Σχέδιο Δράσης 2014-15
ΣΧΕΔΙΟ - ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Σχέδιο Δράσης
του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
της ΖΕΠ. Πλατεία Βάθη - Εξαρχείων
Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
1ης Δημοτικής Κοινότητας
του Δήμου Αθηνών
Τίτλος Δράσης
«Φιλία, Διαφορετικότητα, Αποδοχή, Συνεργασία»
Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων: 20η/17-12-2014
Σχ. Έτος: 2014-15
Ημερομηνία Υποβολής: 19-12-2014
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ? ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1. Τίτλος Θέματος Σχεδίου Δράσης:
«Φιλία, Διαφορετικότητα, Αποδοχή, Συνεργασία»
2. Συνοπτική Περιγραφή του Θέματος (μέχρι 250 λέξεις):
Σκοπός μας είναι μέσα από το Σχέδιο Δράσης η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η προαγωγή της υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των μαθητών και της σχολικής κοινότητας, μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται στο σύνολο του σχολικού προγράμματος, απευθύνονται σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και οι οποίες θα υλοποιούνται με την ενεργό συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Όλες οι υποδράσεις δρουν παράλληλα με τα μαθήματα, με την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη σωστή πληροφόρηση, στην προσφορά εμπειριών, στην παροχή γνώσεων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και στην εξέλιξη των μαθητών /τριών σε υγιείς και ενεργούς πολίτες.
3. Παιδαγωγικοί στόχοι Σχεδίου Δράσης και συσχέτισή τους με σκοπούς πιλοτικού Προγράμματος ΖΕΠ (μέχρι 400 λέξεις):
Πρώτιστος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους/τις μαθητές/τριες να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, να δραστηριοποιήσουν τη φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους, να εμπλουτίσουν την αισθητική τους καλλιέργεια, να δοκιμάσουν τα συναισθήματά τους αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους.
Στόχος που συνάδει με το γενικό σκοπό του προγράμματος των ΖΕΠ που είναι: «?φροντίζει ιδιαίτερα την κοινωνικο-συναισθηματική καθώς και τη γνωστικο-γλωσσική ανάπτυξη των μαθητών, που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των μαθησιακών και αναπτυξιακών σκοπών της εκπαίδευσης».
και εμπίπτει στους πυλώνες του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος βάση των οποίων:
? η υποστήριξη των μαθητών σε ακαδημαϊκό επίπεδο: επιτυγχάνεται με την ιδιαίτερη έμφαση του προγράμματος στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου και στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου.
? η υποστήριξη στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών: επιδιώκεται με ολοκληρωμένα προγράμματα προσωπικής και δια-προσωπικής ανάπτυξης καθώς και με προγράμματα πολιτιστικών, δια-πολιτισμικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Α. Συσχέτιση στόχων σχεδίου δράσης με σκοπούς πιλοτικού προγράμματος ΖΕΠ |
||
1. Ανάπτυξη προφορικού λόγου και αφηγηματικής ικανότητας |
ΝΑΙ |
|
2. Ανάπτυξη κατανόησης γραπτού λόγου ή αναδυόμενου εγγραμματισμού στο νηπιαγωγείο |
|
|
3. Παραγωγή γραπτού λόγου |
ΝΑΙ |
|
4. Ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων, υπευθυνότητας, πρωτοβουλίας, αυτορρύθμισης |
ΝΑΙ |
|
5. Ανάπτυξη συναισθηματικού τομέα (ικανότητες έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, βελτίωση αυτο-εικόνας) |
ΝΑΙ |
|
6. Παροχή ευκαιριών διαφοροποιημένης εκπαίδευσης |
ΝΑΙ |
|
7. Ανάπτυξη ικανοτήτων διερεύνησης και κριτικής σκέψης |
ΝΑΙ |
|
8. Παροχή ευκαιριών διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών
|
ΝΑΙ |
|
9. Ανάπτυξη φιλαναγνωσίας
|
ΝΑΙ |
|
10. Κοινωνικο-γνωστική προετοιμασία ομαλής μετάβασης από τη μία εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη
|
|
|
|
|
|
Β. Επεξήγηση στόχων και αναφορά δραστηριοτήτων που τους προωθούν:
Αναλυτικά στις υποδράσεις παρακάτω:
4. Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και σημαντικότητας της δράσης (μέχρι 250 λέξεις):
Η επιλογή του θέματος είναι αποτέλεσμα παρατήρησης και διαπίστωσης μιας δύσκολης σχολικής πραγματικότητας. Οι μαθητές στο σύνολό τους, λόγω κοινωνικοοικονομικής θέσης (μετανάστες, χαμηλά στρώματα) και τηλεοπτικής κουλτούρας έχουν φτωχά μαθησιακά ερεθίσματα και χαρακτηρίζονται από ένα εξίσου φτωχό μορφωτικό κεφάλαιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες προσέγγισης και κατανόησης της σχολικής γνώσης και κατ΄επέκταση της ίδιας της ζωής. Πολλά παιδιά εισέρχονται σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως το σχολείο, με περιορισμένη έκθεση σε ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα. Αν είναι διαφορετικά από ό,τι οι συνομήλικοί τους, κάποια παιδιά μπορεί να αισθάνονται εκτός τόπου και να ανησυχούν ότι οι άλλοι δεν τα αποδέχονται. Αν μάλιστα σε όλο αυτό το τοπίο προστεθούν τα κρούσματα επιθετικότητας και βίας, η κατάσταση γίνεται εν δυνάμει εκρηκτική. Στην πολιτιστική ποικιλομορφία του πληθυσμού του σήμερα γενικότερα και του σχολείου μας ειδικότερα υπάρχει ανάγκη οι μαθητές να σέβονται και να εκτιμούν την πολυμορφία.
Ως ένα «καλό αντίδοτο» σε όλη αυτή την κατάσταση θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να είναι η βιωματική επαφή με τη λογοτεχνία, την τέχνη και τον πολιτισμό, ένα πεδίο ανοιχτό και με τεράστιες δυνατότητες θετικών δράσεων. Μέσα από τις δραστηριότητες θα καλλιεργηθεί ο σεβασμός σε οτιδήποτε διαφορετικό και θα αναγνωριστεί η πολιτισμική ταυτότητα και θα δείξουμε στα παιδιά ότι ο καθένας έχει κάτι κοινό με τους άλλους ανεξάρτητα από το πώς φαίνονται, από αυτό που φοράνε ή από πού προέρχονται.
Έτσι, το κάθε παιδί ξεχωριστά αλλά και το σχολείο ως κοινότητα μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη, κινητοποιώντας τα δημιουργικά στοιχεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι μαθητές θα αισθανθούν ελεύθεροι, δημιουργικοί, και θα εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις, σκέψεις.
5. Μεθοδολογία Υλοποίησης: Φάση δραστηριοτήτων εισαγωγής και προετοιμασίας, Φάση δραστηριοτήτων υλοποίησης και Φάση δραστηριοτήτων ολοκλήρωσης, συμπερασμάτων και αναστοχασμού (μέχρι 350 λέξεις):
Η διδασκαλία στο σχολείο μας στηρίζεται στη μαθητοκεντρική, ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Αναδεικνύεται η διαθεματικότητα μέσα από εναλλασσόμενες τεχνικές μάθησης και από τη μέθοδο σχεδίων εργασίας/ μικροέρευνας/project.
Ο μαθητής παύει να είναι παθητικός δέκτης και αναλαμβάνει ενεργητικό ρόλο, ερευνά και αναζητά πληροφορίες. Αποκτά βιώματα, τα οποία γίνονται εμπειρίες και έτσι εσωτερικεύει τη γνώση.
Ο δάσκαλος αποτελεί μέρος της μαθητικής κοινότητας, εμπνέει και καθοδηγεί τους μαθητές με σεβασμό στα βιώματά τους, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Τους προτρέπει να συνεργάζονται και έτσι:
- Προωθείται η ατομική και συλλογική ευθύνη στη μαθησιακή διαδικασία
- Επιτρέπεται στα μέλη της ομάδας να ξεπεράσουν τα ατομικά τους όρια και να αναπτύξουν συλλογικές μορφές δράσης.
Για να πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες χρειάζεται όμως μεθοδικός προγραμματισμός και σωστή οργάνωση.
Η Φάση δραστηριοτήτων εισαγωγής και προετοιμασίας, η Φάση δραστηριοτήτων υλοποίησης και η Φάση δραστηριοτήτων ολοκλήρωσης, συμπερασμάτων και αναστοχασμού θα αναλυθούν στις επιμέρους δράσεις.
6. Διάρκεια (ενδεικνυόμενη, ελάχιστη, μέγιστη, προβλεπόμενη) και χρονικός επιμερισμός (μέχρι 250 λέξεις):
Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης θα λάβει χώρα όλο το διδακτικό έτος.
