Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του 35ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών
Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του 35ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών
Εισαγωγή
Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος της Αυτοαξιολόγησης Εκπαιδευτικού έργου και μετά το πέρας των διαδικασιών τον Ιούνιο του 2014 που αφορούν στη συστηματική διερεύνηση των Δεικτών εκείνων που στο σύνολό τους δίνουν την εικόνα μιας σχολικής μονάδας και μετά από τη συστηματική διερεύνηση του δείκτη «Συντονισμός της σχολικής ζωής» αναδείχτηκαν ζητήματα όπως: Ελάχιστες απουσίες από τις εκδηλώσεις των εθνικών επετείων όπου ορισμένα παιδιά (με ευθύνη των γονέων τους) δεν προσέρχονται, καθώς και ελλιπής συνεργασία (δεν προσέρχονται για ενημέρωση) κάποιων γονέων με τους δασκάλους των τάξεων. Παρατηρήθηκαν επίσης από ελάχιστους εκπαιδευτικούς και γονείς παρεξηγήσεις και σύγχυση ρόλων και αθέμιτες παρεμβάσεις, ενώ από τους μαθητές κάποιες ασήμαντες φθορές κυρίως σε θρανία κ.α.
Ο κατάλληλος συντονισμός της σχολικής ζωής θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε πολλά από τα παραπάνω ζητήματα. Για το σκοπό αυτό τα μέλη της σχολικής κοινότητας συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου αρχών στα πλαίσια των Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων του ΥΠΑΙΘ. Αυτό το πλαίσιο αρχών αντλεί την ισχύ του και την αποτελεσματικότητά του από την αποδοχή και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της σχολικής κοινότητα και αποτυπώνεται τελικά σε ένα σύνολο ρυθμιστικών κανόνων με τη μορφή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου. Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην καταγραφή ενός συνόλου ρυθμιστικών κανόνων με τη μορφή Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου.
Φιλοσοφία του σχολείου
Για την ομαλή και άρτια λειτουργία του σχολείου είναι απαραίτητο να συνεργάζονται αρμονικά, σοβαρά και υπεύθυνα τρεις παράγοντες: το Σχολείο, οι Γονείς και οι Μαθητές/τριες.
Αποστολή ? Όραμα Σχολείου
Η συνειδητοποίηση και η ανάπτυξη από όλους τους μαθητές κάθε πλευράς των δυνατοτήτων τους: ψυχοσωματικών, διανοητικών, κοινωνικών έτσι ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες του 21ου αιώνα. Η ανάπτυξη της μοναδικότητας του κάθε μαθητή γίνεται μέσα από την καλλιέργεια της αίσθησης του «ανήκειν», τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη σε ένα κοινό σύστημα αξιών.
Α. Λειτουργία του Σχολείου
1. Εγγραφές: Η εγγραφή των μαθητών/τριών γίνεται από τους γονείς από τις 15η έως την 21η Ιουνίου. Για την εγγραφή απαιτούνται τα δικαιολογητικά που ορίζει το ΥΠΑΙΘ και αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου εγκαίρως και μοιράζονται στους γονείς που τα ζητούν για διευκόλυνσή τους.
2. Διδακτικό ωράριο
Α. ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ- ΤΡΙΜΗΝΑ ? ΩΡΑΡΙΟ
Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια των μαθημάτων και τα διαλείμματα καθορίζονται από σχετική απόφαση του ΥΠΑΙΘ και ανακοινώνεται στους γονείς και τα παιδιά με την έναρξη του διδακτικού έτους.
Οι σχολικές εργασίες για του εκπαιδευτικούς αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου και λήγουν την 21η Ιουνίου. Για τους μαθητές το σχολείο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.
Το σχολικό έτος διακρίνεται, για σκοπούς κατανομής της διδασκόμενης ύλης και αξιολόγησης των μαθητών, σε τρία τρίμηνα:
Α' Τρίμηνο: 11 Σεπτεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου
Β' Τρίμηνο: 11 Δεκεμβρίου ? 10 Μαρτίου
Γ Τρίμηνο: 11 Μαρτίου ? 15 Ιουνίου (λήξη μαθημάτων)
Β. ΔΙΑΚΟΠΕΣ ? ΑΡΓΙΕΣ ? ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- 3 Οκτωβρίου (ημέρα γιορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου: Διονυσίου του Αρεοπαγίτου)
- 28η Οκτωβρίου (Εθνική εορτή)
- 17η Νοεμβρίου (ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο
του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας)
- 24η Δεκεμβρίου - και 7η Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων)
- 30η Ιανουαρίου (γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα
αυτή γίνεται εκκλησιασμός)
- Καθαρά Δευτέρα
- 25h Μαρτίου(εθνική γιορτή)
- Μεγάλη Δευτέρα ? Παρασκευή Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)
- 1η Μαΐου
- Αγίου Πνεύματος
3. Ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:
Το σχολείο μας εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα που ισχύει για τα Δημοτικά σχολεία ΖΕΠ όπως αυτό ορίζεται από σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ. Διαμορφώνεται από το Σύλλογο Διδασκόντων με βάση αυτές τις αποφάσεις και μοιράζεται στα παιδιά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του σχολείου.
