Απολογισμός Σχεδίου Δράσης 2014-15
Προς:
Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ειδική υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (Μονάδα Β3)
ΖΕΠ Πλατείας Βάθη ? Εξαρχείων
Απολογισμός Σχεδίου δράσης
Σχολικού έτους 2014-2015
Με ΘΕΜΑ:
«Φιλία, Διαφορετικότητα, Αποδοχή, Συνεργασία»
του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Αθήνα, 1 -07-2015
ΘΕΜΑ: «Απολογισμός Σχεδίων δράσης ΖΕΠ Εξαρχείων ? Πλατείας Βάθη»
Κατόπιν της υπ. Αρ. πρωτ. 376/23-01-2015 «Έγκρισης του Σχεδίου Δράσης για χρηματοδότηση, σχολικού έτους 2014-15, της Σχολικής Μονάδας Πιλοτικής Εφαρμογής των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας στο πλαίσιο της Πράξης «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων Μονάδας Β3 του ΥΠΟΠΑΙΘ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΟΠΑΙΘ, το οποίο κατέθεσε με την υπ. Αριθ. 20η/17-12-2014 Πράξη του συλλόγου διδασκόντων και με τίτλο:
«Φιλία, Διαφορετικότητα, Αποδοχή, Συνεργασία» και με επιμέρους δράσεις:
ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ |
1η ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ: «Διατροφή ? Υγεία ? Πολιτισμός», Τάξεις Α και Β |
2η ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ: «Κυκλοφορώ με ασφάλεια, είμαι ασφαλής και υγιής», Τάξη Γ |
3η ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ: . «Η ζωή σε άλλους τόπους και μια νέα προσέγγιση της γλωσσικής παραγωγής», Τάξη ΣΤ |
4η ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ: «ΣΤΟΠ στο ρατσισμό- σεβασμός στη διαφορετικότητα», Τάξεις Δ, Ε |
5η ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ: «Ο φίλος μου ? ο Αθλητούλης», Τάξεις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ |
6η ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΗ: Θεατρική Παιδεία και Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Τάξεις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ |
Η σχολική μονάδα του 35ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών έχοντας υπόψη:
- 1.Την υπ. Αρ. πρωτ. 376/23-01-2015 απόφαση «Έγκριση σχεδίων δράσης των
Σχολικών Μονάδων Πιλοτικής Εφαρμογής των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας για το σχολικό έτος 2014-15, στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «Πιλοτική εφαρμογή του θεσμού των ΖΕΠ» της Πράξης «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας - Άξονας Προτεραιότητας 2» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, και Θρησκευμάτων
Προέβη στην υλοποίηση του παραπάνω Σχεδίου Δράσης και των υποδράσεων αυτού οι οποίες εφαρμόστηκαν θα λέγαμε στο σχολείο μας σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό κατά το σχολικό έτος 2014-2015.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ |
Στο πλαίσιο της ένταξης των σχολείων στη ΖΕΠ, αναλάβαμε την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο: «Φιλία, Διαφορετικότητα, Αποδοχή, Συνεργασία». Σκοπός μας ήταν μέσα από το Σχέδιο Δράσης η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η προαγωγή της υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των μαθητών/τριών και της σχολικής κοινότητας, μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται στο σύνολο του σχολικού προγράμματος, απευθύνονται σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και οι οποίες θα υλοποιούνται με την ενεργό συμμετοχή μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Όλες οι υποδράσεις δρουν παράλληλα με τα μαθήματα, με την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη σωστή πληροφόρηση, στην προσφορά εμπειριών, στην παροχή γνώσεων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και στην εξέλιξη των μαθητών /τριών σε υγιείς και ενεργούς πολίτες.
Όλες οι επιμέρους δράσεις του προγράμματός μας απέβλεπαν στην επίτευξη των παραπάνω.
Πρώτιστος στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τους/τις μαθητές/τριες να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, να δραστηριοποιήσουν τη φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους, να εμπλουτίσουν την αισθητική τους καλλιέργεια, να δοκιμάσουν τα συναισθήματά τους αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους.
Στόχος που συνάδει με το γενικό σκοπό του προγράμματος των ΖΕΠ που είναι: «?φροντίζει ιδιαίτερα την κοινωνικο-συναισθηματική καθώς και τη γνωστικο-γλωσσική ανάπτυξη των μαθητών, που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των μαθησιακών και αναπτυξιακών σκοπών της εκπαίδευσης».
και εμπίπτει στους πυλώνες του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος βάση των οποίων:
- η υποστήριξη των μαθητών/τριών σε ακαδημαϊκό επίπεδο: επιτυγχάνεται με την ιδιαίτερη έμφαση του προγράμματος στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου και στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου.
