψηφιδωτού που συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς μέχρι και σήμερα.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
Στα πλαίσια του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό των Εικαστικών κ. Μαρία Βολιτάκη και τη Δασκάλα συνεκπαίδευσης κα Χρονοπούλου Άννα οι δασκάλες των τάξεων από το Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο ασχολήθηκαν με την κατασκευή ψηφιδωτών.
Έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται σε ψηφιακή μορφή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Οι αρχικοί στόχοι επιτεύχθηκαν στο ακέραιο, καθώς τα αποτελέσματα της δράσης ήταν θετικά, όπως διαπιστώθηκε από την παιδαγωγική αξιοποίησή της στις τάξεις. Το προβλεπόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία και η αποτίμησή του υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα:
Οι μαθητές/τριες έμαθαν για διάφορες παραστάσεις ? θέματα που απεικονίζονται στα ψηφιδωτά, έμαθαν για τα υλικά που χρησιμοποιούνταν κατά τόπους και κατά καιρούς και για το που σώζονται σπουδαία ψηφιδωτά έως και σήμερα.
Σε μια προσπάθεια σύγχρονης προσέγγισης της συγκεκριμένης τεχνικής οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν δικά τους ψηφιδωτά, πραγματικά έργα τέχνης. Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα. Μέσα από αυτήν την ενασχόλησή τους ακόμα και παιδιά με ιδιαίτερο ή «κλειστό» χαρακτήρα εκδήλωσαν τη δημιουργικότητά τους και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους.
Η κατασκευή ενός ψηφιδωτού απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα συγκέντρωσης και πολλή υπομονή. Φτιάχνοντας οι μικροί/ές μαθητές/τριες μόνοι/ες τους ψηφιδωτά ανέπτυξαν ιδιαίτερα αυτά τα χαρακτηριστικά τους επιλέγοντας κάθε φορά σχέδια και χρώματα που εξέφραζαν την ψυχοσύνθεσή τους.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης κατασκευής κούκλας με διάφορους τρόπους |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 7: κατασκευής κούκλας με διάφορους τρόπους.
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στo πλαίσιo της Ζ.Ε.Π οι τάξεις Α΄, Β΄ και Δ΄ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με τις υπεύθυνες δασκάλες των τμημάτων: Κωνσταντοπούλου Γεωργία, Καραγιάννη Σοφία, Ρουμελιωτάκη Ειρήνη καθώς και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων πήραν την πρωτοβουλία να αναλάβουν δράση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την κατασκευή κούκλας. Βασικός στόχος της δράσης ήταν να έρθουν οι μαθητές/τριες σε επαφή με διάφορα υλικά και μέσα, να ευαισθητοποιηθούν καθώς και να απελευθερώσουν την φαντασία τους. Να μετρήσουν, να υπολογίσουν, να κόψουν, να γνωρίσουν τα χρώματα και τα υφάσματα, να τολμήσουν πρωτότυπους συνδυασμούς και αναλογίες, να παίξουν κουκλοθέατρο με τις κούκλες που θα φτιάξουν, να μιμηθούν με το σώμα τους τις κινήσεις τους, να χορέψουν με τις κούκλες τους, να γυμναστούν, να διασκεδάσουν, να δραματοποιήσουν και μέσα από όλη αυτή την ενασχόληση να διατρέξουν αβίαστα και χωρίς να το καταλάβουν ένα μεγάλο κομμάτι από διάφορες επιστήμες που ίσως δεν έγινε κτήμα τους αλλά έβαλε σπόρους για μελλοντικές ενασχολήσεις και αναζητήσεις.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
Η διάρκεια της δράσης είχε διάρκεια τριών μηνών από το Μάρτιο έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διευρυμένου ωραρίου και τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων: εικαστικών, πληροφορικής, θεατρικής αγωγής, μουσικής, χορού-Φυσικής Αγωγής.
Ένας ειδικός του προγράμματος, ο κύριος Φρανσίσκο Μπρίτο, ήρθε στο σχολείο μας στις 8 Μαΐου 2012 και κατηύθυνε τα παιδιά.
Οι μαθητές/τριές μας ήταν οι πρωταγωνιστές του προγράμματος. Εκτός από τα υλικά του προγράμματος έφεραν και από το σπίτι τους απλά, καθημερινά υλικά, με τα οποία κατασκεύασαν το καθένα τη δική του κούκλα. Σε όλο αυτό το εγχείρημα οι δάσκαλοι ήταν οι εμψυχωτές τους.
Ο κύριος Φρανσίσκο Μπρίτο με τη χορηγία της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ παρουσίασε στον αύλειο χώρο του σχολείου μας για όλους τους μαθητές μια μουσικοχορευτική παράσταση κούκλας με τίτλο «Στιγμές αγάπης» την οποία παρακολούθησαν και τα παιδιά του 95ου νηπιαγωγείου Αθηνών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Ήταν ένα πρόγραμμα ενδιαφέρον και πρωτότυπο. Βασίστηκε στη δημιουργικότητα και φαντασία των παιδιών, με αποτέλεσμα το κάθε παιδί να φτιάξει τη δική του ξεχωριστή και πρωτότυπη κούκλα.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα αναπτύχθηκε το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, ενώ παράλληλα αναδείχτηκε και η ιδιαίτερη προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά.
Στο τέλος της δραστηριότητας η κάθε ομάδα παρουσίασε τα έργα της στις άλλες τάξεις του σχολείου. Επίσης, χρησιμοποίησαν τις κούκλες για να υποδυθούν ρόλους παίζοντας κουκλοθέατρο.
Τα παιδιά έμειναν κατενθουσιασμένα. Η χαρά της δημιουργικότητας ήταν εμφανής στα πρόσωπά τους. Εκδήλωσαν ενδιαφέρον για παρόμοιες δραστηριότητες.
Αξιολόγηση της μαθησιακής και διδακτικής διαδικασίας στο μάθημα της Μουσικής στα πλαίσια του προγράμματος ΖΕΠ στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών |
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Οι στόχοι του μαθήματος της μουσικής την σχολική χρονιά 2011-2012 με κύριο άξονα το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ), βασίστηκαν στην προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο, στην ένταξή τους στο σύνολο και στην αλληλεπίδρασή τους με τα υπόλοιπα παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ |
H μουσική είναι ένα μάθημα πολυδιάστατο που προωθεί όχι μόνο την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών αλλά και την κοινωνικότητά τους. Πέρα από την ανάπτυξη των καθαυτό μουσικών δεξιοτήτων, δημιουργεί πνεύμα συνεργασίας, υπευθυνότητας, πειθαρχίας και επικοινωνίας. Η σημαντικότερη όμως προσφορά της μουσικής, έχει να κάνει με το πώς αυτή επιδρά βαθύτατα στον ψυχισμό των μαθητών και ιδιαίτερα των παιδιών εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Αυτά τα παιδιά στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιζητούν ακόμα περισσότερο την επαφή με την μουσική, η οποία αποτελεί σαφώς καταφύγιο και βοηθά τόσο στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους όσο και στην εσωτερική τους ισορροπία.
Ως εκ τούτου, προσπαθήσαμε μαζί με τους/τις μαθητές/τριες με παιγνιώδη και πάντα βιωματικό τρόπο, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, να αναπτύξουμε τις μουσικές δεξιότητες, την αντίληψη και γενικά τη θετική τους στάση απέναντι στη μουσική.
Πιο συγκεκριμένα:
-
Τραγούδι.
Στόχος μας ήταν να μάθουν να τραγουδούν σωστά, προσαρμόζοντας τη φωνή
τους στο σύνολο, ακούγοντας τους άλλους και ακολουθώντας με ακρίβεια τον παλμό, την ρυθμική αγωγή και τα δυναμικά. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο καλλιεργούν τη φωνή τους και τα ανακλαστικά τους γενικότερα, αλλά και έρχονται πιο κοντά ως ομάδα. Μέσα από ένα μεγάλο φάσμα τραγουδιών που επιλέξαμε να τραγουδήσουμε, οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά μουσικά είδη, ενώ γνώρισαν τις παλαιότερες συνιστώσες της νεοελληνικής μουσικής παράδοσης (δημοτικό τραγούδι) και εκτίμησαν την αξία τους. Επίσης ήρθαν σε επαφή με τα μουσικά ιδιώματα της κάθε περιοχής και την ντοπιολαλιά της.
Συζητήσαμε για τα έθιμα και τις παραδόσεις των περιοχών, συγκρίναμε τα ακούσματα και μιλήσαμε για τις επιρροές που δέχτηκε η κάθε περιοχή. Πέρα όμως από τον ελλαδικό χώρο ασχοληθήκαμε και με μουσικές άλλων χωρών προωθώντας το σεβασμό σε άλλες κουλτούρες.
Εξάλλου λαμβάνεται υπ' όψιν η ιδιαιτερότητα του κάθε μαθητή αφού πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από διαφορετικό περιβάλλον, έχουν δεχθεί διαφορετικά ερεθίσματα και βιώνουν τις μουσικές εμπειρίες με διαφορετικό τρόπο.
2.Ενεργητική ακρόαση.
Πέρα από την ανάπτυξη της ικανότητας για αισθητική απόλαυση μας
ενδιέφερε η διαμόρφωση σωστών ακροατών/τριών. Οι ακροάσεις χρησιμοποιούνται στην τάξη στο μάθημα της μορφολογίας, της οργανογνωσίας, της ιστορίας της μουσικής και σε άλλες δραστηριότητες. Στόχος μας ήταν, ακούγοντας ένα μουσικό έργο, να διακρίνουμε τη βασική του δομή, τα όργανα τα οποία συμμετέχουν και να έρθουμε σε επαφή με το ύφος της εποχής και του συνθέτη. Χρησιμοποιήσαμε έργα προγραμματικής μουσικής προκείμενου να δουλέψουμε τη φαντασία μας φτιάχνοντας σενάρια πάνω στη μουσική αλλά και προβαίνοντας στη δραματοποίηση της μουσικής.