Β. Σχολική και Κοινωνική ζωή
1. Η φοίτηση των μαθητών/τριών
Το σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης κι οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής, για μια σωστή και αποδοτική ζωή, τα προετοιμάζει και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Για το λόγο αυτό η συμμετοχή των μαθητών/τριών οφείλει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών/τριών και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει το σχολικό έργο όσο και την πρόοδό τους.
- Η φοίτηση των μαθητών/τριών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι
καθήκον και υποχρέωσή τους.
- Οι μαθητές/τριες σέβονται και τηρούν το ωράριο του καθημερινού
προγράμματος και ιδιαίτερα την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.α.) Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες, να είναι αυστηρά συνεπείς ως προς την ώρα άφιξης και αναχώρησης των παιδιών τους γιατί οι πόρτες του σχολείου θα κλείνουν αμέσως μετά την πρωινή προσευχή.
- Οι απουσίες από τα μαθήματα καταγράφονται και θεωρούνται
δικαιολογημένες μόνο εάν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.α.) με γραπτή βεβαίωση του γονέα ή κηδεμόνα.
- Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού λόγω ασθένειας για διάστημα
μεγαλύτερο των τριών (3) ημερών, απαιτείται ενημέρωση του/της εκπαιδευτικού της τάξης και ιατρική βεβαίωση με την επάνοδο του παιδιού στο σχολείο, στην οποία πρέπει να αναφέρεται η ασθένεια και να τονίζεται η δυνατότητα του παιδιού να παρακολουθεί μαθήματα χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.
- Για συνεχόμενες απουσίες πάνω από έξι (6) μέρες χωρίς σοβαρό λόγο η
διευθύντρια ειδοποιεί τη/ο Διευθύντρια/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και παραθέτει λεπτομέρειες για τυχόν παραβάσεις των προνοιών του νόμου σχετικά με την υποχρεωτική εκπαίδευση.
- Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να πάρει το
παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως ? την ίδια ημέρα ? το/τη δάσκαλο/α της τάξης και τη διευθύντρια του σχολείου προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση.
- Για τη συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς καιτις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας για τους/τις μαθητές/τριες των Α΄, και Δ΄ τάξεων σύμφωνα με τις διατάξεις της Εκπαιδευτικής Νομοθεσίας.
- Για να απαλλαγεί ένας μαθητής από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής για
λόγους υγείας, πρέπει ο γονέας του να υποβάλει αίτηση απαλλαγής με σχετική ιατρική βεβαίωση στο σχολείο. Για περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, η υποβολή των δικαιολογητικών πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις διατάξεις της Εκπαιδευτικής Νομοθεσίας.
2. Άφιξη στο σχολείο
Απαραίτητος κανονισμός είναι η αυστηρή τήρηση της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης των παιδιών.
- Η άφιξη των μαθητών/τριών το πρωί γίνεται από τις 8.00- 8.10 από τηνείσοδο του σχολείου (Κωλέττη 34).
- Η έγκαιρη προσέλευση βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Σε περίπτωση που κάποιος/α μαθητής/τρια καθυστερήσει δικαιολογημένα, έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος/η από τον κηδεμόνα του/της κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου.
- Οι ενήλικες συνοδεύουν τους/τις μαθητές/τριες μέχρι την πόρτα του σχολείου και αποχωρούν αφού βεβαιωθούν ότι εισήλθαν στο προαύλιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εισέλθουν και να παραμείνουν στο σχολείο. Εξαίρεση μπορεί να γίνει σε μέρες σφοδρής κακοκαιρίας, ή απεργίας κατά τις οποίες υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί το σχολικό ωράριο και οι μαθητές/τριες να αποχωρήσουν νωρίτερα από το κανονικό. Οι συνεργασίες με τους/τις εκπαιδευτικούς γίνεται σε προκαθορισμένες μέρες και ώρες που θα σας ανακοινωθούν από τους ιδίους.
3. Προσευχή ?Εκκλησιασμός
Αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές/τριες έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης όσο αυτή διαρκεί τηρώντας απόλυτη ησυχία σεβόμενοι τους/τις δασκάλους/ες και τους/τις συμμαθητές/τριές τους που προσεύχονται.
Μη ορθόδοξοι- αλλόθρησκοι μαθητές/τριες δε συμμετέχουν στον εκκλησιασμό εφόσον οι γονείς τους το ζητήσουν με γραπτή δήλωση.
Για να γίνει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται κοινή δήλωση και των δύο γονέων ή εκείνου που έχει την επιμέλεια στην περίπτωση των διαζευγμένων γονέων.
Οι προαναφερόμενοι μαθητές/τριες συμμετέχουν στον εορτασμό των εθνικών επετείων και στις άλλες εκδηλώσεις του σχολείου.
4. Αποχώρηση από το σχολείο
- Οι μαθητές/τριες δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των\μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί ο/η δάσκαλος/α της τάξης και η διευθύντρια του σχολείου.
- Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς ? κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.
- Οι μαθητές/τριες που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι/ες, εάν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.