- η υποστήριξη στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών: επιδιώκεται με ολοκληρωμένα προγράμματα προσωπικής και δια-προσωπικής ανάπτυξης καθώς και με προγράμματα πολιτιστικών, δια-πολιτισμικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ |
Στις ώρες της φιλαναγνωσίας, της ευέλικτης ζώνης, των εικαστικών, της θεατρικής αγωγής, της Φυσικής Αγωγής, των Τ.Π.Ε., της μουσικής, του ολοήμερου προγράμματος, δράση έλαβαν τόσο οι δασκάλες/οι των τάξεων αλλά και οι δασκάλες/οι συνδιδασκαλίας και του Ολοήμερου προγράμματος. Σε όλες τις επιμέρους δράσεις του προγράμματος ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη των στόχων ήταν η συμβολή των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που εργάστηκαν στο σχολείο μας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
Οι αρχικοί στόχοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα αποτελέσματα της δράσης ήταν θετικά, όπως διαπιστώθηκε από την παιδαγωγική αξιοποίησή της στις τάξεις από τους/τις δασκάλους/ες. Πιο συγκεκριμένα, επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι του σχεδίου δράσης που συνάδουν με τους σκοπούς του πιλοτικού προγράμματος ΖΕΠ:
- 1.Ανάπτυξη προφορικού λόγου και αφηγηματικής ικανότητας
- 2.Καλλιέργεια της αναγνωστικής ικανότητας
- 3.Ανάπτυξη της δεξιότητας της προσεκτικής ακρόασης
2. Παραγωγή γραπτού λόγου
3. Ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων, υπευθυνότητας, πρωτοβουλίας, αυτορρύθμισης
4. Ανάπτυξη του συναισθηματικού τομέα (ικανότητες έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, βελτίωση αυτο-εικόνας)
5. Παροχή ευκαιριών διαφοροποιημένης εκπαίδευσης
6. Ανάπτυξη ικανοτήτων διερεύνησης και κριτικής σκέψης και ενσυναίσθησης-Κατανόηση της θέσης του άλλου
7. Παροχή ευκαιριών διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών
8. Ανάπτυξη φιλαναγνωσίας
9. Αξιοποιήθηκε το «άνοιγμα» στην κοινωνία καθώς αφορά: (α) τη μετάβαση του σχολείου σε χώρους που παρουσιάζουν υψηλό παιδευτικό ενδιαφέρον (β) τη συνεργασία με άτομα και φορείς που μπορούν στο πλαίσιο των δράσεων και πάντα με την παρουσία και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Οι επιμέρους δραστηριότητες βοήθησαν τους/τις μαθητές/τριες να:
- έρθουν σε επαφή με το ποιοτικό παιδικό θέατρο που είναι χώρος υψηλού παιδευτικού χαρακτήρα, και ενισχύθηκαν πολύπλευρα οι στάσεις και ικανότητες μάθησης παρέχοντας στους/στις μαθητές/τριες ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλους/ες.
- Εξοικειώθηκαν με την τέχνη αναπτύσσοντας ταυτόχρονα κριτική και δημιουργική σκέψη, διεύρυναν τη φαντασία τους, καλλιέργησαν με βιωματικό τρόπο τη γλωσσική τους έκφραση και την αφηγηματική τους ικανότητα και ανέπτυξαν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.
- Επιπλέον οι μαθητές/τριες μας εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, κατάφεραν μέσα από δραστηριότητες (όπως κατασκευή αφίσας και κειμένου, προσκλήσεων κ.α.) να αναπτύξουν την επικοινωνιακή και συνεργατική τους ικανότητα, αλλά και να ανακαλύψουν τόσο τον κόσμο γύρω τους όσο και τους εαυτούς τους.
- Εμπλουτίστηκε η ζωή τους με αισθητικές εμπειρίες, συγκίνηση και απόλαυση.
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ |
Η δράση δημοσιεύτηκε μέσω της αφίσας που δημιουργήθηκε με ρητή αναφορά στο όνομα της πράξης και στη συγχρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση- ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο. Η αφίσα, στην οποία τυπώθηκε το λογότυπο του επιχειρησιακού προγράμματος, αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και στις αίθουσες.
Αναλυτικότερα ο απολογισμός των επιμέρους πολιτιστικών ? κοινωνικών - εκπαιδευτικών δράσεων από τους/τις εκπαιδευτικούς των τάξεων οι οποίοι υλοποίησαν τις δράσεις: