Απολογισμός Υποδράσης 2- 2014-15
2η Υποδράση Σχεδίου Δράσης:
Τίτλος: «Κυκλοφορώ με ασφάλεια, είμαι ασφαλής και υγιής»
Τάξη: Γ΄ Μαθητές/τριες: 13
Υπεύθυνη δασκάλα: Χάιδα Γεωργία
Το παρακάτω διδακτικό σενάριο υλοποιήθηκε από την Γ΄ Τάξη του 35οι δημοτικού σχολείου Αθηνών, κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2014-15, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης ΖΕΠ.
Χρονική διάρκεια:
Το παραπάνω σχέδιο διήρκησε 4 μήνες και υλοποιήθηκε στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης. Χρησιμοποιήθηκε και χρόνος των μαθημάτων της γλώσσας και των ΤΠΕ.
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ: Το σενάριο είναι απόλυτα συμβατό με το ΑΠΣ ΚΑΙ ΔΕΠΠΣ της Γ΄ τάξης καθώς εμπλέκονται οι γνωστικές περιοχές/μαθήματα:
ΓΛΩΣΣΑ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΠΕ, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Το σχέδιο δράσης είναι σύμφωνο με τις αρχές της διαθεματικότητας και εμπλέκει τους παρακάτω τομείς: γλώσσα, λογοτεχνία, φιλαναγνωσία, εικαστικά, τέχνες, ποίηση, μουσική, περιβαλλοντική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες, μελέτη, μαθηματικά.
Σκοποί
Ο βασικός σκοπός του σχολείου της προαγωγής υγείας (ψυχικής και σωματικής) και ποιότητας της ζωής των μαθητών/τριών επιτεύχθηκε με το πρόγραμμα της κυκλοφοριακής αγωγής, καθώς οι μαθητές/τριες βιωματικά και διαθεματικά έμαθαν να είναι ασφαλείς γνωρίζοντας τα σήματα του Κ.Ο.Κ. και τι πληροφορίες μας δίνει το καθένα και πως να τα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή.
Οι μαθητές/τριες έμαθαν να παίρνουν τις σωστές προφυλάξεις χρησιμοποιώντας σωστά τον Κ.Ο.Κ. Συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς που κλήθηκαν στο σχολείο, με επισκέψεις στο κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής, παιχνίδια, προβολή βίντεο, δημιουργία μακέτας της περιοχής των Εξαρχείων, δημιουργία Power point με ποιήματα για τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και την έκδοση εντύπου του Κ.Ο.Κ
Ειδικότερα οι στόχοι που επιτεύχθηκαν με το συγκεκριμένο σενάριο ήταν:
Οι μαθητές/τριες:
- ψυχαγωγήθηκαν με την ανάγνωση βιβλίων όπως: της Γαλάτειας Γρηγοριάδου
Σουρέλη «Δρόμο παίρνω? Δρόμο αφήνω», Καλώς τον κύριο Κ.ΟΚ του Υπουργείου Μεταφορών, Περιπέτεια στην Τραυματούπολη Πέγκυ Φούρκα Μέσα Μεταφοράς, Κυκλοφορώ με ασφάλεια, Αγωγή Υγείας, Κυκλοφορώ με τον Μιάου της Ζαφειροπούλου
- έμαθαν για την ιστορία εφευρέσεων μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και να συγκρίνουν την κυκλοφορία από «το τότε στο σήμερα».
- εξασκήθηκαν στην αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών μέσα από μικρές
πηγές (κείμενα).
- Χρησιμοποίησαν το taxpaint για να ζωγραφίσουν τα μέσα μεταφοράς και τα σήματα
- Είδαν βίντεο και άκουσαν παραμύθια.
- Πληροφορήθηκαν για τροχαία ατυχήματα και προβληματίστηκαν όσον αφορά
τους παράγοντες που τα προκάλεσαν.