- Η αποχώρηση των μαθητών/τριών από το σχολείο γίνεται πάντα από την είσοδο που βρίσκεται στην οδό Κωλέττη κατά τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:
- 14.00-14.05 οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων με τη λήξη του υποχρεωτικού πρωινού προγράμματος και οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στο Ολοήμερο πρόγραμμα.
- 15.30- 15.40 μαθητές/τριες ολοήμερου*
- 16.15-16.20 μαθητές/τριες ολοήμερου*
- *Οι μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα αποχωρούν σύμφωνα με τη δηλωθείσα ώρα αποχώρησης όπως αναγράφεται στη σχετική δήλωση του γονέα/κηδεμόνα τους και η οποία ισχύει καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να μη διαταράσσεται, η σύνθεση των Ολοήμερων Τμημάτων και κατ΄ επέκταση η ομαλή λειτουργία του Ολοήμερου προγράμματος. Όλες τις άλλες ώρες η είσοδος του σχολείου παραμένει κλειδωμένη.
- Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους/τις μαθητές/τριες κατά την αποχώρησή
τους, τους περιμένουν έξω από την είσοδο του σχολείου και πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/τριών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΖΕΠ |
ΩΡΕΣ |
ΔΙΑΡΚΕΙΑ |
|
Πρωινή υποχρεωτική ζώνη |
||
08.00 ? 08.10 |
10΄ |
Υποδοχή μαθητών |
08.10 ? 09:40 |
90΄ |
1η διδακτική περίοδος |
09:40 ? 10:00 |
20΄ |
διάλειμμα |
10:00 ? 11:30 |
90΄ |
2η διδακτική περίοδος |
11:30? 11:45 |
15΄ |
διάλειμμα |
11:45 ? 12:25 |
40΄ |
5η διδακτική ώρα |
12:25 ? 12:35 |
10΄ |
διάλειμμα |
12.35? 13:15 |
40΄ |
6η διδακτική ώρα |
13:15? 13:25 |
10΄ |
διάλειμμα |
13:25 -14:00 |
35΄ |
7η διδακτική ώρα (Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος) |
14:00 ? 14:05 |
5΄ |
Διάλειμμα ? Αποχώρηση μαθητών του υποχρεωτικού προγράμματος |
Απογευματινή προαιρετική ζώνη |
||
14:05 ? 14:40 |
35΄ |
8η ώρα φαγητό- χαλάρωση |
14:40 ? 14:50 |
10΄ |
διάλειμμα |
14:50 ? 15:30 |
40΄ |
9η διδακτική ώρα |
15:30 ? 15:40 |
10΄ |
Διάλειμμα |
15:40 ? 16:15 |
35΄ |
10η διδακτική ώρα |
16:15 ? 16:25 |
10΄ |
Αποχώρηση μαθητών του προαιρετικού προγράμματος |
5. Διδακτικές Επισκέψεις- Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Το σχολείο οργανώνει μια σειρά ξεχωριστών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός του σχολείου που στόχο έχουν τη σύνδεση Σχολικής και Κοινωνικής ζωής. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά δοκιμάζουν και εμπλουτίζουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις, τις συνδέουν με την καθημερινή ζωή, αποκτούν δεξιότητες ζωής, ευαισθητοποιούνται σε διάφορα κοινωνικά θέματα, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και κάνουν πράξη όσα μαθαίνουν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας φροντίζοντας, λόγω έλλειψης κυλικείου, να ακολουθούν τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Για το λόγο αυτό το σχολείο επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των γονέων και τη συμμετοχή όλων των μαθητών στις επετειακές, μορφωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις που οργανώνει το σχολείο.
Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση του σχολικού έργου και υπηρετούν διδακτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς του αναλυτικού προγράμματος, γι αυτό οι μαθητές/τριες απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Η συμπεριφορά τους δε και οι υποχρεώσεις τους είναι ανάλογη κατά τη διάρκειά τους, όπως και στο σχολικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση σχολικής γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται ανάλογα και οι γονείς ενημερώνονται από τις σχετικές ανακοινώσεις. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στις επισκέψεις απαιτείται υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τους γονείς και κηδεμόνες η οποία επιστρέφεται στο σχολείο τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης έτσι ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο ακύρωσης αυτής σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν στην επίσκεψη τα 3/4 των μαθητών/τριών της τάξης.
Οι μαθητές/τριες που δεν παίρνουν μέρος στις εξόδους του σχολείου, παραμένουν στην οικία τους.
6. Ενδυμασία ?Εμφάνιση ?Ατομική υγιεινή
Η ατομική καθαριότητα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Αυτή είναι δείγμα πολιτισμού και κάνει το άτομο ευπαρουσίαστο. Ιδιαίτερη προσοχή και τακτικός έλεγχος των μαλλιών για ψείρες είναι αναγκαία και δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος από το παράσιτο αυτό.
Συνιστούμε η καθημερινή εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών να είναι απλή και κυρίως άνετη για να επιτρέπει τη χωρίς εμπόδια κίνηση των παιδιών στους χώρους του σχολείου και τη συμμετοχή στο παιχνίδι και τη γυμναστική.