3.Μουσικοκινητικές δραστηριότητες.
Είναι πολύ σημαντικές και έχουν για στόχο την κινητική ανάπτυξη καθώς
και την έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών/τριών. Δυστυχώς το σχολείο δεν διαθέτει αίθουσα μουσικής, πράγμα που καθιστά τη διαδικασία πιο δύσκολη. Με την μετακίνηση των θρανίων οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται μεν αλλά είναι πιο χρονοβόρες.
4.Ανάπτυξη της ακουστικής ικανότητας.
Στόχος η αναγνώριση της μεταβολής του τονικού ύψους και της διάρκειας.
5.Κατανόηση βασικών στοιχείων και εννοιών της θεωρίας (αξίες, παύσεις, φθογγόσημα, τέμπο, ένταση, έκφραση).
Όλα αυτά γίνονταν όσο το δυνατόν πιο βιωματικά, αναπαράγοντας απλά
ηχητικά πρότυπα με τη φωνή, το σώμα μας ή τα όργανα του σχολείου και
εκτελώντας ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα από μνήμης ή από σημειογραφία
(συμβατική ή μη).
5.Οργανογνωσία
Στόχος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τόσο τα όργανα της συμφωνικής
ορχήστρας όσο και τα παραδοσιακά όργανα. Να έρθουν επίσης σε επαφή με
τα όργανα άλλων πολιτισμών. Πιστεύω ότι η λυσιτελέστερη προσέγγιση είναι με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Χρησιμοποιήσαμε video, CD Player
6.Εκτέλεση οργάνων.
Τα όργανα χρησιμοποιούνται άλλες φορές ως συνοδεία και άλλοτε για τη δημιουργία σύνθεσης. Γι' αυτό έχει σημασία οι μαθητές/τριες να μάθουν να ελέγχουν τον ήχο που παράγουν παίζοντας τα μουσικά όργανα και να εξοικειωθούν μ' αυτά.
Όργανα χρησιμοποιήσαμε και σε ηχοϊστορίες: μεταλλόφωνα κ.α.
7.Κατασκευή οργάνων.
Παρόλο που ασχοληθήκαμε με την κατασκευή, δεν ήταν πάντα εύκολη η
συγκέντρωση των υλικών.
8. Δημιουργία.
Στόχος μας ήταν να εξερευνήσουν, να επιλέξουν και να ταξινομήσουν οι
μαθητές/τριες ήχους από διάφορες πηγές φτιάχνοντας τις δικές τους συνθέσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Με αυτό τον τρόπο, μέσα από το ίδιο το παιχνίδι και τις ελεύθερες δραστηριότητες, δηλαδή μέσω της βιωματικής μάθησης, όπως ήδη προαναφέρθηκε, τα παιδιά όλων των τάξεων, μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν κατακτήσει όλους τους παραπάνω στόχους χωρίς να μπουν σε μία πρόσθετη διαδικασία ?μαθήματος? και επιβάρυνσης του ήδη δύσκολου προγράμματός τους.
Τα μέσα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ήταν CD, CD player, μουσικά όργανα σχολείου, αυτοσχέδια μουσικά όργανα παιδιών, κάρτες εικονικών αναπαραστάσεων, αναλώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, DVD, και οποιοδήποτε υλικό το οποίο υπήρχε μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος και ήταν ηχογόνο.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το μάθημα της μουσικής προσφέρεται για διαθεματική προσέγγιση (μαθηματικά, γεωγραφία, τέχνες, φυσική αγωγή, γλώσσα κ.α.). Η συνεργασία μου με την διεύθυνση του σχολείου και τους συναδέλφους
μου ήταν καλή. Συνεργάστηκα με τους δασκάλους της Ε', Α', Β΄, Γ', Δ' και ΣΤ' και παρουσιάσαμε συνολικά τέσσερις γιορτές, πράγμα αρκετά πιεστικό.
Ως προς τους μαθητές, καλλιεργήθηκε μια πολύ καλή σχέση χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα πειθαρχίας. Είναι ένα σχολείο στο οποίο εργάζομαι ευχάριστα.
Αξιολόγηση της μαθησιακής και διδακτικής διαδικασίας στο μάθημα των Εικαστικών στα πλαίσια του προγράμματος ΖΕΠ στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών |
Συμμετοχή τάξεων: Υποχρεωτικό διευρυμένο ωράριο Α΄ και Β΄ τάξεις από 1 ώρα
Προαιρετική απογευματινή ζώνη (ολοήμερο): 1ο τμήμα (Α΄τάξη): 1 ώρα, 2ο τμήμα: (Β΄τάξη): 1 ώρα, 3ο τμήμα (Γ΄και Δ΄τάξεις): 1 ώρα, 4ο τμήμα (Ε΄και ΣΤ΄τάξεις): 1 ώρα.