- Ενημερώθηκαν για το ρόλο του τροχονόμου στη διατήρηση της εύρυθμης
κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών .
- Προβληματίστηκαν ως ενεργοί πολίτες για το πώς οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε στους δρόμους.
- Πρότειναν λύσεις και ανέπτυξαν ικανότητα κριτικής σκέψης και επιχειρηματολογίας
- Έμαθαν τα ρόλο των συστάσεων από τη τροχαία και να στάθηκαν κριτικά απέναντι της
- Έμαθαν να κυκλοφορούν με ασφάλεια με το ποδήλατο τους
- Έμαθαν να συντάσσουν οι ίδιοι ορισμένους κανόνες «οδήγησης» του ποδηλάτου τους
- Ενημερώθηκαν στο «ποια είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά οδηγών και πεζών στο δρόμο.
- Ενεργοποιήθηκαν οι αισθήσεις τους με δημιουργικές δραστηριότητες
- Κινητοποιήθηκαν οι αισθήσεις τους μέσα από ένα παιχνίδι δραματοποίησης ?Παντομίμας.
Άλλοι στόχοι που επιτεύχθηκαν:
- Τεχνολογικός εγγραμματισμός (πληκτρολόγηση_)
- Επαφή με ΤΠΕ
- Καλλιέργησαν την γλωσσική έκφραση στον προφορικό και γραπτό λόγο
- ομαδοσυνεργατική επικοινωνία, και
- διαχείριση προβλημάτων σε πραγματικές συνθήκες
- Χάρηκαν την δημιουργία της συγγραφής, παραγωγής και έκδοσης του δικού τους έντυπου υλικού- και τη δημιουργία μακέτας.
- Εξέφρασαν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε το project και περιέγραψαν την εμπειρία τους .
- Ασκήθηκαν στην παρατήρηση
Υλικοτεχνική Υποδομή
Οι μαθητές/τριες είχαν την δυνατότητα μέσω του διαδραστικού πίνακα που υπάρχει στην αίθουσα, να παρακολουθήσουν βίντεο, τηλεοπτικά σποτ κ.α.
Χρησιμοποίησαν και το εργαστήριο Η/Υ.
Οργάνωση Τάξης
Ο χωρισμός των μαθητών/τριών σε ομάδες έγινε με κριτήρια τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες, το φύλο, τις δυνατότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών ή άλλων μηχανών, ώστε οι ομάδες να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιογενείς και να παράγουν ανάλογο έργο. Οι ομάδες εργάζονταν παράλληλα. Τα μέλη των ομάδων αναλάμβαναν συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ εύρεση πληροφοριών), οι δραστηριότητες κάθε ομάδας τροποποιούνταν ανάλογα με τα καινούργια δεδομένα που προέκυπταν και στις συναντήσεις όλων των ομάδων (στην τάξη) γίνονταν ενημέρωση και ανατροφοδότηση καθώς και η σύνθεση του τελικού προϊόντος.
Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες των 4 παιδιών, (η μια ομάδα είχε 5 μαθητές).
Η σύνθεση των ομάδων ήταν μεικτές (αγόρια- κορίτσια) διαφορετικού γνωστικού και μαθησιακού επιπέδου και κάθε ομάδα όρισε τον αρχηγό του.
Αποτελέσματα του Σχεδίου Δράσης:
Το εκπαιδευτικό σενάριο χαρακτηρίζεται από απλότητα, ξεκάθαρους ρόλους για κάθε μαθητή/τρια, δυνατότητα αλληλεπίδρασης, πρόβλεψη του χρόνου κάθε δραστηριότητας, ενίσχυση του παιδιού για διερεύνηση και δημιουργικότητα, δυνατότητα καλλιέργειας δεξιοτήτων και γενικότερα στάσεων ζωής.