7. Σχολικοί χώροι
Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Η αγάπη και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, τα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου και την περιουσία των άλλων αποτελούν βασικές υποχρεώσεις των μαθητών. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε όλοι μαζί να διατηρούμε τους χώρους καθαρούς, δε γράφουμε στα θρανία και τους τοίχους, και δεν προκαλούμε φθορές στα έπιπλα και το εποπτικό υλικό. Κάθε ένας από μας είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε φθορά προκαλέσει.
ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ (Πληροφορικής, βιβλιοθήκη, χορού/θεατρικής αγωγής, σίτισης?.)
Ο/Η μαθητής/τρια:
- Χρησιμοποιεί όργανα ή σκεύη ή εργαλεία μόνο με την άδεια και την επίβλεψη του δασκάλου.
- Αποφεύγει επαφή με ηλεκτρικά σημεία (ρευματοδότες κ.α.).
- Αναφέρει ενδεχόμενες ζημιές στον υπεύθυνο δάσκαλο.
- Καθαρίζει τη θέση του στην αίθουσα, προτού φύγει.
Με τον ίδιο τρόπο οι μαθητές φροντίζουν για την τάξη και την καλαισθησία των σχολικών αιθουσών, γιατί είναι ο ιδιαίτερος χώρος τους, όπου παραμένουν και εργάζονται πολλές ώρες.
Δεν φέρνουμε στο σχολικό χώρο έντυπα, περιοδικά και κάθε είδους υλικό που δεν έχει σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Αποφεύγουμε επίσης να φέρνουμε στο σχολείο είδη αξίας, περιττά χρήματα, συσκευές αναπαραγωγής ήχου ή/ και εικόνας, κινητά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, επικίνδυνα αντικείμενα και αντικείμενα που η χρήση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τη δική μας και των συμμαθητών μας. Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη σχετική νομοθεσία δεν επιτρέπεται για τους μαθητές.
Οι εφημερεύοντες φροντίζουν να διατηρούνται καθαροί για λόγους υγιεινής όλοι οι βοηθητικοί χώροι του σχολείου, διάδρομοι, τουαλέτες κ.λ.π. Οι μαθητές σέβονται τις προσπάθειες του σχολείου και συμβάλλουν στη διατήρηση των χώρων αυτών καθαρών.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα διαλείμματα κατά την είσοδο και την έξοδο των μαθητών και την πρόληψη ατυχημάτων. Για την ασφάλειά τους όλοι οι μαθητές παίζουν και κινούνται στους υποδεικνυόμενους από τους εφημερεύοντες χώρους και ανεβοκατεβαίνουν τη σκάλα ακολουθώντας τις οδηγίες των δασκάλων τους.
Διάλειμμα ?ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ
- Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/τριες βγαίνουν στο προαύλιο και δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Οι αίθουσες κλειδώνουν με ευθύνη των εκπαιδευτικών και τα παράθυρα ανοίγουν για να αερίζεται ο χώρος. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς ο χώρος παραμονής των μαθητών/τριών. Κανένας/καμιά μαθητής/τρια και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος/η του/της και δε χρησιμοποιεί τα κλειδιά της αίθουσας.
- Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές/τριες ξεκουράζονται ή παίζουν και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε προκαθορισμένες θέσεις στο προαύλιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος εποπτεύοντας τους μαθητές/τριες.
- Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές/τριες συντάσσονται στο προαύλιο ανά τμήμα, όπως και στην πρωινή προσευχή, και περιμένουν τον εκπαιδευτικό να τους συνοδέψει στην τάξη. Σε καμία περίπτωση δεν ανεβαίνουν μόνοι τους και χωρίς την επίβλεψη των διδασκόντων τους. Έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους κι έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.
- Δεν τρέχουν άσκοπα και δεν σπρώχνουν, ούτε φωνάζουν.
- Δείχνουν αυτοσυγκράτηση και δε χρησιμοποιούν απρεπείς λέξεις, έστω κι αν προκληθούν.
- Δεν παίζουν μπάλα.
- Σέβονται και προστατεύουν την σχολική περιουσία
- Διατηρούν το σχολείο καθαρό
Η έξοδος των μαθητών/τριών από το χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του δεν επιτρέπεται.
Η προσοχή και η τήρηση των οδηγιών του σχολείου επιβάλλεται και για λόγους ασφαλείας των μαθητών/τριών.
8. Σχολική εργασία
Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή διδακτική διαδικασία και δεν παρακωλύουν το μάθημα σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση. Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του μαθήματος φέρνουν μαζί τους καθημερινά τα απαραίτητα βιβλία και μόνο ό,τι χρειάζεται για τη σχολική εργασία τους.
Κάθε μαθητής/τρια δικαιούται:
1. Να ζητά διευκρινίσεις για το μάθημα, να διατυπώνει σκέψεις και κρίσεις, να εκφράζει απορίες και γενικότερα να επιδιώκει την πληρέστερη κατανόηση του μαθήματος.
2. Να προτείνει τρόπους για την καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος και σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό να αναλαμβάνει μόνος ή με συμμαθητές του να παρουσιάσει ένα μάθημα.