Οι επιμέρους δράσεις θα εκπονούνται εκτός από τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης για τη συμπλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 14.00΄μ.μ. θα διατίθενται ώρες των Τ.Π.Ε (Τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας), των εικαστικών, της μουσικοκινητικής αγωγής, της θεατρικής αγωγής, του χορού, και της φυσικής αγωγής, και οποιαδήποτε άλλη ώρα του αναλυτικού προγράμματος κρίνει αναγκαίο η/ο δασκάλα/ος της κάθε τάξης σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου δράσης. Εξάλλου όλα τα μαθήματα του Α.Π.Σ. μπορούν να αποτελέσουν αφορμή και βάση των επιμέρους δράσεων και θα υπηρετούν κάθε φορά τους γενικούς και ειδικούς στόχους του σχεδίου δράσης. Έτσι κι αλλιώς οι στόχοι μας διαχέονται σε όλο το σχολικό πρόγραμμα. Και στην προαιρετική ζώνη (ολοήμερο), σε συνάρτηση με τις παραπάνω επιλογές, θα διατίθενται ώρες από τις Τ.Π.Ε (Τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας), τα εικαστικά, τη μουσικοκινητική αγωγή, τη θεατρική αγωγή, το χορό.
7. Παράλληλες Δράσεις: (μέχρι 300 λέξεις):
1. «Διατροφή ? Υγεία ? Πολιτισμός», Τάξεις Α και Β.
2. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια, είμαι ασφαλής και υγιής», Τάξη Γ
3. «Η ζωή σε άλλους τόπους και μια νέα προσέγγιση της γλωσσικής παραγωγής», Τάξη ΣΤ
4. «ΣΤΟΠ στο ρατσισμό- σεβασμός στη διαφορετικότητα», Τάξεις Δ, Ε
5. «Ο φίλος μου ? ο Αθλητούλης», Τάξεις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ
6. Θεατρική Παιδεία και Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Τάξεις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ
Αναλυτικά οι επιμέρους Πολιτιστικές- κοινωνικές ? εκπαιδευτικές δράσεις
1.1. Τίτλος 1ης Επιμέρους Δράσης: «Διατροφή ? Υγεία ? Πολιτισμός»
Τάξεις: Α και Β΄ Αριθμός μαθητών: 14
Υπεύθυνη δασκάλα: Χάλιου Ελένη
1.2.Συνοπτική Περιγραφή του Θέματος (μέχρι 250 λέξεις):
Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ακόμη πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις του εκάστοτε πολιτισμού. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ταυτότητας αλλά και της διαβίωσης των ατόμων αλλά και των πολιτισμών.
1.3.Παιδαγωγικοί στόχοι Σχεδίου Δράσης και συσχέτισή τους με σκοπούς πιλοτικού Προγράμματος ΖΕΠ (μέχρι 400 λέξεις):
Στόχοι:
Α) υιοθέτηση υγιεινών τρόπων διατροφής από τους μαθητές,
Β). κατανόηση της σπουδαιότητας της υγιεινής διατροφής αλλά και της άσκησης στην καθημερινότητα των ιδίων αλλά και της οικογένειάς τους,
Γ). να ακολουθήσουν την πορεία της διατροφής μέσα από τους διάφορους πολιτισμούς και να γνωρίσουν διαφορετικές εθνοτικές κουζίνες,
Δ). γιατί η μεσογειακή κουζίνα θεωρείται τόσο σπουδαία και πόσο επίκαιρη γίνεται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης
- ? να μάθουν να ξεχωρίζουν τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές
- ? να γνωρίσουν ποια είναι τα βασικά γεύματα μιας μέρας και να διαμορφώσουν το καθημερινό τους διαιτολόγιο
- ? να διαμορφώσουν το δεκάλογο της υγιεινής διατροφής
- ? να γνωρίσουν διαφορετικά κειμενικά είδη (παραμύθι, μύθος, διαφήμιση, αίνιγμα, ποίημα, παροιμίες)
- ? να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους
- ? να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική σκέψη, φαντασία και συνεργασία
Α. Συσχέτιση στόχων σχεδίου δράσης με σκοπούς πιλοτικού προγράμματος ΖΕΠ |
||
1. Ανάπτυξη προφορικού λόγου και αφηγηματικής ικανότητας |
ΝΑΙ |
|
2. Ανάπτυξη κατανόησης γραπτού λόγου ή αναδυόμενου εγγραμματισμού στο νηπιαγωγείο |
|
|
3. Παραγωγή γραπτού λόγου |
ΝΑΙ |
|
4. Ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων, υπευθυνότητας, πρωτοβουλίας, αυτορρύθμισης |
ΝΑΙ |
|
5. Ανάπτυξη συναισθηματικού τομέα (ικανότητες έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, βελτίωση αυτο-εικόνας) |
ΝΑΙ |
|
6. Παροχή ευκαιριών διαφοροποιημένης εκπαίδευσης |
ΝΑΙ |
|
7. Ανάπτυξη ικανοτήτων διερεύνησης και κριτικής σκέψης |
ΝΑΙ |
|
8. Παροχή ευκαιριών διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών
|
ΝΑΙ |
|
9. Ανάπτυξη φιλαναγνωσίας
|
ΝΑΙ |
|
10. Κοινωνικο-γνωστική προετοιμασία ομαλής μετάβασης από τη μία εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη
|
|
|
11. Κοινωνική ευαισθητοποίηση. Διαφοροποιημένες ανάγκες σε άτομα με ειδικές παθήσεις. (πχ. Διαβήτη, ερυθηματώδη λύκο, εντερικές παθήσεις κλπ.) |
ΝΑΙ |
|
12. Άνοιγμα στην κοινωνία |
ΝΑΙ |
|
Β. Επεξήγηση στόχων και αναφορά δραστηριοτήτων που τους προωθούν: |
Μέσα από το πρόγραμμα προωθείται η ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας, ανάληψης πρωτοβουλίας και αυτορρύθμισης, καθώς τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες. Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία συμβάλλει στη συμμετοχή, την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη αισθημάτων σεβασμού, επίλυσης συγκρούσεων και αποδοχής.
Επιπλέον, το πρόγραμμα βασίζεται στην κοινωνική γνωσιακή θεωρία, η οποία υποστηρίζει κατεξοχήν προγράμματα αγωγής υγείας (Δ.Ε.Π.Π.Σ., 2002). Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, η συμπεριφορά ερμηνεύεται από την τριαδική, δυναμική και ανταποδοτική σχέση αλληλεπίδρασης της συμπεριφοράς, των προσωπικών παραμέτρων (γνώσεις, αξίες, πρότυπα) και των περιβαλλοντικών παραμέτρων (επίδραση κοινωνικών ομάδων, π.χ. οικογένεια) έτσι ώστε συγκεκριμένες συμπεριφορές μαθαίνονται, ενισχύονται και διατηρούνται (Bandura, 1986? Contento, 1994). Η εφαρμογή του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα αυτενέργειας και ανάπτυξης πρωτοβουλιών, ώστε τα παιδιά να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη και τη διερευνητική διάθεση, καθώς δεν είναι παθητικοί δέκτες, αλλά ενεργητικοί συμμετέχοντες σε μία διαδικασία εποικοδομητικής μάθησης, που εύκολα μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών.
Η ανάπτυξη του προφορικού και του γραπτού λόγου αποτελούν θεμελιώδεις στόχους του προγράμματος και επιτυγχάνονται μέσα από τη γνωριμία και ενασχόληση με τα διάφορα κειμενικά είδη και δραστηριότητες δημιουργικής γραφής από τα παιδιά ποικίλων κειμένων, όπως παραμύθι, ποίημα, μύθο, παροιμία, διαφήμιση κλπ.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος με τα παιδιά διαβάζουμε πολλά βιβλία (λογοτεχνικά και βιβλία γνώσεων) σχετικά με τη διατροφή και πραγματοποιούν και διάφορες δράσεις, π.χ. επαναφήγηση της ιστορίας στο διάδρομο επαναφήγησης παραμυθιών, δημιουργική γραφή (επινοούμε διαφορετικό τέλος, γινόμαστε ποιητές, κάνουμε παραμυθοσαλάτες κλπ), θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δημιουργίες (αλλαγή εξωφύλλων, εικονογράφηση της ιστορίας κλπ).
Τέλος, μέσα από το πρόγραμμα επιτυγχάνεται η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, καθώς συμμετέχουν ενεργά η γυμνάστρια του σχολείου για τη σύνδεση της υγιεινής διατροφής με τη γυμναστική, η εικαστικός για τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών, η μουσικός για τα τραγούδια με θέμα τη διατροφή και η θεατρολόγος για τη απόδοση της θεατρικής παράστασης στο τέλος της σχολικής χρονιάς και ο δάσκαλος Συνδιδασκαλίας.
Ακόμη αξιοποιεί το «άνοιγμα» στην κοινωνία α) με τη μετάβαση του σχολείου σε χώρους που παρουσιάζουν υψηλό παιδευτικό ενδιαφέρον και προωθούν τους γενικότερους στόχους του προγράμματος (θέατρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία κ.α.) και (β) τη συνεργασία με άτομα και φορείς στο χώρο του σχολείου που μπορούν στο πλαίσιο των δράσεων και πάντα με την παρουσία και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων αυτών.
1.4. Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και σημαντικότητας της δράσης (μέχρι 250 λέξεις):
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις υψηλότερες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία. Κυριότερες αιτίες του φαινομένου θεωρούνται οι κακές διατροφικές συνήθειες και η απουσία σωματικής δραστηριότητας. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφική κουλτούρα της οικογένειας καθώς οι συμπεριφορές αυτές διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία. Στα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, όπως και το δικό μας, φοιτούν μαθητές διαφορετικών εθνοτήτων. Τα παιδιά μέσα από τις διαφορετικές κουζίνες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να σέβονται τη διαφορετικότητα. Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί ιδανικό χώρο για την αποδοχή του διαφορετικού άλλου. Οι δράσεις εκτός από τους μαθητές, περιλαμβάνουν και την οικογένειές τους καθώς αυτές αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιρροής των επιλογών τους.