Ρόλοι & ενέργειες του δασκάλου: Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ήταν βοηθητικός ώστε οι μαθητές/τριες να βρουν τις πηγές και τις πληροφορίες για να αποκτήσουν σχέση με το θέμα που μελετούν. Για να το πετύχει πρέπει χρησιμοποίησε σύγχρονες πρακτικές ενθαρρύνοντας και εμψυχώνοντας τα παιδιά να συνεργάζεται ισότιμα και καθοδηγώντας τα διακριτικά.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεργασία με την καθηγήτρια Πληροφορικής η οποία μαζί με τα παιδιά στην ώρα των ΤΠΕ δημιούργησαν το power point.
Αναλυτικότερα στηρίχτηκε στις θεωρίες μάθησης των:
Ομαδοσυνεργατικής: Καθώς τα βασικά χαρακτηριστικά της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας σχετίζονται με την εμπέδωση ενός ιδιαίτερου μαθησιακού κλίματος, στο οποίο σημαντική είναι η ανάπτυξη νέων διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας και η διαμόρφωση κατάλληλου ψυχολογικού κλίματος για την ενεργοποίηση των μελών της ομάδας από εσωτερικά κίνητρα μάθησης. Στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία χρησιμοποιούνται διερευνητικές στρατηγικές για την επεξεργασία του υλικού (Η. Ματσαγγούρας, 1998, 2002).
Διερευνητικής: Ακολουθείται η καθοδηγούμενη διερεύνηση, κατά την οποία οι μαθητές/τριες ακολουθούν συγκεκριμένες υποδείξεις και εμπλέκονται σε διερευνητικές και συνεργατικές δραστηριότητες. Διασταυρώνουν, ανακαλύπτουν, συσχετίζουν, αξιολογούν με άλλες πηγές πληροφόρησης
Βιωματικής - ανακαλυπτικής μάθησης με χρήση ΤΠΕ: Με κατάλληλες προσομοιώσεις (τρισδιάστατες απεικονίσεις και εικονικές αναπαραστάσεις), βιντεοταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα, δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες ένα είδος βιώματος, βλέποντας τα θετικά και αρνητικά του διαδικτύου.
Η μεθοδολογική προσέγγιση: Τα φύλλα εργασίας είναι έτσι μεθοδευμένα, ώστε οι μαθητές/τριες σταδιακά να οδηγηθούν στη βαθύτερη μελέτη και γνώση των θεμάτων που επιλέχθηκαν για το σενάριο.
Παιδαγωγική προσέγγιση :
Βασικές παιδαγωγικές αρχές που διέπουν το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο και τη χρήση λογισμικών είναι ο εποικοδομητισμός και η κοινωνιογνωστική, κοινωνικοπολιτισμική προσέγγιση. Σύμφωνα με τις αρχές του εποικοδομητισμού («κονστρουκτιβισμού» Dewey, Piaget): δημιουργούμε τις συνθήκες αλλά αφήνουμε τους εκπαιδευόμενους να ανακαλύψουν, διαχειριστούν και επεξεργαστούν τις πληροφορίες ώστε να τις μετατρέψουν σε γνώση. Τα άτομα δεν αποτελούν παθητικό δέκτη γνώσης και η πραγματικότητα «κατασκευάζεται» κοινωνικά για αυτά ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινωνικών/πολιτιστικών, πολιτικών, οικονομικών παραγόντων και του φυσικού περιβάλλοντος (Παρασκευόπουλος, Κορφιάτης, 2003). Τοποθετούμε τη γνώση σε πολλαπλά πλαίσια προετοιμάζοντας για τη μεταφορά σε νέα πλαίσια, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε η ίδια πληροφορία να εξετάζεται από πολλές προοπτικές. Ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευόμενους να συνεργαστούν στην οικοδόμηση της γνώσης. Οι εκπαιδευόμενοι «δομούν» τη νέα γνώση μέσα από διερευνητικές δραστηριότητες, αναπτύσσουν γνωστικές στρατηγικές (σύνδεση της νέας γνώσης με τις προϋπάρχουσες) «μαθαίνοντας πώς να μαθαίνουν». Μία από τις προϋποθέσεις παρέμβασης και επίλυσης προβλημάτων είναι η καλλιέργεια της δεξιότητας να εφαρμόζεται η νέα γνώση σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Έμφαση στην κοινωνική αλληλεπίδραση για τον μετασχηματισμό των πληροφοριών σε γνώση.