3. Να αναλαμβάνει εργασίες για αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν και να ζητά τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του για τη μέθοδο, το σχεδιασμό, τις βιβλιογραφικές πηγές κ.λ.π.
4. Να παίρνει μέρος σε όλες τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του σχολείου (εκδρομές, θεατρικές επισκέψεις, ανταλλαγές, σχολικές γιορτές, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλητικές συναντήσεις, διαγωνισμούς επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.λ.π.).
5. Να παρακολουθεί την ενισχυτική διδασκαλία του σχολείου, αν οι εκπαιδευτικοί του κρίνουν ότι είναι απαραίτητη ή χρήσιμη. Ακόμα δικαιούται να ζητήσει τη βοήθεια του εκπαιδευτικού του σε προσωπική βάση, ώστε να επιλύσει συσσωρευμένες απορίες για το μάθημα και να ζητήσει απαντήσεις, διευκρινήσεις κ.λ.π. που θα τον διευκολύνουν να παρακολουθήσει καλύτερα την εξέλιξη του συγκεκριμένου μαθήματος. Η βοήθεια αυτή μπορεί να δοθεί, ύστερα από συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό, στο τέλος του ημερησίου προγράμματος, ή στο χρόνο που θα θεωρήσει ο εκπαιδευτικός κατάλληλο και φυσικά στο χώρο του σχολείου.
6. Να λαμβάνει γνώση του αξιολογημένου γραπτού δοκιμίου του (test, ωριαίο διαγώνισμα κ.λ.π.) και να ζητά καλόπιστα διευκρινίσεις για το βαθμό του.
8. Να ζητά περισσότερες ασκήσεις για τον εαυτό του, όταν θέλει να εμπεδώσει κάποια ενότητα καλύτερα.
- Να επαινείται και να αμείβεται ηθικά για κάθε προσπάθεια που
καταβάλλει προς όφελος δικό του ή των συμμαθητών του.
Όταν ανατίθεται στα παιδιά εργασία για το σπίτι αυτή είναι σχεδιασμένη από τον εκπαιδευτικό της τάξης σύμφωνα με τις ανάγκες και το επίπεδο του μαθητή και αποτελεί επανάληψη, συμπλήρωμα ή προέκταση της εργασίας στην τάξη. Υπάρχει πρόβλεψη και φροντίδα να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες του μαθητή και να μπορεί να γίνει από τον ίδιο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογο της τάξης και της ηλικίας του. Για το λόγο αυτό η εργασία θα ωφελήσει το μαθητή αν εκτελεστεί από τον ίδιο χωρίς παρέμβαση των γονέων/κηδεμόνων πέρα από κάποια επίβλεψη, ενθάρρυνση και καθοδήγηση.
9. Συμπεριφορά ? Δικαιώματα ? Υποχρεώσεις
Βασική αποστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η πνευματική καλλιέργεια και η σωστή αγωγή των μαθητών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων και την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας οι μαθητές/τριες κάθε τάξης μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό συναποφασίζουν και καθιερώνουν κάποιους κανόνες οι οποίοι στηρίζονται στα δικαιώματα κάθε παιδιού στο σχολείο.
Οι ίδιοι οι μαθητές των μεγαλύτερων κυρίως τάξεων μετά από συζήτηση και επεξεργασία μέσα στην τάξη συμφωνούν ότι τα κυριότερα δικαιώματα ενός παιδιού στο σχολείο είναι:
- Να είναι ευτυχισμένο/η και να το καταλαβαίνουν οι άλλοι στο σχολείο του: αυτό σημαίνει ότι κανείς δε μπορεί να γελάει μαζί του ή να το πληγώνει.
- Να είναι ο εαυτός του στο σχολείο: αυτό σημαίνει ότι κανείς δε μπορεί να του φερθεί άδικα λόγω της εμφάνισής του, του χρώματός του, της θρησκείας του, του φύλου του ή της ηλικίας του.
- Έχει δικαίωμα να είναι ασφαλής στο σχολείο του: αυτό σημαίνει ότι κανείς δε θα το χτυπήσει, κλωτσήσει, σπρώξει, τσιμπήσει, απειλήσει ή πληγώσει.
- Έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι τα προσωπικά του αντικείμενα θα είναι ασφαλή στο σχολείο.
- Έχει δικαίωμα να το ακούν και να ακούγεται στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δε θα φωνάξει ή θα κάνει φασαρία για να το διακόψει.
- Έχει δικαίωμα να γνωρίσει τον εαυτό του στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πει τη γνώμη του ή τα συναισθήματά του ελεύθερα.
- Δικαιούται να έχει όλα τα παραπάνω δικαιώματα, εφόσον και αυτό τηρεί τις υποχρεώσεις του.
Οι υποχρεώσεις πηγάζουν από τα δικαιώματα που κάθε παιδί αναντίρρητα έχει.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ
Βασικός μακροπρόθεσμος στόχος της σχολικής κοινότητας για την προώθηση του παιδαγωγικού έργου είναι η ανάπτυξη σε κάθε μαθητή/τρια της ικανότητας της αυτοπειθαρχίας στην τήρηση των κανόνων.