1.5. Μεθοδολογία Υλοποίησης: Φάση δραστηριοτήτων εισαγωγής και προετοιμασίας, Φάση δραστηριοτήτων υλοποίησης και Φάση δραστηριοτήτων ολοκλήρωσης, συμπερασμάτων και αναστοχασμού(μέχρι 350 λέξεις):
- ?Εισαγωγή , προετοιμασία, Ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση για το θέμα
- oΣυναίνεση και συμφωνία ομάδας για δράση.
- oΠαρουσίαση υλικών
- oΣύναψη συμβολαίου συνεργασίας.
? Δημιουργία ομάδων εργασίας.
Ο χωρισμός σε ομάδες βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την ανάπτυξη αισθημάτων σεβασμού. Η ομάδα συνάπτει συμβόλαιο που οδηγεί στη δημιουργία συνεργατικού κλίματος.
? Έρευνα για τη συλλογή πληροφορίας.
? Δημιουργία θεματικών υποενοτήτων.
? Διαθεματικότητα
- ?Δραστηριότητες Υλοποίησης
Ανάγνωση του βιβλίου του Β. Ηλιόπουλου «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο». Συζήτηση και έρευνα ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών. Ακολουθεί παιχνίδι «Ανακαλύπτω τα φαγητά χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μου» και συζήτηση για την προέλευση των τροφίμων (φυτικής και ζωικής παραγωγής). Αντιστοίχιση των τροφίμων ανάλογα με την προέλευσή τους και δημιουργία κολάζ με τις φυτικές ή ζωικές τροφές.
Ανάγνωση του παραμυθιού της Σ. Μαντούβαλου «Μια φορά? ήταν η Κολοτούμπα» και συζήτηση για τις ομάδες τροφίμων. Κατασκευή των σπιτιών της διατροφής με βάση το παραμύθι και της παλάμης με τα 5 δάχτυλα (ομάδες τροφών). Κατασκευή της πυραμίδας της διατροφής. Κολάζ με τα γεύματα της ημέρας και τι πρέπει να περιλαμβάνουν. Καθιέρωση υγιεινού πρωινού. Επίσκεψη διατροφολόγου και συζήτηση. Ανάγνωση παραμυθιού της Ρουβήμ Ολ. «Ταξίδι στην Υγιεινούπολη». Θεατρικό παιχνίδι με βάση το παραμύθι.
Παρακολούθηση διαφήμισης για διάφορα προϊόντα. Συγκέντρωση πληροφοριών από τις συσκευασίες τροφίμων και κατασκευή κολάζ. Θεατρική αναπαράσταση διαφημίσεων. Συζήτηση για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και πώς οι τελευταίες παρουσιάζονται μέσα από τις διαφημίσεις. Δημιουργία αλφαβήτου υγιεινής διατροφής και παιχνίδι με το φιδάκι της υγιεινής διατροφής. Ανάγνωση του παραμυθιού του Ε. Τριβιζά «Η πολύ λαίμαργη φάλαινα» και κατασκευή της κυρίας Διατροφής και του κυρίου Λιχούδη. Ανάγνωση του παραμυθιού «Όλα μην τα τρως γιατί θα γίνεις χοντρός» της C.R. Cox και εκμάθηση τραγουδιού «Τόσο λάθος διατροφή». Συζήτηση για τις επιπτώσεις των ανθυγιεινών τροφών στα δόντια και κατασκευή ενός υγιειούς χαμόγελου, στο οποίο πίσω από τα άσπρα δόντια κρύβονται υγιεινές τροφές και ενός χαμόγελου με χαλασμένα και μαύρα δόντια, πίσω από τα οποία βρίσκονται ανθυγιεινές τροφές. Καθιέρωση Παρασκευή της φρουτοσαλάτας και κατασκευή αστείων «φρουτοφατσούλων».
Ανάγνωση των παραμυθιών της Τερκεσίδου Λ. «Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» και της Βερούλη Α. «Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο». Συζήτηση για τις υγιεινές τροφές που αποτελούν τους σωματοφύλακες και προστάτες της υγείας και εκμάθηση των τραγουδιών από το cd της Λιλιπούπολης «Ο χορός των μπιζελιών» κλπ και παρακολούθηση του animated παραμυθιού για παιδιά «Τα δώρα της φύσης». Κατασκευή πλαστικοποιημένων σουπλά με υγιεινές τροφές.
? Ανάγνωση του παραμυθιού «Μέλση η βασίλισσα του κεριού και του μελιού» της Άννη Θεοχάρη και συμμετοχή σε βιβλιοπαρουσίαση του παραμυθιού και σε βιωματικά εργαστήρια παντομίμας- δραματοποίησης του παραμυθιού, συζήτηση, συνέντευξη από τη συγγραφέα
? Γνωριμία με διάφορες εθνοτικές κουζίνες.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο παιδικό μουσείο όπου παρακολούθησαν
συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις διαφορετικές εθνικές κουζίνες, τα χαρακτηριστικά, τις ομάδες τροφίμων κλπ.
Γνωριμία με τις τροφές και κουζίνες του κόσμου. Κάθε παιδί, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής φέρνει παραδοσιακά φαγητά και γλυκά για να δοκιμάσουν όλοι. Το κάθε παιδί παρουσιάζει το φαγητό που έχει φέρει, δίνει πληροφορίες για την παραγωγή και τη γενικότερη κουλτούρα της πατρίδας του.
? Σεμινάρια για το «υγιεινό και οικονομικό γεύμα».
? Ενημέρωση για τις ασθένειες που επιβάλουν διαφοροποιημένο τρόπο διατροφής και γιατί
- ?Φάση ολοκλήρωσης
? Παρουσίαση των εργασιών
1.6. Διάρκεια (ενδεικνυόμενη, ελάχιστη, μέγιστη, προβλεπόμενη) και χρονικός επιμερισμός (μέχρι 250 λέξεις):
Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η ροή του προγράμματος εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν μέρος. Ο επιμερισμός γίνεται ανά μήνα. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, δηλαδή τρεις ώρες την εβδομάδα και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων φυσικής αγωγής, καλλιτεχνικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής και Πληροφορικής.
1.7. Παράλληλες Δράσεις: (μέχρι 300 λέξεις):
- Συμμετοχή σε βιβλιοπαρουσίαση του παραμυθιού «Μέλση η βασίλισσα
του κεριού και του μελιού» της Άννη Θεοχάρη και σε βιωματικά εργαστήρια παντομίμας- δραματοποίησης του παραμυθιού, συζήτηση, συνέντευξη από τη συγγραφέα, δωρεάν στο Aegean College, Πανεπιστημίου 17.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο παιδικό μουσείο όπου παρακολούθησαν
συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις διαφορετικές εθνικές κουζίνες, τα χαρακτηριστικά, τις ομάδες τροφίμων κλπ.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Επιγραφικό μουσείο με τίτλο «Οι πέτρες
μιλούν για την ιστορία της γραφής», δωρεάν
- Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής (ΕΟΠΥ)
- Πρόγραμμα πρώτων βοηθειών με τη συμμετοχή και των γονέων
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν
- Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Φαίδων ο ξεχωριστός μου
αδερφός», παιδική σκηνή θέατρο Μπρόντγουαιη
- Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Η Τζέλα, Λέλα Κόρνας και ο Κλεομένης» θέατρο Πορεία
- Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Το χαμαλάκι», στο θέατρο Βεάκη
- Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΟΑΚΑ
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο της Ακρόπολης
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Ν. Μάκρη
- 1.8. Συνεργασίες (Φορείς / Σχολεία / κρατικές ? δημοτικές δομές / πρόσωπα):
? Αegean College
? Παιδικό μουσείο
? Επιγραφικό μουσείο
? ΕΟΠΥ
? ΥΠΑΙΘ
? Ο.Α.Κ.Α
? Με άλλες τάξεις του σχολείου μας
? Με σχετικές με το θέμα μας υπηρεσίες του Δήμου
? Σχολική Επιτροπή
? Με άλλα γειτονικά σχολεία
? Σύλλογο διδασκόντων
? Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
? Βιβλιοπωλεία/Εκδόσεις
? Οικείο Σχολικό Σύμβουλο
? Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
? Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
? Θεατρικές ομάδες
? Συνεργασία με διατροφολόγο.
? Δήμο Νέας Μάκρης- Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
1.9. Προϋπολογισμός Δράσεων
ΤΙΤΛΟΣ 1ης ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ |
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ |
ΔΡΑΣΗΣ |
|
(ΜΕ ΦΠΑ) |
«Διατροφή- Υγεία ?πολιτισμός» |
θεατρική παράσταση «Φαίδων ο ξεχωριστός μου αδερφός» |
115? |
|
|
|
|
θεατρική παράσταση «Η Τζέλα, Λέλα Κόρνας και ο Κλεομένης |
90 ? |
|
θεατρική παράσταση «Το χαμαλάκι», |
100? |
|
Μετακίνηση μαθητών στην στο θέατρο Μπρόντγουαιη |
70? |
|
Μετακίνηση μαθητών στην στο θέατρο Πορεία |
70? |
|
Μετακίνηση στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Ν. Μάκρη |
100 |
|
Μετακίνηση μαθητών στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ
|
70? |
|
Γραφική ύλη (Χαρτί του μέτρου, μαρκαδόροι, Χρωματιστά χαρτόνια κ.α.) |
150? |
|
Αναλώσιμα Η/Υ |
100? |
|
Κατασκευή/εκτύπωση αφίσας (έξοδα δημοσιότητας) |
100? |
|
Είδη χειροτεχνίας |
100? |
ΣΥΝΟΛΟ |
|
1065? |
1.10. Επαναχρησιμοποίηση υλικού προηγούμενων δράσεων και προμήθεια νέων υλικών: Συσχέτιση υλικών με δραστηριότητες και στόχους (μέχρι 350 λέξεις)
Α. Επαναχρησιμοποίηση υλικού προηγούμενων δράσεων
- Ψηφιακό εξοπλισμό του σχολείου (κάμερα, φωτογραφική μηχανή, υπολογιστές, προτζέκτορας)
- Έντυπο για τη διατροφή που παρήχθη την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Β. Προμήθεια νέου υλικού:
- Τέμπερες: κόκκινη, άσπρη, μαύρη, κίτρινη, πράσινη ( μπουκάλια το καθένα)
- 15 πινέλα (διάφορα μεγέθη)
- Χαρτί του μέτρου (40 μέτρα)
- Χαρτί Α4
- Πολύχρωμα φύλλα Α4 (1 πακέτο)
- 20 Cd και 20 dvd
- Μελάνι εκτυπωτή
- Μανταλάκια ξύλινα
- Χόρτο χειροτεχνίας
- Κόλλες (20)
- Μαρκαδόρους - ξυλομπογιές (20)
- Κόλλες Α4
- Χάντρες (διάφορα χρώματα)
- Κουμπιά (διάφορα χρώματα)
- Ζελατίνες πλαστικοποίησης
1.11. Παραδοτέα
- αποκόμματα εισιτηρίων και τιμολόγια
- φωτοτυπίες έγκρισης συμμετοχής γονέων και κηδεμόνων
- ενημέρωση του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Σχολικού Συμβούλου
- πρακτικό συλλόγου διδασκόντων
- ο κατάλογος μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με τις βεβαιώσεις συμμετοχής για μικρούς μαθητές
- Κατασκευή αφίσας για τη διαφήμιση της υγιεινής διατροφής
- Φωτογραφίες, βίντεο, ζωγραφιές και κείμενα των παιδιών, αποτελέσματα ενδοσχολικής έρευνας.
- Έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος
1.12. Ενέργειες Δημοσιότητας
- Έκδοση εντύπου με κείμενα και ζωγραφιές των παιδιών για τη διατροφή
- Αφίσα για την υγιεινή διατροφή
- Συμμετοχή των παιδιών σε θεατρική παράσταση στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους
- Παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών θα γίνει για τα παιδιά του γειτονικού Δημοτικού σχολείου, για τους γονείς και τους φίλους τους κατά τη διάρκεια της τελικής γιορτής του σχολείου μας.
- Διαπολιτισμική συνάντηση γνώσεων
- Για την ενημέρωση πρόσκληση των καλεσμένων θα μοιραστούν προσκλήσεις.
- oΣε Ηλεκτρονικό τύπο/Ιστότοπο του σχολείου
1.13. Σχέδια Δράσης που πραγματοποίησαν οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης/ τμήματος κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη:
Σχολικό έτος 2013-2014: «Ο μικρούλης Πίκο», Τάξη Α
2.1. 2η Υποδράση Σχεδίου Δράσης:
Τίτλος: «Κυκλοφορώ με ασφάλεια, είμαι ασφαλής και υγιής»
Τάξη: Γ΄ Μαθητές: 13
Υπεύθυνη δασκάλα: Χάιδα Γεωργία
2.2. Συνοπτική Περιγραφή του Θέματος (μέχρι 250 λέξεις):
Βασικό σκοπό του σχολείου αποτελεί η προαγωγή υγείας (ψυχικής και σωματικής) και ποιότητας της ζωής των μαθητών. Μέσα από το πρόγραμμα της κυκλοφοριακής αγωγής, οι μαθητές βιωματικά και διαθεματικά μαθαίνουν να είναι ασφαλείς γνωρίζοντας τα σήματα, πως να τα χρησιμοποιούν και τι πληροφορίες μας δίνει το καθένα.
Οι μαθητές μαθαίνουν να παίρνουν τις σωστές προφυλάξεις χρησιμοποιώντας σωστά τον ΚΟΚ. Συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς που καλούνται στο σχολείο τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα εκ της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, επισκέψεις στο κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής, παιχνίδια, προβολή βίντεο κ.α. Δημιουργούν έντυπο ?αφίσα με σχόλια για την ασφαλή κυκλοφοριακή αγωγή.
2.3. Παιδαγωγικοί στόχοι Σχεδίου Δράσης και συσχέτισή τους με σκοπούς πιλοτικού Προγράμματος ΖΕΠ (μέχρι 400 λέξεις):
Οι μαθητές:
- Να ψυχαγωγηθούν με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το
βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη «Δρόμο παίρνω? Δρόμο αφήνω».
- Να μάθουν για την ιστορία εφευρέσεων μέσα από εικαστικές
δραστηριότητες και θα συγκρίνουν τη κυκλοφορία από «το τότε στο σήμερα».
- Να εξασκηθούν στην αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών μέσα
από μικρές πηγές( κείμενα) .
- Να πληροφορηθούν για τροχαία ατυχήματα και θα προβληματιστούν
πάνω στους παράγοντες που τα προκάλεσαν.
- Να προετοιμαστούν για την επίσκεψη του τροχονόμου και θα
ενημερωθούν μέσα από το προαναφερθέν βιβλίο για το ρόλο του στη διατήρηση της εύρυθμης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών .
- Να προβληματιστούν σαν ενεργοί πολίτες για το πώς οφείλουμε να
συμπεριφερόμαστε στους δρόμους .
- Να προτείνουν λύσεις και να αναπτύξουν ικανότητα κριτικής σκέψης
και επιχειρηματολογίας
- Να μάθουν τα ρόλο των συστάσεων από τη τροχαία και να σταθούν
κριτικά απέναντι της
- Να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια με το ποδήλατο τους
- Να συντάξουν οι ίδιοι ορισμένους κανόνες «οδήγησης» του ποδηλάτου τους
- Να ενημερωθούν στο «ποια είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά οδηγών και πεζών στο δρόμο .
- Να ενεργοποιηθούν οι αισθήσεις τους με δημιουργικές δραστηριότητες
- Να μπορούν σε δεδομένη στιγμή να εφαρμόσουν όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος
- Να αναγνωρίζουν τη σημασία ορισμένων βασικών σημάτων κυκλοφορίας.
- Να ζωγραφίσουν οι ίδιοι τα δικά τους σήματα κυκλοφορίας .
- Να κινητοποιήσουν της αισθήσεις τους μέσα από ένα παιχνίδι δραματοποίησης ?Παντομίμας.
Άλλοι στόχοι:
- Τεχνολογικός εγγραμματισμός (πληκτρολόγηση)- Επαφή με ΤΠΕ
- Να καλλιεργήσουν την γλωσσική έκφραση στον προφορικό και γραπτό λόγο
- Να αναπτύξουν κριτική σκέψη και τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων
- ομαδοσυνεργατική επικοινωνία, και
- διαχείριση προβλημάτων σε πραγματικές συνθήκες
- Να χαρούν την δημιουργία της συγγραφής, παραγωγής και έκδοσης του δικού τους έντυπου υλικού- αφίσας
- Να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε το πρότζεκτ και να περιγράψουν την εμπειρία τους .
Α. Συσχέτιση στόχων σχεδίου δράσης με σκοπούς πιλοτικού προγράμματος ΖΕΠ
1. |
Ανάπτυξη προφορικού λόγου και αφηγηματικής ικανότητας |
ΝΑΙ |
|
|
|
|
|
2. |
Ανάπτυξη κατανόησης γραπτού λόγου ή αναδυόμενου |
|
|
εγγραμματισμού στο νηπιαγωγείο |
|
|
|
3. |
Παραγωγή γραπτού λόγου |
ΝΑΙ |
|
4. |
Ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας και |
ΝΑΙ |
|
διαχείρισης συγκρούσεων, υπευθυνότητας, πρωτοβουλίας, |
|
|
|
Αυτορρύθμισης |
|
|
|
5. |
Ανάπτυξη συναισθηματικού τομέα (ικανότητες έκφρασης και |
ΝΑΙ |
|
διαχείρισης συναισθημάτων, βελτίωση αυτο-εικόνας) |
|
|
|
6. |
Παροχή ευκαιριών διαφοροποιημένης εκπαίδευσης |
ΝΑΙ |
|
7. |
Ανάπτυξη ικανοτήτων διερεύνησης και κριτικής σκέψης |
ΝΑΙ |
|
8. |
Παροχή ευκαιριών διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών |
ΝΑΙ |
|
|
|
|
|
9. |
Ανάπτυξη φιλαναγνωσίας |
ΝΑΙ |
|
|
|
|
|
10. Κοινωνικο-γνωστική προετοιμασία ομαλής μετάβασης από τη μία |
|
|
|
εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη |
|
|
|
|
|
|
|
11. Άλλοι (να τους αναφέρετε): αξιοποιεί το «άνοιγμα» στην κοινωνία |
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
Β. Επεξήγηση στόχων και αναφορά δραστηριοτήτων που τους προωθούν:
? Το περιεχόμενο της Δράσης σχετίζεται τόσο με: (α) το περιεχόμενο των διδασκόμενων μαθημάτων, όσο και με (β) τα δρώμενα και παρεμβάσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι
? την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε εναλλακτικά περιβάλλοντα μάθησης για την επίτευξη των σκοπών μάθησης και ολόπλευρης ανάπτυξης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης,
? την ενίσχυση των γλωσσικών, γνωστικών και κοινωνικο-συναισθηματικών στάσεων και ικανοτήτων μάθησης και ανάπτυξης. O ρόλος του σχολείου είναι σημαντικός αφού προετοιμάζει τους μαθητές μέσα από την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την επαφή με τους αρμόδιους φορείς να μαθαίνουν για τα μέσα μεταφοράς, την σωστή χρήση τους και την προστασία του εαυτού τους.
? Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών.
Κριτήριο για την επιλογή του περιεχομένου της συγκεκριμένης Δράσης αποτέλεσαν, εκτός από τους σκοπούς του πιλοτικού προγράμματος των ΖΕΠ, η ηλικία, τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες των μαθητών της συγκεκριμένης τάξης.
2.4. Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και σημαντικότητας της δράσης (μέχρι 250 λέξεις):
Το σχέδιο δράσης είναι σύμφωνο με τις αρχές της διαθεματικότητας και εμπλέκει τους παρακάτω τομείς: γλώσσα, λογοτεχνία, φιλαναγνωσία, εικαστικά, τέχνες, ποίηση, μουσική, περιβαλλοντική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες, μελέτη περιβάλλοντος, μαθηματικά.
Οι δραστηριότητες που έχουν επιλεγεί συνάδουν με τους γενικότερους στόχους του
σχολείου οι οποίοι εκφράζονται μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνικής και συναισθηματικής ζωής των παιδιών. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη θετικού συναισθηματικού κλίματος στην τάξη, προάγουν τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη, την κατανόηση και το σεβασμό.
Οι μαθητές μέσα από τη δράση αυτή αναπτύσσουν δεξιότητες, συμπεριφορές, στάσεις και αξίες που θα τους βοηθήσουν να μαθαίνουν, να δημιουργούν σχέσεις, να επικοινωνούν, αλλά και να προστατεύονται και να φροντίζουν τον εαυτό τους.
2.5. Μεθοδολογία Υλοποίησης: Φάση δραστηριοτήτων εισαγωγής και προετοιμασίας, Φάση δραστηριοτήτων υλοποίησης και Φάση δραστηριοτήτων ολοκλήρωσης, συμπερασμάτων και αναστοχασμού (μέχρι 350 λέξεις):
- ?Εισαγωγή, προετοιμασία
? Συναίνεση και συμφωνία ομάδας για δράση.
? Παρουσίαση υλικών
Η παροχή και η δημιουργία νέου απαραίτητου υλικού για την υλοποίηση του σχεδίου εργασίας από τα παιδιά. (βαλιτσάκι RENO-υλικό έντυπο για κυκλοφοριακή αγωγή, από το γραφείο Αγωγή υγείας. Δανεισμός υλικού σημάτων από το Δήμο Αθηναίων
Διαμόρφωση κατάλληλου χώρου στην αίθουσα, ώστε να πραγματοποιούνται όλες οι απαιτούμενες δραστηριότητες, για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.
Το υλικό που έχει επιλεχθεί είναι κατάλληλο, ώστε τα παιδιά απολαμβάνοντας και διασκεδάζοντας , να παίζουν, να συνομιλούν, να σκέφτονται.
Καθώς εκείνα που έχουμε υπόψη κάθε φορά που σχεδιάζουμε μια δραστηριότητα είναι τα εξής στοιχεία:
-Η ανάλυση του περιεχομένου
-Η μεθοδολογία
-Η προετοιμασία των υλικών
-Οι ατομικές και ομαδικές προϋποθέσεις.
-Η πορεία της απασχόλησης
-Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
? Σύναψη συμβολαίου συνεργασίας.
Οργανωμένες δραστηριότητες:
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων λάβαμε υπόψη τα εξής:
1. Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων να δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει την αυτονομία και να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του.
2. Να υποστηρίξει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή του.
3. Να αναπτύξει τις νοητικές του ικανότητες και να αποκομίσει εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τα σήματα κυκλοφοριακής αγωγής.
4. Να αναπτύξει τη λογικομαθηματική σκέψη.
5. Να αναπτύξει τον προφορικό και γραπτό λόγο.
6. Να ψυχαγωγηθεί .
7. Να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και δυναμική προσωπικότητα.
Υλοποίηση οργανωμένων δραστηριοτήτων
Δράση 1: Αφόρμηση: ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη «Δρόμο παίρνω? Δρόμο αφήνω», συζήτηση.
Δράση 2: Δημιουργία καταστάσεων προβληματισμού ?Ανάγνωση βιβλίου για τον ΚΟΚ
Ο ρόλος των εικονογραφημένων ιστοριών στον κοινωνικό προβληματισμό των παιδιών και της σύνθεσης της δικής τους ιστορίας συντελεί:
1. Στη μαθησιακή διαδικασία των παιδιών.
2. Στην καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας τους.
3. Στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας και αφύπνισης του ενδιαφέροντος
4.Στην ενεργοποίηση της σκέψης τους.
5. Στη συμβολή και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων. (Οι εικόνες έχουν σαν στόχο να προβληματίσουν τα παιδιά και να τους κινήσουν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα) .
Δράση 3: Παιδί και περιβάλλον
Παίζουμε το παραδοσιακό παιχνίδι « Ένα αυτοκινητάκι τρέχει ?τρέχει και που θα σταματήσει»; σε παραλλαγή.
Σκοπός αυτού του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την γλώσσα ( προφορικός λόγος, αναδυόμενος γραμματισμός) και να καλλιεργήσουν τη λεπτή κινητικότητα. Επίσης αποτελεί το παραδοσιακό αυτό παιχνίδι την αφορμή να συνδυάσουμε το θέμα μας με το μάθημα της Γεωγραφίας.
Έτσι τα παιδιά καλούνται :
-Να μελετήσουν το χάρτη της Ελλάδας και να κατανοήσουν την αναγκαιότητά του.
-Να ακολουθήσουν στο χάρτη μια διαδρομή συνδέοντας την πόλη που ζουν με την αντίστοιχη πόλη στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν και με ποιο τρόπο θα ταξιδέψουν (μεταφορικό μέσο).
-Να κατανοήσουν το λόγο μετακίνησης των ανθρώπων και την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας .
Δράση 4: Επίσκεψη στο χώρο μας για βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, από το Ιστιντούτο Οδικής ασφάλειας, ΙΟΑΣ, Επίσκεψη και συζήτηση υπευθύνων από σχολή οδηγών. Συζήτηση με υπεύθυνους από την τροχαία Αθηνών. Επίσκεψη στο Μουσείο Αυτοκινήτου κ. Πάνου Μυλωνά. Δράση 5: Παιδί και περιβάλλον : επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής jumicar N. Μάκρη με τρίωρο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε πραγματικές συνθήκες.
Δραστηριότητα 6: Μια βόλτα στην πόλη που ζούμε: Περπατώντας στους δρόμους της γειτονιάς. Μαθαίνω να προσέχω τις διαβάσεις και τα σήματα του ΚΟΚ.
Στόχος:
1. Να ενισχύσουμε την έμφυτη περιέργεια για τον κόσμο που τα περιβάλλει
2.Να ενισχυθεί η ενεργητική μάθηση
3.Να αναπτυχθεί ο προφορικός λόγος ρωτώντας και απαντώντας
4. Να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν, να κοινωνικοποιηθούν
5. Να τεθούν οι βάσεις για τον αναδυόμενο γραμματισμό.
Δράση 6 : Παιδί, δημιουργία και έκφραση. Αξιολόγηση
Δημιουργία εντύπου με ιστορίες του ΚΟΚ,
Δημιουργία αφίσας.
Δημιουργία powerpoint
Κατασκευή μακέτας με τα σήματα οδικής ασφάλειας.
Δραματοποίηση-αναπαράσταση μουσικο-κινητική.
- ?Φάση ολοκλήρωσης δράσης
? Παρουσίαση.
? Απολογισμός δράσης και λειτουργία της ομάδας. Τα παιδιά καταγράφουν σε
προσωπικές τους καρτέλες αυτά που πιστεύουν πως έκαναν καλά και τον τρόπο με τον οποίο βοήθησαν την ομάδα τους
2.6.Διάρκεια (ενδεικνυόμενη, ελάχιστη, μέγιστη, προβλεπόμενη) και χρονικός επιμερισμός (μέχρι 250 λέξεις):
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερις (3-4) μήνες, και θα υλοποιείται τις ώρες της ευέλικτης ζώνης-φιλαναγνωσίας και σε συνεργασία με τη δασκάλα Συνδιδασκαλίας και τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων φυσικής αγωγής, καλλιτεχνικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής και Πληροφορικής. Περίπου 10 ώρες θα χρειαστούν για ανάγνωση ?επεξεργασία γνωστική, ερευνητική συλλογή στοιχείων, αναφορές. Θα πραγματοποιηθούν 4 δίωρες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αντίστοιχους χώρους, (θεατρική παράσταση, επίσκεψη στο κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής, επίσκεψη στο κέντρο ΙΟΑΣ) εργαστήρια -δραστηριότητες από αρμόδιους φορείς,-προβολή ταινιών.
2.7. Παράλληλες Δράσεις: (μέχρι 300 λέξεις):
? Συμμετοχή σε βιβλιοπαρουσίαση του παραμυθιού «Μέλση η βασίλισσα
του κεριού και του μελιού» της Άννη Θεοχάρη και σε βιωματικά εργαστήρια παντομίμας- δραματοποίησης του παραμυθιού, συζήτηση, συνέντευξη από τη συγγραφέα, δωρεάν στο Aegean College, Πανεπιστημίου 17.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο παιδικό μουσείο «Η Αθήνα τότε και τώρα»
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Επιγραφικό μουσείο με τίτλο «Οι πέτρες
μιλούν για την ιστορία της γραφής», δωρεάν
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» από την τροχαία Αθηνών
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών στο οποίο συμμετέχουν και οι γονείς των μαθητών
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν
- Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Φαίδων ο ξεχωριστός μου
αδερφός», παιδική σκηνή θέατρο Μπρόντγουαιη
- Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Η Τζέλα, Λέλα Κόρνας και ο Κλεομένης» θέατρο Πορεία
- Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Το χαμαλάκι», στο θέατρο Βεάκη
- Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΟΑΚΑ
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο της Ακρόπολης
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Ν. Μάκρη
2.8. Συνεργασίες (Φορείς / Σχολεία / κρατικές ? δημοτικές δομές / πρόσωπα):
? Αegean College
? Παιδικό μουσείο
? Επιγραφικό μουσείο
? Τροχαία Αθηνών
? ΥΠΑΙΘ
? Ο.Α.Κ.Α
? Με άλλες τάξεις του σχολείου μας
? Με σχετικές με το θέμα μας υπηρεσίες του Δήμου
? Σχολική Επιτροπή
? Με άλλα γειτονικά σχολεία
? Σύλλογος διδασκόντων
? Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
? Βιβλιοπωλεία/Εκδόσεις
? Οικείο Σχολικό Σύμβουλο
? Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
? Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
? Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
? Θεατρικές ομάδες
? Δήμο Νέας Μάκρης- Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
? Μουσείο Πάνος Μυλωνάς
? Ι.Ο.Α.Σ
? Καλός Σαμαρείτης
? Σχολή Οδηγών
? Μουσείο Αυτοκινήτου
2.9. Προϋπολογισμός Δράσεων
ΤΙΤΛΟΣ 2ης ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ |
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ |
ΔΡΑΣΗΣ |
|
(ΜΕ ΦΠΑ) |
«Κυκλοφορώ με ασφάλεια, είμαι ασφαλής και υγιής» |
θεατρική παράσταση «Φαίδων ο ξεχωριστός μου αδερφός» |
105? |
|
|
|
|
θεατρική παράσταση «Η Τζέλα, Λέλα Κόρνας και ο Κλεομένης |
90 ? |
|
θεατρική παράσταση «Το χαμαλάκι», |
100? |
|
Μετακίνηση μαθητών στην στο θέατρο Μπρόντγουαιη |
70? |
|
Μετακίνηση μαθητών στην στο θέατρο Πορεία |
70? |
|
Μετακίνηση στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Ν. Μάκρη |
100 |
|
Μετακίνηση μαθητών στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ
|
70? |
|
Μετακίνηση στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης |
70? |
|
Εισιτήρια για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης |
50? |
|
Γραφική ύλη (Χαρτί του μέτρου, μαρκαδόροι, Χρωματιστά χαρτόνια κ.α.) |
150? |
|
Αναλώσιμα Η/Υ |
100? |
|
Κατασκευή/εκτύπωση αφίσας(έξοδα δημοσιότητας) |
200? |
ΣΥΝΟΛΟ |
|
1175? |
2.10. Επαναχρησιμοποίηση υλικού προηγούμενων δράσεων και προμήθεια νέων υλικών: Συσχέτιση υλικών με δραστηριότητες και στόχους (μέχρι 350 λέξεις)
Α. Επαναχρησιμοποίηση υλικού προηγούμενων δράσεων
? Ψηφιακό εξοπλισμό του σχολείου (κάμερα, φωτογραφική μηχανή, υπολογιστές, Διαδραστικός πίνακας)
Β. Προμήθεια νέου υλικού:
? 15 πινέλα (διάφορα μεγέθη)
? Χαρτί του μέτρου (40 μέτρα)
? Χαρτί Α4
? Πολύχρωμα φύλλα Α4 (1 πακέτο)
? 20 Cd και 20 dvd
? Μελάνι εκτυπωτή
? Κόλλες (20)
? Μαρκαδόρους - ξυλομπογιές (20)
? Ζελατίνες πλαστικοποίησης
2. 11. Παραδοτέα
? Αφίσα, έντυπο δραστηριοτήτων, ψηφιακό υλικό ,POWER POINT
? Φωτογραφίες, βίντεο, ζωγραφιές και κείμενα των παιδιών, αποτελέσματα ενδοσχολικής έρευνας.
? αποκόμματα εισιτηρίων και τιμολόγια
? φωτοτυπίες έγκρισης συμμετοχής γονέων και κηδεμόνων
? ενημέρωση του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Σχολικού Συμβούλου
? πρακτικό συλλόγου διδασκόντων
? ο κατάλογος μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με τις βεβαιώσεις συμμετοχής για μικρούς μαθητές
? Κατασκευή αφίσας
? Έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος
2. 12. Ενέργειες Δημοσιότητας
- Παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών θα γίνει για τα παιδιά του γειτονικού Δημοτικού σχολείου, για τους γονείς και τους φίλους τους κατά τη διάρκεια της τελικής γιορτής του σχολείου μας.
- Για την ενημέρωση πρόσκληση των καλεσμένων θα μοιραστούν προσκλήσεις.
- Σε Ηλεκτρονικό τύπο/Ιστότοπο του σχολείου
2.13. Σχέδια Δράσης που πραγματοποίησαν οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης/ τμήματος κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη:
Σχολικό έτος 2012-2013 «Δε φοβάμαι τον κακό λύκο», Τάξη Α
Σχολικό έτος 2013-2014: «Διατροφή και διατροφικές συνήθειες του τόπου μας», Τάξη: Β
3ης Υποδράση Σχεδίου Δράσης: Τίτλος: «Η ΖΩΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ»
Τάξη: ΣΤ Μαθητές: 10
Υπεύθυνος δάσκαλος: Σήνης Δημήτριος
3.1. Συνοπτική περιγραφή του Θέματος (μέχρι 250 λέξεις)
ΘΕΜΑ: Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Με αφορμή την 6η ενότητα της γλώσσας ?Η ζωή σε άλλους τόπους?, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια θεματική σχετικά με τη διαφορετικότητα. Μέσω της προσέγγισης κάποιου λαού ή πολιτισμού που μοιάζει μακρινός, από άποψη χρονική ή χωρική, οι μαθητές θα κινηθούν προς την κατεύθυνση ώστε να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις ομοιότητες που μπορεί να συνδέουν δύο λαούς και τις κουλτούρες τους, που η πρώτη ανάγνωση τους παρουσιάζει ως ξένους ή αντιθετικούς όμως η βαθύτερη μελέτη και η μεθοδικότερη έρευνα θα καταδείξει το ξένο ως πανανθρώπινο και το διαιρεμένο ως ενιαίο.
Η καταληκτική απόφαση ήταν να ασχοληθούμε με την Κίνα και συγκεκριμένα την
αυτοκρατορική της περίοδο (3000 πΧ - 6ο αι.?Χ). Μέσω αυτού του πολύ?ηνου ταξιδιού είχε τεθεί, εξ αρχής, ως στόχος, οι ?μαθητές να προσεγγίσουν τον κινέζικο λαό, κυρίως ?έσω της κουλτούρας του. Έτσι επιλέχτηκαν ?μερικές μορφές που θεωρήθηκαν και οι πιο αντιπροσωπευτικές, όπως είναι η καλλιγραφία, η κινέζικη όπερα, η ζωγραφική sumi-e και ζωγραφική της δυναστείας των Μινγκ, η μυθολογία τους, η φιλοσοφία, Κο?φουκιανισ?ός, Λάο Τσε και Τάο και σύνδεση ?ε έναν σπουδαίο φιλόσοφο, σύγχρονό τους, στην Ελλάδα, τον Πυθαγόρα, ώστε να δημιουργηθεί ο συνειρμός της συγγένειας που παρουσιάζουν οι δυο πολιτισμοί τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον κινέζικο πολιτισμό, την κουλτούρα, τη ζωή, την τέχνη, τη ζωγραφική, την κινέζικη όπερα, την καλλιγραφία.
Το καταστάλαγμα όλης αυτής της εμπειρίας και της έρευνας, αποφασίστηκε να αποτυπωθεί σε ?ια πρωτότυπη και σίγουρα πρωτόγνωρη για τους ?μαθητές γλωσσική μορφή. Ένα παραστατικό έργο. Η δημιουργία του θα λάμβανε χώρα, από τη σύλληψη της ιδέας, την καταγραφή της ιστορίας από τους μαθητές, σε διηγηματική ή διαλεκτική μορφή ή συνδυασμό και των δύο, την επεξεργασία του κειμένου και τέλος την δραματική αναπαράσταση σύμφωνα, τόσο στη μορφή, στο περιεχόμενο και στην εκτέλεση, ?ε την κινεζική φιλολογία-φιλοσοφία όπως αυτή, θα έχει τελικά καταγραφεί και αποτυπωθεί μέσα τους κατόπιν όλης αυτής της ενασχόλησης όπως περιγράφηκε ανωτέρω.
3.2. Παιδαγωγικοί στόχοι (μέχρι 400 λέξεις)
1. Παραγωγή μιας πρωτότυπης, καινούριας μορφής λόγου για τους μαθητές της έκτης τάξης, ο θεατρικός-δραματικός λόγος και η στιχομυθία, που δεν την έχουν απαντήσει ούτε επεξεργαστεί μέχρι τώρα στα σχολικά τους κείμενα. Το θέατρο και η σημειολογία του ως ?ια ρευστή φιλοσοφική έννοια θα προκαλέσει ?ια διαφορετική διανοητική και συγκινησιακή διεργασία στους μαθητές που τα σχολικά εγχειρίδια αδυνατούν να δημιουργήσουν.
2. Προσέγγιση της θεατρικής γλώσσας ?ε έναν σφαιρικό τρόπο , δηλ. σύλληψη μιας
πρωτότυπης ιδέας, καταγραφή της σε διαλογική μορφή, δραματουργική ανάλυση, δημιουργία σκευής για την δραματική αναπαράσταση της αρχικής σύλληψης ενώπιον
ενός δέκτη-ακροατή.
3. Προσέγγιση μιας καινούριας οπτικής της διάστασης αλλά και των σημείων του χρόνου. Ο μαθητής απομακρύνεται από τη συμβατική, γραμμική έννοια του, που αποκλειστικά διδάσκεται στην καθημερινή πρακτική στο σχολείο, και έρχεται σε επαφή ?ε τις έννοιες: Αχρονικό/Υπερχρονικό, όπως δημιουργείται από τον δρώντα μαθητή-υποκριτή και τα δρώμενα που έχει καταγράψει και το Χρονικό, από τη μεριά
του μαθητή-συγγραφέα, και αυτό σε συγχρονία ?ε τη συνεχή μετακίνηση του μέσα στα ?σημεία? του χωροχρόνου αυτής της φαντασιακής του κατασκευής, δηλ. το έργο
που έγραψε και αναπαριστά μπροστά σε δέκτες-ακροατές. ΄Ολη αυτή η λειτουργία θα δημιουργήσει ?ία καινούρια αντίληψη, διαφορετική για τη διάσταση και την ύπαρξη
του χρόνου και του χώρου.
4. Δημιουργική ανάπτυξη επικοινωνιακών στοιχείων ανάμεσα στο νέο σχήμα πομπού-δημιουργού-μαθητή και δέκτη-θεατή, ομαδικό πνεύμα, ανακάλυψη των δεσμών αλληλεξάρτησης μέσα σε ?ια ομαδική εργασία, εφεύρεση νέων κωδίκων συμπεριφοράς για την καλύτερη προσαρμογή και επιβίωση μέσα στην ομάδα καθώς
και για την αποτελεσματικότητά της.
5. Συγκερασμός, σε ?ια διαλεκτική βάση, των βασικών λειτουργιών για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης, όπως είναι η νοητική λειτουργία - ?έσω του ερεθισμού των γνωστικών γλωσσικών και ψυχοσυναισθηματικών ικανοτήτων (ιδέα-καταγραφή- επεξεργασία κειμένου) η καθαρά πρακτική (αναπαράσταση) και η απτή,
χειρωνακτική (κατασκευή σκηνικών-μάσκας-κοστουμιών).
7. Το δραματικό κείμενο και η ολιστική προσέγγιση της λειτουργίας για την παραγωγή ενός τέτοιου έργου όπου αλληλεπιδρούν η σκέψη, η φωνή, τα χέρια, το σώμα, το μεταγλωσσικό στοιχείο, θα δώσει την ευκαιρία σε μαθητές που δυσκολεύονται να αποδώσουν στο νοοκεντρικό σύστημα της σχολικής πρακτικής, δηλ άσκηση-λύση-έλεγχος και ως εκ τούτου φαίνεται να υστερούν οι επιδόσεις τους στην τάξη, να αναδειχτούν και να επιδείξουν διαφορετικές ικανότητες. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους, τη θέση τους στην ομάδα και θα τους δημιουργήσει ?ια θετικότερη αντίληψη για το σχολείο και κατ΄ επέκταση θετικότερους συνειρμούς για τους εμπλεκομένους ?ε αυτό.
8. Βιωματική επαφή ?ε τα παραγλωσσικά σημεία της γλώσσας, ο επιτονισμός, η μελωδία, ο τονισμός, ο χρωματισμός της φωνής, η παύση και η σιωπή καθώς και ?ε τις λειτουργίες ενός κειμένου, ξεκινώντας από ένα απλό σχήμα επικοινωνίας (πομπός
- μήνυμα - δέκτης), μέχρι πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως είναι η βιωματική , ?ε το προλογικό και το λογικο-γλωσσικό στάδιο, η προθετική, η επαφική ή η ποιητική.
Α. Συσχέτιση στόχων σχεδίου δράσης με σκοπούς πιλοτικού προγράμματος ΖΕΠ
1. |
Ανάπτυξη προφορικού λόγου και αφηγηματικής ικανότητας |
ΝΑΙ |
|
|
|
|
|
2. |
Ανάπτυξη κατανόησης γραπτού λόγου ή αναδυόμενου |
|
|
εγγραμματισμού στο νηπιαγωγείο |
|
|
|
3. |
Παραγωγή γραπτού λόγου |
ΝΑΙ |
|
4. |
Ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας και |
ΝΑΙ |
|
διαχείρισης συγκρούσεων, υπευθυνότητας, πρωτοβουλίας, |
|
|
|
Αυτορρύθμισης |
|
|
|
5. |
Ανάπτυξη συναισθηματικού τομέα (ικανότητες έκφρασης και |
ΝΑΙ |
|
διαχείρισης συναισθημάτων, βελτίωση αυτο-εικόνας) |
|
|
|
6. |
Παροχή ευκαιριών διαφοροποιημένης εκπαίδευσης |
ΝΑΙ |
|
7. |
Ανάπτυξη ικανοτήτων διερεύνησης και κριτικής σκέψης |
ΝΑΙ |
|
8. |
Παροχή ευκαιριών διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών |
ΝΑΙ |
|
|
|
|
|
9. |
Ανάπτυξη φιλαναγνωσίας |
ΝΑΙ |
|
|
|
|
|
10. Κοινωνικο-γνωστική προετοιμασία ομαλής μετάβασης από τη μία |
ΝΑΙ |
|
|
εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη |
|
|
|
|
|
|
|
11. Άλλοι (να τους αναφέρετε): αξιοποιεί το «άνοιγμα» στην κοινωνία |
|
|
|
|
|
Β. Επεξήγηση στόχων και αναφορά δραστηριοτήτων που τους προωθούν
Οι στόχοι που αναφέρθηκαν και οι δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα προωθηθούν είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και εμφανείς κατά την αναφορά των στόχων. Ειδικότερα:
Η άσκηση στην αφηγηματική ικανότητα θα γίνει με την ενθάρρυνση της προφορικής αφήγησης στα πλαίσια της τάξης. Ο κάθε μαθητής θα ενθαρρύνεται να αφηγηθεί με το δικό του τρόπο, ρυθμό και ύφος στοιχεία του κινέζικου πολιτισμού που γνώρισε από ανάγνωση βιβλίων, ιστοσελίδων ή κατά την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους και τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Θα υπάρχει ελευθερία έκφρασης συναισθημάτων των μαθητών που δημιουργούνται από την επαφή με τον νέο πολιτισμό όπως θαυμασμός, εκτίμηση για τα επιτεύγματα, φόβος, αγωνία για την πορεία και την εξέλιξη των ανθρώπων και τη ζωή γενικότερα.
Η συζήτηση και η επικοινωνία στα πλαίσια της τάξης και κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα βοηθήσει στην άρση ή την άμβλυνση των προκαταλήψεων για κατώτερους και ανώτερους πολιτισμούς, στοιχεία ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Για την παραγωγή κειμένων ανάλογων με την ηλικία και την ικανότητα των μαθητών, θα γίνει προσπάθεια γραπτής απόδοσης ποιημάτων ή επιμέρους στοιχείων όπως μικρές αναφορές σε χαρακτηριστικά, τίτλοι και επεξηγηματικά σχόλια ή έκφραση γραπτών συναισθημάτων.
Έργα ζωγράφων, ποιήματα, λογοτεχνικά έργα γενικότερα με θέμα τον κινέζικο πολιτισμό ή επηρεασμένα από αυτόν θα εισάγουν τους μαθητές στη γνωριμία με την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία.
Αξιοποιεί το «άνοιγμα» στην κοινωνία: (α) με τη μετάβαση του σχολείου σε χώρους που παρουσιάζουν υψηλό παιδευτικό ενδιαφέρον και προωθούν τους γενικότερους στόχους του προγράμματος και (β) τη συνεργασία με άτομα και φορείς που μπορούν στο πλαίσιο των δράσεων και πάντα με την παρουσία και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων αυτών.