Φάση δραστηριοτήτων εισαγωγής και προετοιμασίας, Φάση δραστηριοτήτων υλοποίησης και Φάση δραστηριοτήτων ολοκλήρωσης, συμπερασμάτων και αναστοχασμού
- Εισαγωγή , προετοιμασία
- Συναίνεση και συμφωνία ομάδας για δράση.
- Παρουσίαση υλικών
Η παροχή και η δημιουργία νέου απαραίτητου υλικού για την υλοποίηση του σχεδίου εργασίας από τα παιδιά. (βαλιτσάκι RENO-υλικό έντυπο για κυκλοφοριακή αγωγή, από το γραφείο Αγωγή υγείας. Δανεισμός υλικού σημάτων από το Δήμο Αθηναίων.
- Η διαμόρφωση κατάλληλου χώρου στην αίθουσα, ώστε να
πραγματοποιούνται όλες οι απαιτούμενες δραστηριότητες, για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.
Το υλικό που έχει επιλεχθεί είναι κατάλληλο, ώστε τα παιδιά απολαμβάνοντας και διασκεδάζοντας, να παίζουν, να συνομιλούν, να σκέφτονται.
Κάθε φορά που σχεδιάζαμε μια δραστηριότητα είχαμε υπόψη μας τα εξής στοιχεία:
-Την ανάλυση του περιεχομένου
-Τη μεθοδολογία
-Την προετοιμασία των υλικών
-Τις ατομικές και ομαδικές προϋποθέσεις.
-Την πορεία της απασχόλησης
-Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
? Σύναψη συμβολαίου συνεργασίας.
Οργανωμένες δραστηριότητες:
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων λάβαμε υπόψη τα εξής:
1. Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων να δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει την αυτονομία και να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του.
2. Να υποστηρίξει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή του.
3. Να μπορέσει να το καλλιεργήσει καλλιτεχνικά και συναισθηματικά .
4. Να αναπτύξει τις νοητικές του ικανότητες και να του δώσει εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τα σήματα κυκλοφοριακής αγωγής.
5. Να αναπτύξει τη λογικομαθηματική σκέψη.
6. Να αναπτύξει τον προφορικό και γραπτό λόγο.
7. Να το ψυχαγωγήσει .
8. Να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και δυναμική προσωπικότητα και να προφυλάσσει τον εαυτό του από τους κινδύνους τόσο πεζός όσο και ως συνοδηγός.
Υλοποίηση οργανωμένων δραστηριοτήτων
Δράση 1: Αφόρμηση: ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη «Δρόμο παίρνω? Δρόμο αφήνω», συζήτηση.
Δράση 2: Δημιουργία καταστάσεων προβληματισμού ?Ανάγνωση βιβλίου για τον Κ.Ο.Κ.
Ο ρόλος των εικονογραφημένων ιστοριών στον κοινωνικό προβληματισμό των παιδιών και της σύνθεσης της δικής τους ιστορίας συντελεί:
1. Στη μαθησιακή διαδικασία των παιδιών.
2. Στην καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας τους.
3. Στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας και αφύπνισης του ενδιαφέροντος
4.Στην ενεργοποίηση της σκέψης τους.
5. Στη συμβολή και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων. (Οι εικόνες έχουν σαν στόχο να προβληματίσουν τα παιδιά και να τους κινήσουν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα) .
Δράση 3: Παιδί και περιβάλλον - Γνωριμία με τα σήματα του Κ.Ο.Κ
Παίζουμε το παραδοσιακό παιχνίδι « Ένα αυτοκινητάκι τρέχει ?τρέχει και πού θα σταματήσει;» σε παραλλαγή.