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με έργα τέχνης και καλλιτεχνικές δημιουργίες, να ανακαλύψουν την τέχνη ως ένα άλλο τρόπο έκφρασης ιδεών, εμπειριών και συναισθημάτων, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά υλικά και τεχνοτροπίες και να καλλιεργήσουν την καλαισθησία τους.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ |
-
Γνωριμία με τα καλλιτεχνικά υλικά και μέσα.
-
Εισαγωγή στις βασικές αρχές σχεδίου και χρώματος.
Μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν: -ζωγραφική
-
Σχέδιο
-
Κατασκευές
-
Κολάζ
-
Οριγκάμι (χαρτοδιπλωτική)
-
Μεικτές τεχνικές.
Δραστηριότητες: - Συμμετοχή του σχολείου με τη Β΄ τάξη στο μαθητικό διαγωνισμό δημοτικών σχολείων του Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Η πόλη που θα ήθελα να ζω».
-Φιλοξενία δύο τελειόφοιτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, προκειμένου να διεξάγουν την πρακτική τους στη Διδακτική της Τέχνης.
- Συνεργασία και συνδιδασκαλία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων προς αποτελεσματικότερη επίτευξη των εκάστοτε εκπαιδευτικών στόχων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Μέσα από τις δραστηριότητες, όπως ήδη προαναφέρθηκε, τα παιδιά όλων των τάξεων, μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν κατακτήσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί χωρίς να μπουν σε μία πρόσθετη διαδικασία ?μαθήματος? και επιβάρυνσης του ήδη δύσκολου προγράμματός τους.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το μάθημα των εικαστικών προσφέρεται για διαθεματική προσέγγιση (μαθηματικά, γεωγραφία, τέχνες, γλώσσα κ.α.). Η συνεργασία μου με την διεύθυνση του σχολείου και τους συναδέλφους
μου ήταν καλή. Ως προς τους μαθητές, καλλιεργήθηκε μια πολύ καλή σχέση χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα πειθαρχίας.
Έκθεση απολογιστική για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στο 35ο δημοτικό σχολείο Αθηνών |
Συμμετοχή τάξεων: Υποχρεωτικό διευρυμένο ωράριο Α΄ και Β΄ τάξεις από 1 ώρα
Προαιρετική απογευματινή ζώνη (ολοήμερο): 1ο τμήμα (Α΄ τάξη): 1 ώρα, 2ο τμήμα: (Β΄ τάξη): 1 ώρα, 3ο τμήμα (Γ΄ και Δ΄ τάξεις): 1 ώρα, 4ο τμήμα (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις): 1 ώρα.
Με γνώμονα πως το μάθημα της θεατρικής αγωγής πρέπει να λειτουργεί ως φορέας ιδεών και μέσο κοινωνικής επίγνωσης και ένταξης, σε ένα σχολείο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πολυπολιτισμικότητα, όπως το 35ο ολοήμερο δημοτικό εργαστήκαμε έχοντας ως αφετηρία μεν το θεατρικό παιχνίδι, αλλά προχωρώντας στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΤΑΞΗ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Στην Α΄ τάξη μας απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των μικρών μαθητών/τριών, γι? αυτό και ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το να κάνουμε ?παιχνίδι? και να δραματοποιούμε καθημερινές ή μη δραστηριότητες. Ξεκινήσαμε με γενικούς όρους, όπως για παράδειγμα η ?ευγένεια?. Τα παιδιά μας, άλλοτε ομαδικά κι άλλοτε μπαίνοντας στη σειρά, έφτιαχναν μικρές αυτοσχέδιες σκηνές για να υπάρξουν ?ευγενικά?. Στη συνέχεια, συνδυάσαμε το γενικό χαρακτηριστικό με μία κατάσταση, όπως π.χ. «μια επίσκεψη στο μουσείο», με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές/τριες πέρα από το να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, ώστε να δημιουργήσουν στη σχολική αίθουσα το χώρο του μουσείου (οι ίδιοι/ιες υποδύονταν αγάλματα, κοινό, ξεναγό, φύλακες μουσείου, ταμίες και άλλαζαν ρόλους συνεχώς για να τα δοκιμάσουν όλα), να έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σ? ένα μουσείο, την ησυχία που επιβάλλεται, την πειθαρχία και την υπομονή στις ουρές, την ευγένεια κ.λπ. Το ίδιο ακριβώς συνέβη όταν «ταξιδέψαμε με αεροπλάνο ή πλοίο», όταν «επισκεφτήκαμε ένα εστιατόριο ή ένα πολυκατάστημα», όταν «πήγαμε σε μια συναυλία ή να παρακολουθήσουμε αγωνίσματα στίβου». Τα παιδιά σε όλες τις ιστορίες ανέλαβαν όλους τους ρόλους, αλλάζοντάς τους συνεχώς αναμεταξύ τους, λειτούργησαν αυτοσχεδιαστικά, χρησιμοποιώντας ό,τι έβρισκαν πρόχειρο, ή και τίποτα ?μόνο με τη φαντασία τους.
Το ικανοποιητικό για το μάθημα, ήταν πως σε κάθε περίπτωση και τηρούσαν τους κανόνες, δηλαδή τη σύμβαση της κάθε ιστορίας, και ήταν ιδιαίτερα ευρηματικά, αλλά κυρίως ήταν ενθουσιώδη και ζητούσαν συχνά επανάληψη των ιστοριών που τις εμπλούτιζαν συνεχώς με νέα στοιχεία.
Στις υπόλοιπες τάξεις, μετά τα πρώτα μαθήματα γνωριμίας με το θεατρικό παιχνίδι προχωρήσαμε στη δραματοποίηση παραδοσιακών παραμυθιών. Είχαμε δηλώσει από την αρχή την πρόθεσή μας να ασχοληθούμε με τα παραδοσιακά παραμύθια, μιας και τα παραμύθια μπορούν να γίνουν δρόμος προς την αυτογνωσία, ενώ ταυτόχρονα, αποτελούν το σημαντικότερο μέσο που έχει κανείς για να αποδείξει πως η ιστορία είναι πανανθρώπινη και οι διαφορές ανάμεσα στα έθνη όχι απροσπέλαστες. Το παραμύθι αντιμετωπίζεται σήμερα ?όπως αντιμετωπίστηκε και στο παρελθόν- ως εργαλείο για τη διερεύνηση της ανθρώπινης σκέψης και του τρόπου έκφρασης των ανθρώπινων αναγκών, επιθυμιών και αναζητήσεων. Άλλωστε οι μύθοι εξακολουθούν να γεννιούνται/ να αναγεννιούνται και σήμερα και να ακολουθούν τους ρυθμούς και τις μεταβολές της σύγχρονης κοινωνίας.
Δεν επιλέξαμε γραπτά κείμενα ή θεατρικά έργα, αλλά ελληνικά και ξένα παραδοσιακά παραμύθια ή έθιμα, ενώ ταυτόχρονα ζητήσαμε και από τους/τις μαθητές/τριες να φέρουν από τις οικογένειές τους και να μας διηγηθούν δικές τους ιστορίες.
Η διαδικασία με τα παραμύθια ήταν ιδιαίτερα όμορφη από τα πρώτα της στάδια γιατί έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν δημιουργικά και εκτός τάξης, να μαζέψουν ιστορίες και εμπειρίες, αλλά και εντός, να πάρουν τη θέση του/της αφηγητή/τριας (αλλά και του/της οργανωτή/τριας, μιας και όλα τα παραμύθια δεν μπορούσαν να δραματοποιηθούν και τότε έπρεπε να συζητηθούν, να προταθούν αλλαγές ή παραλλαγές από τα ίδια τα παιδιά), τη θέση του/της βοηθού σκηνοθέτη, αφού το καθένα συμμετείχε στη διανομή των ρόλων για το δικό του παραμύθι κ.λπ.
Στη συνέχεια, κάθε δραματοποίηση γινόταν με αυτοσχεδιασμούς, και όχι με τη βοήθεια κειμένου για δύο (2) βασικούς λόγους. Από τη μία για να έχουν οι μικροί/ές μαθητές/τριες μεγαλύτερη ελευθερία, και από την άλλη για να μη νιώσουν την ευθύνη ενός ρόλου που πρέπει να διαβάσουν και να αποστηθίσουν στο σπίτι- το ζητούμενο ήταν όλη η δουλειά να γίνεται στο σχολείο.
Και εδώ τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγινε αρκετή δουλειά με μεγάλη χαρά από τα παιδιά, που έδειξαν να συνεργάζονται όλο και καλύτερα αναμεταξύ τους.
Στο τέλος του σχολικού έτους, η Β΄ τάξη κατάφερε να παρουσιάσει δύο (2) από τα παραδοσιακά παραμύθια που δουλέψαμε, «Το κουτό αγόρι» και το «Βιολιστή με τις νεράιδες», ενώ η Ε΄ τάξη, χάρη ειδικών συνθηκών (έπρεπε να επιλεγεί ένα δείγμα δουλειάς και να συμμετέχουν και όλα τα παιδιά που το επιθυμούσαν) παρουσίασε αυτοσχεδιαστικά τη δουλειά που κάναμε πάνω στη διασκευή του θεατρικού έργου της Μαρίας Βαρδάκα, «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή Κανέλα». Και οι δύο (2) παραστάσεις ήταν αυτοσχεδιαστικές και έγιναν με τη λογική της παρουσίασης του αποτελέσματος του μαθήματος και όχι της «κανονικής παράστασης». Για αυτό και σκηνικά και αντικείμενα ήταν αυτοσχέδια, κατασκευάστηκαν από τους ίδιους/ιες τους/τις μαθητές/τριες, και τα ελάχιστα κοστούμια, που απλώς υποδείκνυαν ένα χαρακτήρα, μπαινοέβγαιναν την ώρα της παράστασης, ώστε να μπαινοβγαίνουν και τα παιδιά στους ρόλους τους μιας και όλα είχαν πολλαπλούς ρόλους.