3.3. Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας( μέχρι 250 λέξεις)
Τα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, όπως και το δικό μας, φοιτούν μαθητές από διαφορετικά πολιτισμικά, κοινωνικά και οικογενειακά περιβάλλοντα όπως είναι οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης. Τα παιδιά μέσα από έναν άλλο πολιτισμό μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να σέβονται τη διαφορετικότητα. Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί ιδανικό χώρο για την αποδοχή του διαφορετικού. Επίσης σημαντικός λόγος για την επιλογή του θέματος είναι η σχέση με το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος και ειδικά με το μάθημα της Γλώσσας, της Ιστορίας της Γεωγραφίας τα οποία μπορεί να αποτελέσουν συνεχές έναυσμα και να παρέχουν συμπληρωματικό υλικό για το πρόγραμμα.
3.4. Μεθοδολογία Υλοποίησης (μέχρι 350 λέξεις)
Η μέθοδος υλοποίησης προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους και τις δραστηριότητες που θα τους προωθήσουν. Πιο συγκεκριμένα:
? Εισαγωγή , προετοιμασία, Ευαισθητοποίηση και
Ανακοίνωση και συζήτηση του θέματος με τους μαθητές για την κατανόησή του.
? Συναίνεση και συμφωνία ομάδας για δράση.
? Σύναψη συμβολαίου συνεργασίας.
? Δημιουργία ομάδων εργασίας.
Ο χωρισμός σε ομάδες βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την ανάπτυξη αισθημάτων σεβασμού. Η ομάδα συνάπτει συμβόλαιο που οδηγεί στη δημιουργία συνεργατικού κλίματος.
? Έρευνα για τη συλλογή πληροφορίας.
Συγκέντρωση υλικού από την ελληνική βιβλιογραφία και το διαδίκτυο ανάλογο με τις αντιληπτικές και γνωστικές ικανότητες των μαθητών.
Παρουσίαση υλικού από το διαδίκτυο και συζήτηση με τους μαθητές στο πλαίσιο της τάξης. Σε αυτή τη φάση μπορεί να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους για τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που τους προκαλεί η νέα πληροφορία και γνώση και να μάθουν να κρατάνε σημειώσεις με τη βοήθεια του δασκάλου για να διατυπώσουν προφορικά ή γραπτά τις δικές τους ιστορίες.
? Δημιουργία θεματικών υποενοτήτων.
? Διαθεματικότητα
? Δραστηριότητες Υλοποίησης
Παρακολούθηση βίντεο παραστάσεων παραδοσιακής κινέζικης όπερας.
Σεμινάριο κινέζικης ζωγραφικής sumi-e ?ε εισηγητή τον Μιχάλη Οδυσσέα Γιακουμάκη
Έρευνα για την ιστορία της Αυτοκρατορικής Κίνας (3η χιλιετία - 6ο αιώνα ?Χ)
Μελέτη κειμένων από την κινεζική φιλολογία (Ζεα?ί) και ποιήματα Χαϊκού Επισκέψεις
Επισκέψεις στο Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο
Επίσκεψη στο μουσείο Μπενάκη (συλλογή κινέζικης τέχνης 3η χιλιετία - 19ο αι.)
Διάλεξη στον Ελληνοκινεζικό σύνδεσμο ?ε θέμα την ιστορία της Κίνας (Από τον
Άνθρωπο του Πεκίνου, παλαιολιθική εποχή, μέχρι τις μέρες ?ας)
Παρακολούθηση παράστασης του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας στο θέατρο Bandminton
3.5. Διάρκεια (μέχρι 250 λέξεις)
Ενδεικτική έναρξη: Ιανουάριος 2015
Ενδεικτική λήξη: Ιούνιος 2015
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, δηλαδή τρεις ώρες την εβδομάδα και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων καλλιτεχνικών, μουσικής, Πληροφορικής και θεατρικής αγωγής στα πλαίσια του διευρυμένου ωραρίου.
3.6. Παράλληλες Δράσεις: (μέχρι 300 λέξεις):
? Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Επιγραφικό μουσείο με τίτλο «Οι πέτρες
μιλούν για την ιστορία της γραφής», δωρεάν
? Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Φαίδων ο ξεχωριστός μου αδερφός», παιδική σκηνή θέατρο Μπρόντγουαιη
? Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Το χαμαλάκι», στο θέατρο Βεάκη
? Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΟΑΚΑ
? Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο της Ακρόπολης
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο Μπενάκη
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό μουσείο
- Διαδραστικό πρόγραμμα εισαγωγής στη ζωντανή μουσική πράξη στο Ωδείο Αθηνών στο θεατρικό έργο «Μουσικές αταξίες»
? Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Ν. Μάκρη
3. 8. Συνεργασίες (Φορείς / Σχολεία / κρατικές ? δημοτικές δομές / πρόσωπα):
? Επιγραφικό μουσείο
? ΥΠΑΙΘ
? Ο.Α.Κ.Α
? Με άλλες τάξεις του σχολείου μας
? Με σχετικές με το θέμα μας υπηρεσίες του Δήμου
? Σχολική Επιτροπή
? Με άλλα γειτονικά σχολεία
? Σύλλογος διδασκόντων
? Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
? Οικείο Σχολικό Σύμβουλο
? Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
? Θεατρικές ομάδες
? Δήμο Νέας Μάκρης- Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
? Μουσείο Μπενάκη
? Αρχαιολογικό μουσείο
? Ελληνοκινέζικο επιμελητήριο
- 3.9. Προϋπολογισμός Δράσεων
ΤΙΤΛΟΣ 3ης ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ |
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ |
ΔΡΑΣΗΣ |
|
(ΜΕ ΦΠΑ) |
«Η ΖΩΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» |
θεατρική παράσταση «Φαίδων ο ξεχωριστός μου αδερφός» |
80? |
|
|
|
|
θεατρική παράσταση «Το χαμαλάκι», |
70? |
|
Μετακίνηση μαθητών στην στο θέατρο Μπρόντγουαιη |
70? |
|
Μετακίνηση μαθητών στο θέατρο Πορεία |
70? |
|
Μετακίνηση στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Ν. Μάκρη |
100 |
|
Μετακίνηση μαθητών στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ
|
70? |
|
Μετακίνηση μαθητών στο μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ |
70? |
|
Παρακολούθηση παράστασης του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας στο θέατρο Bandminton/πορεια |
90? |
|
Μετακίνηση μαθητών στο θέατρο Bandminton |
130? |
|
Γραφική ύλη (Χαρτί του μέτρου, μαρκαδόροι, Χρωματιστά χαρτόνια κ.α.) |
150? |
|
Αναλώσιμα Η/Υ |
150? |
|
Υφάσματα |
250? |
|
Κατασκευή/εκτύπωση αφίσας(έξοδα δημοσιότητας) |
200? |
ΣΥΝΟΛΟ |
|
1500? |
3. 10. Επαναχρησιμοποίηση υλικού προηγούμενων δράσεων και προμήθεια νέων υλικών: Συσχέτιση υλικών με δραστηριότητες και στόχους (μέχρι 350 λέξεις)
Α. Επαναχρησιμοποίηση υλικού προηγούμενων δράσεων
? Ψηφιακό εξοπλισμό του σχολείου (κάμερα, φωτογραφική μηχανή, υπολογιστές, Διαδραστικός πίνακας)
Β. Προμήθεια νέου υλικού:
? χρώματα ζωγραφικής (ακρυλικά - λάδια - τέμπερας)
? 20 υλικά ζωγραφικής (πινέλα - σπάτουλες )
? Χαρτί του μέτρου (40 μέτρα)
? Χαρτί Α4
? 20 Cd και 20 dvd
? Μελάνι εκτυπωτή
? Υφάσματα για κατασκευή κοστουμιών (διάφορα χρώματα)
? Κόλλες (20)
? Μαρκαδόρους - ξυλομπογιές (20)
- 10 τελαρα 50χ70 και 10 70χ100
3.11. Παραδοτέα
Φωτογραφίες, βίντεο, ζωγραφιές και κείμενα των παιδιών,
? αποκόμματα εισιτηρίων και τιμολόγια
? φωτοτυπίες έγκρισης συμμετοχής γονέων και κηδεμόνων
? ενημέρωση του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Σχολικού Συμβούλου
? πρακτικό συλλόγου διδασκόντων
? ο κατάλογος μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με τις βεβαιώσεις συμμετοχής για μικρούς μαθητές
? Κατασκευή αφίσας παράστασης
? Δραματουργική ανάλυση του έργου
- Τυπωμένο και δεμένο το έργο, ?ε προσωρινό τίτλο ?Το μυστικό του Αυτοκράτορα ?ε τη Θεϊκή Φωνή?
- Έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος με την εμπειρία και τα αποτελέσματα της δράσης
3. 12. Ενέργειες Δημοσιότητας
- Αφίσα παράστασης
- Συμμετοχή των παιδιών σε θεατρική παράσταση στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους
- έκθεση ζωγραφικής με ζωγραφικά έργα και κολάζ
- Ενημερώσεις - προσκλήσεις
- Σε Ηλεκτρονικό τύπο/Ιστότοπο του σχολείου