Σκοπός αυτού του παιχνιδιού ήταν τα παιδιά να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την γλώσσα (προφορικός λόγος, αναδυόμενος γραμματισμός) και να καλλιεργήσουν τη λεπτή κινητικότητα. Επίσης αποτέλεσε το παραδοσιακό αυτό παιχνίδι την αφορμή να συνδυάσουμε το θέμα μας με το μάθημα της Γεωγραφίας.
Έτσι τα παιδιά κλήθηκαν:
-Να μελετήσουν το χάρτη της Ελλάδας και να κατανοήσουν την αναγκαιότητά του.
-Να ακολουθήσουν στο χάρτη μια διαδρομή συνδέοντας την πόλη που ζουν με την αντίστοιχη πόλη στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν.
-Να κατανοήσουν το λόγο μετακίνησης των ανθρώπων και την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας .
Τα μέσα μεταφοράς
Δράση 4: Επίσκεψη στο χώρο μας για βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, από τον Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας, ΙΟΑΣ, Επίσκεψη και συζήτηση υπευθύνων από σχολή οδηγών. Συζήτηση με υπεύθυνους από την τροχαία Αθηνών. Επίσκεψη στο Μουσείο Αυτοκινήτου κ. Πάνου Μυλωνά.
Δραματοποίηση, Δημιουργία θεατρικού «Ο δικός μας κύριος Κ.Ο.Κ.»
Θεατρικό: Ο δικός μας Κ.Ο.Κ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ
Α΄ ΣΚΗΝΗ:
(Ένα αυτοκινητάκι παραλίγο να χτυπήσει τους αφηγητές. Ο τροχονόμος ζητά την άδειά τους και στη συνέχεια τους συμβουλεύει. Ακούγεται σύνθημα για την ταχύτητα και υψώνεται ανάλογο πανό. Προχωρούν χωρίς τη ζώνη ασφαλείας,· τους σταματά πάλι ο τροχονόμος και τους συμβουλεύει.)
- Μόλις πάρεις το τιμόνι,
βάλε ζώνη ασφαλείας
ο καλός ο φύλακάς σου
με σιγουριά σε ζώνει.
ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΜΕ
- Μια ζωή την έχομε κι? αν δεν την γλεντήσουμε,
τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντήσουμε,
τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντήσουμε.
Μες τον ψεύτικο ντουνιά, παίξτε μου διπλοπενιά,
παίξτε μου διπλοπενιά και ο μήνας έχει εννιά,
και ο μήνας έ -χει εννιά.
- Πόσο ζει ο άνθρωπος κοίτα παρα-τη-ρησε,
μέχρι τα σαράντα του κι? ύστερα μπα-τι-ρησε,
μέχρι τα σαράντα του κι? ύστερα μπα-τι-ρησε.
- Την ζωή σου γλέντησε πριν έρθουν γε-ρά-ματα,
και σου λέ-νε άδικα μάθε γέρο γράμματα,
και σου λένε ά-δικα μάθε γέρο γράμματα.
- Στου διαβόλου τα? γραψα ό-λα το κα-τά-στιχο,
και γλεντώ τα νιάτα μου πριν με πιάσει λάστιχο,
και γλεντώ τα νιάτα μου πριν με πιάσει λάστιχο.
(Ετοιμάζεται η δεύτερη σκηνή. Στο τραπεζάκι υπάρχει κρασί. Έρχονται με το αυτοκινητάκι δυο παιδιά, κατεβαίνουν και κάθονται να πιουν. Άλλοι δυο φίλοι τους έρχονται με άλλο αυτοκίνητο και τους καλούν να καθίσουν μαζί τους να διασκεδάσουν.)
Β΄ ΣΚΗΝΗ:
- Κάτσε να πιούμε, φίλε μου,
για να χαρεί η καρδιά μας
κι όταν διασκεδάσουμε
πάμε και στη δουλειά μας.