Όλα τα μέρη της σχολικής κοινότητας πρέπει να σέβονται και να τηρούν τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ποια συμπεριφορά είναι ανεκτή και ποια όχι από το σχολείο.
Όταν ένας μαθητής παραβιάζει συνειδητά και συστηματικά τους κανόνες συμπεριφοράς, προβλέπονται μέτρα ανάλογα με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του.
Τα μέτρα αυτά:
- Επιβάλλονται μόνο όταν ο δάσκαλος έχει εξαντλήσει όλα τα
παιδαγωγικά μέσα που βασίζονται στον διάλογο και την πειθώ με το/τη μαθητή/τρια και τους γονείς.
- Δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του/της
μαθητή/τριας.
- Δε χρησιμοποιούνται ως απειλές ή εκφοβισμό, αλλά ως συνέπεια.
- Επιβάλλονται πρωτίστως για την προσωπική νουθεσία και όφελος του/της μαθητή/τριας, αλλά και για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών/τριών και η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
- Δεν επιβάλλεται σαν ποινή και ούτε χρησιμοποιείται ως απειλή, η μείωση της βαθμολογίας στα μαθήματα.
Σε περίπτωση απρεπούς συμπεριφοράς ο μαθητής ή η μαθήτρια μαζί με τον/την εκπαιδευτικό συζητούν και συναποφασίζουν για τον τρόπο αλλαγής της συμπεριφοράς με στόχο όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή και ευτυχισμένα στο σχολικό περιβάλλον.
Τα είδη των πειθαρχικών μέτρων επιβάλλονται στο/στη μαθητή /τρια ανάλογα με την παραβατική συμπεριφορά του/της από το/τη δάσκαλο/α, τη διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων. Συνοπτικά τα στάδια επιβολής των πειθαρχικών ποινών σε μαθητή/τρια που συνεχίζει να έχει συστηματικά παραβατική συμπεριφορά είναι:
1ο Στάδιο
- Παρατήρηση από το/τη δάσκαλο/α ( 1η και 2η ).
- Επίπληξη από το/τη δάσκαλο/α.
- Παρατήρηση από τη διευθύντρια και τηλεφωνική ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα.
- Επίπληξη από τη διευθύντρια και κλήση του γονέα ή κηδεμόνα στο σχολείο για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.
2ο Στάδιο
Εάν, παρά τη λήψη των παραπάνω πειθαρχικών μέτρων, ο/η μαθητής/τρια δε βελτιώσει τη συμπεριφορά του/της και συνεχίζει να παρουσιάζει την ίδια παραβατικότητα, τότε επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα:
- Μαθητής/τρια και εκπαιδευτικός ακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαχείρισης προβληματικής συμπεριφοράς μαθητή/τριας και προσυπογράφουν πρωτόκολλο πρέπουσας συμπεριφοράς. (π.χ. προσφορά εργασίας μέσα στο σχολείο στα πλαίσια των συνηθισμένων δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν τα παιδιά, στέρηση συμμετοχής σε ενδοσχολικές δραστηριότητες κ.α.)
Σε κάθε περίπτωση του 2ου σταδίου ενημερώνεται γραπτώς ο γονέας ή κηδεμόνας.
3ο Στάδιο
Εάν, παρά τη λήψη των παραπάνω πειθαρχικών μέτρων, ο/η μαθητής/τρια δε βελτιώσει τη συμπεριφορά του/της και συνεχίζει να παρουσιάζει την ίδια παραβατικότητα, τότε το θέμα παραπέμπεται προς συζήτηση στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και προχωρεί στις παρακάτω ενέργειες:
- Καλεί τους γονείς ή κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας και μαζί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
- Καλεί το σχολικό σύμβουλο και σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
- Έχει τη δυνατότητα, αν το κρίνει σκόπιμο, να ζητήσει τη βοήθεια παιδοψυχολόγου ή άλλου ειδικού επιστήμονα με τη σύμφωνη γνώμη και συνεργασία του γονέα ή κηδεμόνα.
- Η συνεργασία της σχολικής μονάδας και του Σχολικού Συμβούλου μετά από συνεννόηση μεταξύ τους μπορεί να επεκτείνεται στο Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής.
- Με την ολοκλήρωση της εξέτασης της περίπτωσης, ο Σχολικός Σύμβουλος ενημερώνει τη Διευθύντρια του σχολείου και τον κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας για τα συμπεράσματα και δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση της περίπτωσης.
- Μετά τη αναλυτική εξέταση του θέματος και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ο Σύλλογος Διδασκόντων παίρνει την τελική απόφαση. Ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει, αν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επαναλαμβανόμενο, την αλλαγή τμήματος του μαθητή/τριας ή την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Γ. Συνεργασία Σχολείου- Γονέων/Κηδεμόνων
Πρωταρχική μέριμνα του σχολείου είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς των μαθητών/τριών και με τον εκλεγμένο σύλλογό τους, διότι η οποιαδήποτε προσπάθεια του σχολείου, κυρίως σε θέματα μάθησης και συμπεριφοράς, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των γονέων και της οικογένειας.
Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των γονέων προς το σχολείο και το δάσκαλο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την καλλιέργεια σχέσης μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτή ξεκινάει πρωτίστως με τη συνεργασία σχολείου-γονέων πάνω σε κάθε θέμα που αφορά τα παιδιά τους. Το σχολείο περιμένει άμεση ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την πλευρά των γονέων κάθε φορά που τους καλεί για συνεργασία.
Συνιστάται οι γονείς να συμμετέχουν στις κοινές παιδαγωγικές συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού που οργανώνονται και θεωρούνται απαραίτητες, με σκοπό την ενημέρωση για το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και για τη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι ενημερωμένοι γονείς συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος προς όφελος πάντα των παιδιών.
Γονείς ? Κηδεμόνες των μαθητών/τριών
1) Φυσικός κηδεμόνας του παιδιού είναι ο πατέρας ή η μητέρα του. Κανένας άλλος δε μπορεί να είναι κηδεμόνας, εφόσον οι γονείς του παιδιού κατοικούν στην περιοχή που βρίσκεται το σχολείο. Σε περίπτωση απουσίας του φυσικού κηδεμόνα, αυτός ορίζει γραπτώς την αντικατάστασή του.
2)Οι κηδεμόνες:
α) Προσέρχονται μαζί με τα παιδιά για να τα εγγράψουν και αναλαμβάνουν όλες τις υποχρεώσεις προς το σχολείο, που απορρέουν από την ιδιότητά τους.
β) Κατά τη διάρκεια της φοίτησης των παιδιών που βρίσκονται κάτω από την κηδεμονία τους, παρακολουθούν τα παιδιά με το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον, εποπτεύουν και ελέγχουν την τακτική φοίτησή τους στο σχολείο και την επιμέλεια, τη συμπεριφορά και το ήθος τους. Οτιδήποτε σχετικό προσέξουν, το γνωστοποιούν στη Διευθύντρια, η οποία βρίσκεται στο γραφείο της καθημερινά από τις 8.00- 14.00, ώστε να επιτυγχάνεται συνεργασία σπιτιού και σχολείου, με στόχο τη βελτίωση των παιδιών.
γ) Μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το/τη δάσκαλο/α της τάξης. Εκείνος/η ορίζει ημερομηνία και ώρα τακτικής συνάντησης και επικοινωνίας.
δ) Διαβάζουν προσεχτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές/τριες (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου) κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
ε) Ειδοποιούν αμέσως γραπτά ή προφορικά τη διευθύντρια για την αιτία τυχόν απουσίας των κηδεμονευομένων τους.
στ) Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο/η δάσκαλο/α της τάξης και στη διευθύντρια κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του/της μαθητή/τριας.
ζ) Κανένας μη εκπαιδευτικός δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί μαθητή/τρια στο χώρο του σχολείου. Για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει αυστηρές ποινές. Στο σχολείο υπεύθυνοι για τη νομοθεσία, την επίπληξη και τον έπαινο είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το/τη δάσκαλο/α ή τη διευθύντρια του σχολείου οι οποίοι θα επιληφθούν του θέματος.
η) Γενικότερα κανένας ενήλικος ή ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να πάρει άδεια από τη Διεύθυνση.
θ) Σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας είναι καλό να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο, όπως επίσης και το σχολείο θα επικοινωνεί με την οικογένεια ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης η επαναλαμβανόμενης απουσίας. Το τηλέφωνο του σχολείου είναι 2103827803 και είναι στη διάθεσή των γονέων και κηδεμόνων για οποιαδήποτε ενημέρωση. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν όλα τα τηλέφωνα των μαθητών/τριών τους στο προσωπικό τους αρχείο γι αυτό παρακαλούνται να βεβαιωθούν οι γονείς ότι οι δάσκαλοι έχουν τα σωστά τηλέφωνά τους.
ι) Όλοι/ες οι μαθητές/τριες οφείλουν να έχουν ένα μέσο γραπτής επικοινωνίας σχολείου-οικογένειας (τετράδιο, μέρος τετραδίου, φάκελο, σημειωματάριο κ.λ.π)
κ) Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του/της μαθητή/τριας δεν έχει την κηδεμονία του/της πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο.
λ) Όταν κληθούν από τη Διεύθυνση, προσέρχονται στο σχολείο για ζητήματα που αναφέρονται στους κηδεμονευομένους τους. Επιβάλλεται πάντως να διατηρούν στενή και σταθερή επαφή με το σχολείο για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της επίδοσης των παιδιών και να μετέχουν στις συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων.
Τρόποι επικοινωνίας
Συναντήσεις των γονέων με τους διδάσκοντες γίνονται μια φορά την εβδομάδα σε ημέρα και ώρα, η οποία ανακοινώνεται σε αυτούς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενώ το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι « κάθε εκπαιδευτικός ορίζει μια ημέρα και ώρα συνεργασίας με τους γονείς των μαθητών μια φορά το μήνα». Επιπρόσθετα πραγματοποιούνται έκτακτες και τακτικές συναντήσεις στο τέλος των διδακτικών τριμήνων Α΄, Β΄ και Γ΄ για την παραλαβή των ελέγχων προόδου των μαθητών και τη συζήτηση για την επίδοση, την πρόοδο και τη συμπεριφορά των παιδιών.