Έκθεση απολογιστική για το μάθημα των Νέων Τεχνολογιών στο 35ο δημοτικό σχολείο Αθηνών |
Συμμετοχή τάξεων: Υποχρεωτικό διευρυμένο ωράριο Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε, ΣΤ΄ τάξεις από 1 ώρα
Προαιρετική απογευματινή ζώνη (ολοήμερο): 1ο τμήμα (Α΄ τάξη): 1 ώρα, 2ο τμήμα: (Β΄ τάξη): 1 ώρα, 3ο τμήμα (Γ΄ και Δ΄ τάξεις): 1 ώρα, 4ο τμήμα (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις): 1 ώρα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Οι μαθητές/τριες:
Έγραψαν στον Η/Υ διάφορες λέξεις και τις χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε πίνακα αναφοράς και ταυτίσεις, προσκλήσεις.
Τύπωσαν διάφορες εικόνες και τις χρησιμοποίησαν για γλωσσικές ασκήσεις.
Χρησιμοποίησαν τον υπολογιστή για να ακούσουν μουσική.
Αναζήτησαν στο διαδίκτυο έργα κουκλοθεάτρου και είδαν αποσπάσματα από διάφορες παραστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ο Πέτρος και ο λύκος,
http://www.youtube.com/watch?v=PUAXibL3xRY&;feature=related ,
Αλεπού, Λύκος και Γάιδαρος
http://www.youtube.com/watch?v=6J3ceXH3gNA&;feature=related ,
Ο ποντικός και η θυγατέρα του http://www.youtube.com/watch?v=OvCDkeGKTk&;
feature=related Χαμένη Μουσική 2/3
http://www.youtube.com/watch?v=laL2Kq1nklI&;feature=related
Ο μυλωνάς και οι καλικάντζαροι
http://www.youtube.com/watch?v=U02cMyXbQsw&;feature=related
Έφτιαξαν πρόσκληση και πρόγραμμα για τη γιορτή λήξης του σχολικού έτους
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ |
-
Η παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών έγινε για τα παιδιά του γειτονικού Δημοτικού σχολείου, για τους γονείς και τους φίλους τους κατά τη διάρκεια της τελικής γιορτής του σχολείου μας.
-
Για την ενημέρωση πρόσκληση των καλεσμένων μοιράστηκαν προσκλήσεις.
-
Η παρουσίαση περιλάμβανε δείγματα από τη δουλειά που έγινε με τα παιδιά όλο το προηγούμενο διάστημα:
Έκθεση κούκλας με τις κατασκευές των παιδιών.
Δραματοποίηση/θεατρική παράσταση, χοροί
Στη σχολική εφημερίδα
Αφίσα
Έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται σε ψηφιακή μορφή.
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης «Έκδοση εφημεριδοπεριοδικού, Οι φιλίες των παιδιών» |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 8
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Πρόκειται για την έκδοση του ε΄ τεύχους του εφημεριδοπεριοδικού «οι φιλίες των παιδιών». Η δράση αποβλέπει στη δημοσιογραφική αντίληψη που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά έτσι ώστε αυτή να βοηθά στην αλλαγή της πραγματικότητας. Το ζητούμενο είναι ο εγγραμματισμός (γνωστικός, συναισθηματικός και τεχνολογικός).
- ο εγγραμματισμός στα ΜΜΕ
- ο εγγραμματισμός στον έντυπο λόγο
- η βιωματική σχέση με τη γραφή ως ενδυνάμωση
- η παραγωγή δημόσιας σφαίρας
- η χρήση και η ικανοποίηση από την εφημερίδα
- Να γίνουν «Μικροί Ερευνητές», δημιουργώντας κάθε φορά τα έργα των χειρών, του νου και της ψυχής τους
-
Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ |
- oΥπεύθυνη ύλης Αθηνά Καρανάση (δασκάλα Γ΄ τάξης)
- oΣυντακτική επιτροπή, η Γ΄ τάξη του σχολείου
- oΡεπόρτερς, φωτορεπόρτερς και συνεργάτες όλοι οι μαθητές του σχολείου που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στο εφημεριδοπεριοδικό
- oΣυνεργασίες: Χαράλαμπος Μπαλτάς (υπεύθυνος αγωγής υγείας), Άννα Μερτζάνη, Αργυρώ Κοκορέλη, Γιώτα Αλεξάνδρου, Άρης Δημοκίδης, Πάνος Χριστοδούλου, Άννη Θεοχάρη (συγγραφείς), Σωκράτης Γαλιάτσος (σκηνοθέτης), Ηρώ Μανδηλαρά (αρχιτέκτονας), Άρης Λάμπος (εικονογράφος)
- oΕκπαιδευτικοί: Μπέτσα Βασιλική- Μαρίνα δασκάλα ΣΤ΄ τάξης, Δάσου Ιωάννα δασκάλα Ε΄ τάξης, Γεωργαντζής Ανάργυρος δάσκαλος συνεκπαίδευσης, Μολασιώτη Έλενα καθηγήτρια Αγγλικών
Η δράση θα διήρκησε τέσσερις (4) μήνες και έλαβε χώρα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης με είκοσι (20) συναντήσεις με τις τρεις ομάδες (συντακτική, ρεπόρτερ και φωτορεπόρτερ). Μετά τη δέκατη συνάντηση υπήρξε αναζήτηση συνεργατών (διάχυση στη σχολική κοινότητα). Οι συναντήσεις είχαν στοιχεία κοινωνικού συμβολαίου, ομαδικής δραστηριότητας, παραγωγής κειμένων, ανάδειξης προβλημάτων, λογοτεχνικών εργαστηρίων.