- Μπα, δεν ακούς μου φαίνεται,
τι λέει η αστυνομία,
ούτε και δίνεις προσοχή
στα βραδινά δελτία!
ΠΕΖΑ:
Τι;;; Έγινε κάτι
και δεν πήρα χαμπάρι;
- Είμαστε τρίτοι, φίλε μου,
σε όλη την Ευρώπη,
τρίτοι στα δυστυχήματα?..
Όχι, Θεέ μου, όχι!
- Γι? αυτό σου λέω, πρόσεχε
όταν θα βγεις στο δρόμο,
μην πίνεις στα ταξίδια σου
και ?. άκουσε το νόμο!
- Σαν να ?χεις δίκιο, φίλε μου,
το σκέφτομαι καλά,
θ? αφήσω το κρασί εδώ
και δε θα πιω ξανά!
- Έτσι, με καθαρό μυαλό,
δίχως ζαλάδες πια,
θ? ανέβω στ? αυτοκίνητο
να πάω στη δουλειά!.)
Ε?. φίλε?..πρόσεχε!!
Άκουσε τι λέει η αστυνομία
στο κινητό να μη μιλάς, ποτέ παρανομία!
Βρήκες κόκκινο στα φώτα;
Στάσου και μην προχωράς
κι όταν πράσινο ανάψει,
τότε δρόμο να τραβάς?
Γ΄ ΣΚΗΝΗ:
(Το αυτοκινητάκι προχωρά προς τη διάβαση πεζών)
Ω, μην τρέχεις, μη!!
Στη διάβαση πεζών
είναι ένα μικρό παιδί!.....
Αχ, Θεέ μου, τρομερό!!
(Το αυτοκίνητο χτυπά το παιδί, ακούγεται νοσοκομειακό, αστυνομία. Περιποιούνται το παιδί, το σηκώνουν. Μαζεύονται μπροστά από τους θεατές και κλείνουν το σκετσάκι με? συμβουλές προς τους γονείς.)
Στο δρόμο που πηγαίνουμε
όλοι να το σκεφτούμε,
πάντοτε να προσέχουμε,
αν θέλουμε να ζούμε.
Κι εσύ, μπαμπά μου, πρόσεχε
και μάτια δεκατρία,
έχεις εμένα, μην ξεχνάς,
ποτέ παρανομία!!
Και συ, μαμά μου, πρόσεχε,
καλή μου σοφερίνα,
και μη μιλάς στο κινητό
ποτέ παρανομία!!
Γιατί, σκεφτείτε το καλά
και βάλτε το στο νου:
« Είν? η ζωή μας ακριβή
και δώρο του Θεού».
ΜΟΥΣΙΚΗ -ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Ε?ε?ποτέ σας να μην τρέχετε
με τ? αυτοκίνητό σας (δυο φορές)
Ε?ε? γιατί τότε ανοίγετε
το λάκκο τον δικό σας (δυο φορές)..
Ε?ε? φίλοι μου να μη τρέχετε
πάνω στο μηχανάκι (δυο φορές)
Ε?ε? γιατί η ζωή σας κρέμμεται
από μικρό κλωστάκι (δυο φορές)..
Ε?ε?σαν βλέπετε το κόκκινο
πρέπει να σταματάτε (δυο φορές)
Ε?ε? και μόνο με το πράσινο
πρέπει να ξεκινάτε (δυο φορές)..
Ε?ε? όπως μας είπαν κι οι μικροί
όλοι να το σκεφτούμε (δυο φορές)
Ε?ε?πάντοτε να προσέχομε,
αν θέλουμε να ζούμε (δυο φορές)
ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΧΟΡΟΣ:
ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΟΥ, Η ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑ
Δράση 5: Παιδί και περιβάλλον: επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής jumicar στη N. Μάκρη με τρίωρο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε πραγματικές συνθήκες.