Για οποιοδήποτε αίτημά τους οι γονείς πρέπει να απευθύνονται πρωτίστως στο/στη δάσκαλο/α της τάξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, τότε μόνο πρέπει να απευθυνθούν στη Διευθύντρια του σχολείου.
Η είσοδος των γονέων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων και κατά την άφιξη και αναχώρηση των παιδιών από το σχολείο.
Συχνά το σχολείο επιλέγει να επικοινωνήσει με τους γονείς με γραπτά σημειώματα/ ανακοινώσεις που παραδίδονται στα παιδιά. Για το λόγο αυτό καλό είναι οι γονείς να ρωτούν συχνά τα παιδιά αν έχουν κάποιο μήνυμα. Τα παιδιά με χαρά αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτή όταν και οι γονείς εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους.
Το σχολείο περιμένει και προσβλέπει με χαρά τη συνεργασία των γονέων κάθε φορά που προγραμματίζει μια γιορτή ή δραστηριότητα στο σχολείο. Στις περιπτώσεις αυτές περιμένουμε τη δέσμευση και τη συνέπεια από την πλευρά των γονέων για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η στενή συνεργασία σχολείου- γονέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας.
Ευελπιστούμε στην πρόθυμη συνεργασία των γονέων με το προσωπικό όλων των φορέων του σχολείου, ώστε να διευκολύνουν το έργο τους. Κοινή επιδίωξη όλων είναι η αγωγή, η κατάρτιση, η καλλιέργεια, η ασφάλεια και η ευτυχία των παιδιών μας.
Δ. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Στα πλαίσια την αξιοποίησης του διαδικτύου στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιουργήσαμε τη δική μας ιστοσελίδα. Ευελπιστούμε ότι η δημοσίευση εργασιών των μαθητών /τριών στο διαδίκτυο θα αποτελέσει για αυτούς κίνητρο βελτίωσης και πηγή χαράς και ικανοποίησης .
Σύντομα θα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το έργο που επιτελείται στο σχολείο μας μέσα από δημιουργικές εργασίες των μαθητών/τριών και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις και δραστηριότητές μας. Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι 35dim-athin.att.sch.gr.
Ε. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου επιτηρεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο και στις ποικίλες δραστηριότητες, ενδοσχολικές και εξωσχολικές, που οργανώνονται από το σχολείο.
ΣΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Το σχολείο διαθέτει σχέδιο πολιτικής άμυνας, το οποίο και θα θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
(α) Σε περίπτωση σεισμού οι μαθητές/τριες:
- αν βρίσκονται στην αυλή απομακρύνονται από κτίρια, τοίχους, δέντρα, στύλους και ό,τι άλλο είναι δυνατό να πέσει και συγκεντρώνονται στο κέντρο του προαυλίου.
- αν βρίσκονται στην τάξη, προφυλάσσονται κάτω από το θρανίο τους μέχρι τη λήξη της δόνησης
(β) Σε περίπτωση που χρειάζεται να εκκενωθεί το σχολείο δίνεται το σύνθημα του συναγερμού, που είναι τρία διακεκομμένα κτυπήματα του κουδουνιού, και οι μαθητές/τριες καθοδηγούμενοι από το/τη δάσκαλο/α με τον/την οποίο/α έχουν μάθημα εκείνη την ώρα:
- ακολουθούν την προκαθορισμένη διαδρομή
- συγκεντρώνονται στους καθορισμένους χώρους
- διατηρούν τη ψυχραιμία τους
- δεν φωνάζουν και δε σπρώχνουν
- παραμένουν στο χώρο συγκέντρωσης, μέχρι να δοθεί το σύνθημα για τη λήξη του συναγερμού, που είναι ένα συνεχές κτύπημα του κουδουνιού
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι γονείς θα μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους από την πλατεία Εξαρχείων.
Κανονισμός
Ο κανονισμός που κρατάτε στα χέρια σας στηρίζεται στην ισχύουσα Νομοθεσία και στις σύγχρονες Παιδαγωγικές και Διδακτικές αρχές και αξίες. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες) αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το υψηλό του όραμα.
Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τη Διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης και την Εκπαιδευτική Νομοθεσία.
Ο κανονισμός δίδεται σε όλους τους γονείς των μαθητών προς ενημέρωσή τους.
Η Δ/ντρια του σχολείου Ο Σύλλογος Διδασκόντων
Παπαγιαννακοπούλου Κωνσταντία 1. Χάιδα Γεωργία
2. Παπαδήμα Αιμιλία
3. Μπανάρα Παναγιώτα
4. Χάλιου Ελένη
Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 5. Σόντης Γιώργος
- 1.Φραγκανδρέας Κωνσταντίνος (Πρόεδρος) 6. Μπαλτά Χαράλαμπος
- 2.Τσάνη Σπρέσα-Ελπίδα (μέλος 7. Μακάτης Μαργαρίτης
- 3.Τέρεχ Λίλιαν 8. Γεωργαντζής Αργύρης
- 9. Σίνης Δημήτρης