Η κάθε συνάντηση είχε περιεχόμενο και σκοπό. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπήρχαν ομοιωματικά φύλλα εφημερίδων στα οποία τα παιδιά έγραφαν ρεπορτάζ, κείμενα, ποιήματα και οτιδήποτε τα ενδιέφερε. Στη συνέχεια όλα τα κείμενα αξιολογήθηκαν από τη συντακτική επιτροπή για να έχουμε και την τελική εικόνα του εφημεριδοπεριοδικού. Ακολούθησε η έκδοσή του στο γειτονικό τυπογραφείο: Δ.Σωτηρόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ, Κωλέττη 25-27 όπου οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκτύπωσης του εντύπου. Στη συνέχεια το εφημεριδοπεριοδικό διανεμήθηκε δωρεάν σε όλη τη σχολική κοινότητα καθώς και στα πρακτορεία τύπου της περιοχής μας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Το σχέδιο δράσης για την έκδοση του εντύπου «Οι φιλίες των παιδιών» ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Τόσο η έκδοση του εντύπου όσο και η απαραίτητη συνεργασία παιδιών και δασκάλων πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.
Οι ώρες της Ευέλικτης Ζώνης, όπου υπήρξε συνδιδασκαλία με τη δασκάλα Μπανάρα Παναγιώτα και την συμμετοχή του υπεύθυνου Αγωγής Υγείας Μπαλτά Χαράλαμπου, που προβλέφθηκαν για τη δημιουργία δημοσιογραφικών ομάδων υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Η παρουσία των εκπαιδευτικών-εμψυχωτών των ομάδων αλλά και η εμπειρία των προηγούμενων ετών για τη έκδοση του εντύπου δημιούργησαν το κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα μεταβίβασης των γνώσεων και των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός τέτοιου εντύπου. Ακολουθήθηκε η διαδικασία ενός τυπικού προγράμματος αγωγής υγείας με ολομέλειες, χωρισμό σε ομάδες, ανακοινώσεις, συνεδρίες, συλλογικές δράσεις, αξιολογήσεις, επιτόπια έρευνα και συμμετοχικό σχεδιασμό έτσι ώστε τα παιδιά να θεωρήσουν την ιδέα έκδοσης του εντύπου δική τους.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές/τριες εξέφρασαν τη δημιουργικότητα και τα συναισθήματά τους καθώς και τις απόψεις τους για διάφορα θέματα που τους απασχολούν και χάρηκαν πάρα πολύ παίρνοντας στα χέρια τους το έτοιμο πια φύλλο, το καμάρι τους.
Στη συνέχεια έγινε άνοιγμα προς τη σχολική κοινότητα όπου υπήρξαν συνεργασίες απ? όλες τις τάξεις (πλην της Α΄ δημοτικού) και του 95ου Νηπιαγωγείου που βρίσκεται στο χώρο του σχολείου μας. Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή της Έλενα Μολασιώτη (δασκάλα Αγγλικών) γιατί έφερνε σε συνεργασία τους/τις μαθητές/τριες όλων των τάξεων.