Δραστηριότητα 6: Μια βόλτα στην πόλη που ζούμε: Περπατώντας στους δρόμους της γειτονιάς. Μαθαίνω να προσέχω τις διαβάσεις και τα σήματα του ΚΟΚ.
Στόχος:
1. Να ενισχύσουμε την έμφυτη περιέργεια για τον κόσμο που τα περιβάλλει
2.Να ενισχυθεί η ενεργητική μάθηση μέσα από την παρατήρηση και εφαρμογή των σημάτων Κ.Ο.Κ
3.Να αναπτυχθεί ο προφορικός λόγος ρωτώντας και απαντώντας
4. Να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν, να κοινωνικοποιηθούν
Δράση 7: Παιδί, δημιουργία και έκφραση. Αξιολόγηση
Δημιουργία power point
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Κατασκευή μακέτας με τα σήματα οδικής ασφάλειας.
(Σημαντική ήταν η συμβολή γονέων αρχιτεκτόνων μαθητή της τάξης οι οποίοι δημιούργησαν το χάρτη των Εξαρχείων, τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η μακέτα)
Έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες για τον Κ.Ο.Κ και τα μέσα μεταφοράς.
Οι μαθητές δημιούργησαν και ένα διαφορετικό Κ.Ο.Κ με τα δικά τους σήματα .
Η δημιουργία εντύπου-φυλλάδιο, «ΚΥΡΙΕ Κ.Ο.Κ?ΣΕ ΑΓΑΠΩ»
Απονομή διπλώματος
ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
- 1.Διαγωνισμός επιτραπέζιου παιχνιδιού «περιπέτεια στην τραυματούπολη»
- 2.Συμπλήρωση φυλλαδίων με ερωτήσεις για Κ.Ο.Κ.
- 3.Χρωματίζω τα σήματα του Κ.Ο.Κ
Φάση ολοκλήρωσης- Αξιολόγηση δράσης
- Παρουσίαση του προγράμματος στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους.
- Απολογισμός δράσης και λειτουργία της ομάδας. Τα παιδιά καταγράφουν σε προσωπικές τους καρτέλες αυτά που πιστεύουν πως έκαναν καλά και τον τρόπο με τον οποίο βοήθησαν την ομάδα τους
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ
Προβολή βίντεο: «Ο μικρός Νικόλας κυκλοφορεί», «Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας», «Ασφαλώς κυκλοφορώ», «ars» «Μπάρμπας και η πυροσβεστική»
Βιβλιογραφικές αναφορές:
Εκδόσεις ψυχογιός:
Α. Δρόμο παίρνω.. δρόμο αφήνω
Β. Περιπέτεια στην τραυματούπολη: Φούρκα
Γ. Υπουργείο Μεταφορών «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ.»
Δ. Γραφείο Αγωγή Υγείας: «Κυκλοφοριακή Αγωγή»
Ε. Μέσα Μεταφοράς: εκδόσεις Πατάκη
ΣΤ. Κυκλοφορώ με ασφάλεια.: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Ζ. ΧΡΗΣΗ H/Υ
Παράλληλα συμμετείχαμε στις δράσεις:
- ?Βιβλία σε ρόδες
- ?Συμμετοχή σε βιβλιοπαρουσίαση του παραμυθιού «Μέλση η βασίλισσα
του κεριού και του μελιού» της Άννη Θεοχάρη και σε βιωματικά εργαστήρια παντομίμας- δραματοποίησης του παραμυθιού, συζήτηση, συνέντευξη από τη συγγραφέα, δωρεάν στο Aegean College, Πανεπιστημίου 17.
Πήραμε συνέντευξη από τη συγγραφέα του παραμυθιού «ΜΕΛΣΗ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ» ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΝΝΗ
1 . Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε βιβλία ?
- Από 12- 13 χρονών έγραφα ποιήματα. Μου άρεσε αυτό που έκανα και ξεκίνησα να γράφω και ιστορίες.
2. Πόσα βιβλία έχετε γράψει?
Έχω γράψει 4 βιβλία.
- Που πάει ένα μπαλόνι όταν φεύγει από το χέρι σας.
- Ένας ξεχωριστός φίλος, σιτάρι.
3. Ποιο ήταν το ερέθισμα για να γράψετε το πρώτο βιβλίο?
- Δούλευα σε ένα σπίτι και φύλαγα ένα παιδάκι. Του διάβαζα πολλά παραμύθια
και φτιάχναμε μαζί πολλές ιστορίες. Μια μέρα στην Κέρκυρα άκουσα ένα παιδί
να λέει στον μπαμπά του που πάει ένα μπαλόνι όταν φεύγει από το χέρι .Αυτό ήταν η αφορμή για το πρώτο μου βιβλίο.
4. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να τελειώσει το βιβλίο Μέλση η Βασίλισσα?
- Περισσότερο χρόνο χρειάστηκα για την έρευνα που έκανα για το μέλι.
Το βιβλίο το έγραψα σε μια εβδομάδα.
5.Εσείς τρώτε μέλι ή ζάχαρη?
.- Εγώ τρώω ζάχαρη αλλά θα προσπαθήσω να τρώω μέλι.
6. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο?
- Που πάει ένα μπαλόνι όταν φεύγει από το χέρι σας.
7. Το επάγγελμα σας είναι μόνο συγγραφέας?
- Όχι. Είναι ηθοποιός ,μουσικός και κάνω θεατρικό παιχνίδι.
8. Την εικονογράφο πώς την επιλέξατε?
- Την εικονογράφο την επιλέγουν οι εκδότες των βιβλίων.
9. Έχετε σκεφτεί το θέμα του επόμενου βιβλίου?
- Ναι μιλάει για ένα κλόουν που έχει χάσει την μύτη του και ψάχνει να την βρει.
10. Έχετε γράψει βιβλία μόνο για παιδιά ή και για μεγάλους.?
- Μόνο για παιδιά.
- ?Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο παιδικό μουσείο «Όλοι μαζί στο τραπέζι»
Ποια ήταν η πρώτη συνοικία στην Αθήνα; Τι ιστορίες θα μπορούσε να μας πει ένα αντικείμενο του Μουσείου;
Στα εκθέματα: «Κουζίνα, θεματική ενότητα: ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» -«Σοφίτα»
Τα παιδιά ανακαλύπτουν με τη βοήθεια μίας προσωπικής μαρτυρίας, μίας παλαιάς ιστορίας και ενός μύθου την ιστορία της Αθήνας και των κατοίκων της. Εξοικειώνονται με τη ζωή στα παλιά χρόνια και μαγειρεύουν τα δικά τους μπισκότα στην Κουζίνα του Παιδικού Μουσείου!
- ?Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Επιγραφικό μουσείο με τίτλο «Οι πέτρες
μιλούν για την ιστορία της γραφής», δωρεάν
- ?Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» από την τροχαία Αθηνών
- ?Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών στο οποίο συμμετέχουν και οι γονείς των μαθητών (Υλικό στην παραπάνω δράση)
- ?Μαζί για το παιδί
- ?Βιωματική εκεχειρία
- ?Ημέρα κατά της παχυσαρκίας
- ?Χριστουγεννιάτικο παζάρι φιλανθρωπικού σκοπού
- ?Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν
- ?Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Φαίδων ο ξεχωριστός μου
αδερφός», παιδική σκηνή θέατρο Μπρόντγουαιη
- ?Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Η Τζέλα, Λέλα Κόρνας και ο Κλεομένης» θέατρο Πορεία
- ?Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Το χαμαλάκι», στο θέατρο Βεάκη
- ?Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΟΑΚΑ
- ?Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο της Ακρόπολης
- ?Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- ?Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Ν. Μάκρη
? ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Υλικό τεκμηρίωσης της δράσης σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο πήραν οι μαθητές/τριες και Έντυπο με κείμενα και ζωγραφιές των παιδιών