Η διάχυση της δράσης στην κοινότητα με την διανομή του εντύπου, έκλεισε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Σχολείο, οικογένεια και κοινότητα αντάλλαξαν θερμά λόγια αναγνώρισης της προσπάθειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ |
- Δωρεάν διανομή σε όλη τη σχολική κοινότητα
- καθώς και στα πρακτορεία τύπου της περιοχής μας
- ΚΕΘΕΑ
- ΕΨΥΠΕ
- Κέντρο Πρόληψης
- Βιβλιοπωλείο Πολιτεία
- Παιδικοί Σταθμοί περιοχής
- Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας
- Σχολική Επιτροπή
- Δημοτική βιβλιοθήκη
- ΒΑΒΕΛ
- Σχολικές μονάδες ΖΕΠ
- 5ο Γυμνάσιο Αθηνών
Αξιολόγηση της επιμέρους δράσης Φεστιβάλ γευσιγνωσίας: «Διαπολιτισμικές συλλογικές κουζίνες» |
Πρόκειται για την αξιολόγηση της δράσης 9
ΣΚΟΠΟΙ - ΣΤΟΧΟΙ |
Στην πολιτιστική ποικιλομορφία του πληθυσμού του σήμερα γενικότερα και του σχολείου μας ειδικότερα υπάρχει ανάγκη οι μαθητές/τριες να σέβονται και να εκτιμούν την πολυμορφία αυτή. The first step to achieve this is to develop an understanding of diversity in groups of people. Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι να τους βοηθήσουμε στην κατανόηση της διαφορετικότητας των ομάδων ανθρώπων. One of the most enjoyable ways to develop understanding is to be exposed to foods and food customs of a variety of cultures. Ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να αναπτυχθεί η κατανόηση είναι να εκτεθούν σε φαγητά και διατροφικές συνήθειες μιας ποικιλίας πολιτισμών. To achieve this understanding we will be studying cultures that are different from our region with in the United States. Για να επιτευχθεί αυτή η κατανόηση επεξεργαστήκαμεε διατροφικές συνήθειες πολιτισμών που διαφέρουν από την περιοχή μας. Because food choices are among the first cultural elements to be accepted by other cultures, the study of foods can help further our appreciation of cultural diversity.
Η γνωριμία των παιδιών με τα φαγητά που απολαμβάνουν οι άνθρωποι από άλλους πολιτισμούς είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εξοικειωθούν με άλλους πολιτισμούς, τους ενθαρρύνει να είναι υπερήφανοι για την ταυτότητά τους και προωθεί την αποδοχή των ανθρώπινων διαφορών.
Η κατανόηση και συμπάθεια για τους άλλους είναι απαραίτητη στα παιδιά για να θεσπίσουν αποτελεσματικές, αρμονικές σχέσεις. Η τηλεόραση είναι ο πρωταρχικός τρόπος που τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν για τους κόσμους τους. Δυστυχώς, πολλές παραστάσεις απεικονίζουν χαρακτήρες, και ιδιαίτερα των μειονοτήτων, όπως τα στερεότυπα, και τα παιδιά απορροφούν αυτές τις εικόνες ως πραγματικότητα. Με τη δραστηριότητα της Πολυπολιτισμικής κουζίνας δείξαμε στα παιδιά ότι ο καθένας έχει κάτι κοινό με τους άλλους. Ανεξάρτητα από το πώς φαίνονται, από αυτό που φοράνε ή από πού προέρχονται, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να φάνε.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ |
Με αφορμή κάποιες ενότητες των μαθημάτων «Φυσικά» και «Γλώσσα» με θέμα τη διατροφή, τις διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ξεκινήσαμε στην ΣΤ΄ τάξη συζητήσεις σχετικές με το τι ακριβώς τρώνε τα παιδιά στο σπίτι, ποια είναι τα αγαπημένα τους φαγητά, αν τα ίδια συμμετέχουν στην παρασκευή του φαγητού κ.α.
Λόγω του ότι τα παιδιά της τάξης, αλλά και γενικότερα του σχολείου, κατάγονται από διάφορες χώρες περιέγραψαν συνταγές πολύ ενδιαφέρουσες και διαφορετικές. Έτσι οι συζητήσεις μας επεκτάθηκαν και στα υλικά και πολύ γρήγορα και στην περιγραφή των περιστάσεων (κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές) κατά τις οποίες μαγειρεύονται αυτά τα φαγητά.
Οι μαθητές/τριες μέσα από αυτή τη διαδικασία άρχισαν να γνωρίζουν και να δείχνουν ενδιαφέρον για τους διαφορετικούς πολιτισμούς που συνυπάρχουν στο σχολείο μας. Έτσι οργανώσαμε μια εκδήλωση πριν από τα Χριστούγεννα, με τίτλο «Διαπολιτισμικές Συλλογικές κουζίνες»
Για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή συγκεντρώσαμε συνταγές με τη βοήθεια των γονέων και υλικά και τα παιδιά μαγείρεψαν στο σχολείο αυτές που ήταν πιο προσιτές σε αυτά. Όλοι μαζί μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, μαγειρέψαμε, φάγαμε, διασκεδάσαμε.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Όσον αφορά το θέμα της διαπολιτισμικής γιορτής στο τέλος της σχολικής χρονιάς δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η προσέλευση των γονέων δεν ήταν η αναμενόμενη και η συμμετοχή στην οργάνωση, προετοιμασία και διαχείριση της συλλογικής-εθνοτικής κουζίνας ήταν σχετικά μικρή.
Έχει συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ |
-
Έκθεση πεπραγμένων ? απολογισμού
-
Αντίγραφο της αφίσας που δημιουργήθηκε
-
Φωτογραφικό υλικό τεκμηρίωσης
-
Ζωγραφιές και εργασίες μαθητών (σε ηλεκτρονική μορφή)
-
Δειγματικές ερωτήσεις (σε ηλεκτρονική μορφή)
-
Πρακτικό της επίσκεψης